Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για: εφαρμογή του προσοντολογίου, εξίσωση των πτυχίων κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, αλλά και σε τυχόν απολύσεις αναπληρωτών. Σήμερα με στάση εργασίας θα προβούν σε συμβολικό αποκλεισμό της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στις 11:30 το πρωί.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Παράσταση διαμαρτυρίας χθες στο γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης

Τρίωρη στάση εργασίας και μια παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Ροδόπης πραγματοποίησαν χθες εκπαιδευτικοί (αναπληρωτές κυρίως) εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την Νομοθετική Ρύθμιση της Κυβέρνησης για εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημοσίων ΑΕΙ και διεκδικώντας την μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών μόνο με το πτυχίο και την προϋπηρεσία τους, χωρίς προσοντολόγιο, « χωρίς την εφαρμογή του Νόμου Γαβρόγλου», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Στέφανος Μακρυγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

« Αυτή η διαδικασία δεν τελειώνει σήμερα θα ακολουθήσει κύκλος γενικών συνελεύσεων που θα αποφασιστεί η συνέχιση και η μορφή της συνέχισης των κινητοποιήσεων.» σημείωσε ο κος Μακρυγιάννης προσθέτοντας «Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση και όλη η κοινωνία πρέπει να έχει μια μόνιμη και σταθερή εργασία, ότι πρέπει να υπάρχει η εκπαίδευση των όλων, των ίσων και των διαφορετικών που να καλύπτει όλα τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών.»

170 αναπληρωτές στα σχολεία της Ροδόπης

Σύμφωνα με την κο Μακρυγιάννη αυτή τη στιγμή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης της Ροδόπης το 1/3 των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές, περισσότεροι από 170 αναπληρωτές. «Πέρσι ήταν 140 και το 2009 ήταν 40. Η επέκταση της ελαστικής εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση είναι τρομακτική.» δήλωσε ο πρόεδρος . Και στο ερώτημα γιατί οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας επιλέγουν αυτή την τακτική απάντησε «Είναι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων να στηρίζονται στις προσλήψεις των αναπληρωτών και όχι στους διορισμούς. Και οι λόγοι είναι καθαρά δημοσιονομικοί. Οι αναπληρωτές δεν πληρώνονται το καλοκαίρι και επιπλέον έχουν πολύ μικρότερα ασφαλιστικά δικαιώματα και δικαιώματα περίθαλψης οπότε κοστίζουν αντίστοιχα λιγότερο.» Όπως τονίζει ο κος Μακρυγιάννης « η συνεχής μετακίνηση και η τοποθέτηση όλων αυτών των χιλιάδων ανθρώπων σε κατάσταση ομηρίας μειώνουν και τις δυνατότητες αντίστασής τους σε μια σειρά από Νομοθετήματα, κάνουν τους εκπαιδευτικούς πιο «υπάκουους» σε αυτό που βρίσκουν μπροστά τους ακριβώς γιατί είναι εκβιαζόμενοι από τις καθημερινές συνθήκες της ζωής. Δεν ξέρουν αν του χρόνου θα δουλεύουν.»

Κοινοί βηματισμοί με τους δασκάλους της ΕΠΑΘ
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δύο συναντήσεις με τον σύλλογο των δασκάλων – αποφοίτων της ΕΠΑΘ ο κος Μακρυγιάννης απαντά «Έχουμε συναντηθεί δύο φορές με το σύλλογο της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης που δουλεύουν στο τουρκόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων , ήταν δύο ιστορικές συναντήσεις γιατί δεν είχαν συμβεί στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που συνέβη αυτό . Θεωρούμε ότι είναι συνάδελφοί μας, δουλεύουμε στα ίδια σχολεία, έχουμε τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα και προφανώς μας ενδιαφέρει η μορφωτική εξέλιξη των παιδιών της μειονότητας, των παιδιών μας και για αυτό το λόγο έγιναν και οι δύο συναντήσεις σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε εκτεταμένη συμφωνία σε μια σειρά από ζητήματα και θα βγει αναλυτική ανακοίνωση των δύο Συλλόγων που θα περιγράφει τις κοινές διεκδικήσεις στο επόμενο διάστημα.»

Ο κος Μαρίνος Κωνσταντινίδης

Μαρίνος Κωνσταντινίδης: Να είναι όσο πιο μεγάλος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν
«Όποιος Νόμος και αν ψηφιστεί για το διορισμό των εκπαιδευτικών αυτό που θα ήταν πιο θετικό είναι να είναι ο αριθμός τους όσο το δυνατόν πιο μεγάλος, το αν θα πρέπει να υπάρχει προσοντολόγιο λιγότερο ή περισσότερο δεν θα βγάλει πουθενά, άλλοι είναι υπέρ και άλλοι κατά » δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Μαρίνος Κωνσταντινίδης, προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, σημειώνει με νόημα: «Τι να πουν και οι τωρινοί απόφοιτοι των Πανεπιστημίων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν προσόντα ακόμη και δεν τους δίνεται καμία πιθανότητα να διοριστούν με το ισχύον σύστημα. Ενώ αν υπήρχε ένα ποσοστό με αποτελέσματα γραπτού ΑΣΕΠ θα είχαν και αυτοί μια ελπίδα.»
Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντινίδη πάντα ο συγκερασμός είναι η λύση που ενώνει τους περισσότερους . «Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η προϋπηρεσία, δίνονται μέχρι 120 μήνες, ένας αριθμός που πολύ λίγοι αναπληρωτές τον έχουν άρα οι περισσότεροι δεν αδικούνται.»

Όσον αφορά στα προσόντα; Όπως λέει ο έμπειρος προϊστάμενος: « θέλουν κι αυτά κόπο και χρήμα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Ούτε τα μεταπτυχιακά, ούτε τα διδακτορικά, ούτε οι Πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών, ούτε τα επιμορφωτικά ετήσια προγράμματα, ούτε οι ξένες γλώσσες. Είναι προσόντα που πρέπει να έχει σήμερα ένας νέος πόσο μάλλον ένας εκπαιδευτικός.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας- Ο κος Μαρίνος Κωνσταντινίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: