Ένα πέτρινο καράβι που ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο είναι ο «Μικρός Διάκοσμος» του Θρακιώτη καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Βουλτσίδη. Από τον Ίμερο της Ροδόπης, όπου έχει αγκυροβολίσει, βρέθηκε στη Γερμανία κι από εκεί στη Λάρισα, στο Πήλιο και τώρα ξανά πάλι στη Ροδόπη.

«Ο Καραγκιόζης, δυστυχώς, στην εποχή μας κατάντησε ένα παιδικό άθλιο θέατρο. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι είναι για τα πολύ μικρά παιδιά. Κατάντησε να παίζεται από τα κασετόφωνα με τον Καραγκιοζοπαίκτη να κουνά απλά τη φιγούρα πίσω από τον μπερντέ. Αυτό ο κόσμος το πήρε είδηση και δεν πηγαίνει στις παραστάσεις Καραγκιόζη, πηγαίνουν μόνο τα πολύ μικρά παιδιά» δηλώνει ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης προσθέτοντας πως εκείνος επιμένει να είναι ζωντανός στη σκηνή έχοντας μαζί του και ζωντανή μουσική κι αυτό εκτιμάται από τους γνώστες. «Όλοι αυτοί οι λαθραίοι και πρόχειροι κάνουν ζημιά στο χώρο μας. Δεν φοβόμαστε τον καλό Καραγκιόζη, αλλά τον άθλιο, λαθραίο Καραγκιοζοπαίκτη».

Λάβρος κατά της προχειρότητας στο θέατρο σκιών ανά τη χώρα, της οικονομικής ασφυξίας στην οποία οδηγείται, λόγω της αδιαφορίας των αιρετών, αλλά και των καλοκαιρινών «αρπαχτών» από δημοφιλής τηλεοπτικούς αστέρες ο Θρακιώτης Καραγκιοζοπαίκτης Γιάννης Βουλτσίδης συνεχίζει τις καλοκαιρινές του παρουσιάσεις με μια εκδήλωση στις εννέα σήμερα το βράδυ. Θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στις «Γιορτές Αρχαίου Θεάτρου στη Μαρώνεια», μια προσπάθεια που διήρκεσε τρία χρόνια και μύησε εκατοντάδες μαθητές Λυκείων από όλη τη Θράκη, στο αρχαίο δράμα δίνοντας τους την ευκαιρία να ανεβάσουν τις δουλειές στους στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. (Προσπάθεια η οποία ατόνησε, παρά το γεγονός ότι ο κ. Βουλτσίδης για τρεις μήνες –με δικά του έξοδα- συνέχισε να εκπαιδεύει μαθητές της Θράκης.) «Ο τίτλος της ταινίας είναι στο «Διόνυσο χρωστώ» κι εκεί περιγράφω πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια και πώς υλοποιήθηκε…»

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς περιλαμβάνει μια μουσική παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα δώδεκα ποιήματα του Ανακρέοντα. Ένας ποιητής του 6ου αιώνα π.Χ. από τα Άβδηρα της Ξάνθης τα οποία μελοποίησε ο Γιάννης Βουλτσίδης και τα μετέφρασε ο Χριστιανόπουλος. Η δουλειά αυτή θα κυκλοφορήσει σε όλη τη χώρα από την «Οδός Σπανός».

Τέλος, αύριο Σάββατο, θα παρουσιαστεί η παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο «Ο Δον Κιχώτης στην Ελλάδα και ο Καραγκιόζης Δουλτσινέα» με τον Καργκιόζη να πηγαίνει στην Μύκονο για να βρει την Δουλτσινέα του…
Φώτο:Γιάννης Βουλτσίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: