Κομοτηνή:Το Πάσχα έδωσε ρευστότητα στους κτηνοτρόφους δεν κάλυψε όμως το κόστος παραγωγής

Ο κος Νίκος Δημόπουλος είναι πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, άριστος γνώστης της εικόνας που επικρατεί στην περιφέρεια είχε στην αρχή της εβδομάδας μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Μάκη Βορίδη. Και σε αυτή την κουβέντα τους, όπως και στην αλληλογραφία που έχουν αναπτύξει με το Υπουργείο, περιέγραψε για μια ακόμη φορά το φετινό παράδοξο, αλλά και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να στηριχτεί η ελληνική κτηνοτροφία και να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι.

Κομοτηνή:Το Πάσχα έδωσε ρευστότητα στους κτηνοτρόφους δεν κάλυψε όμως το κόστος παραγωγής
Συνάντηση του Υπουργού με κτηνοτρόφους της χώρας

«Αυτό που έγινε φέτος είναι πρωτόγνωρο. Το γνωρίζουμε όλοι. Υπήρχε μια καλή προοπτική.Τα Χριστούγεννα είχαμε μια σχετικά καλή τιμή, 5,5 με 6,30 ευρώ από την κεντρική και νότιο Ελλάδα που είναι περιοχές οι οποίες σφάζουν πιο νωρίς ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και με αυτή την προοπτική ξεκινήσαμε για το Πάσχα, όπου περιμέναμε ότι θα έχουμε μια τιμή γύρω στα έξι ευρώ. Πηγαίναμε καλά μέχρι το Μάρτιο, που ξεκίνησαν τα μέτρα, ξαφνικά ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του, ο κόσμος σκέφτεται άλλα πλην του ψησίματος των αμνοεριφίων.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής παρατηρώντας κι εκείνος ωστόσο ότι ο κόσμος καταναλώνει όσο μένει κλεισμένος στο σπίτι. «Έτσι, «τσίμπησε» η τιμή, έγιναν οι παραγγελίες. Ο κόσμος πήρε τα 800 ευρώ και σημειώθηκε μια κίνηση. Το θέμα, όμως, είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων έφυγε σε εξευτελεστική τιμή. Ξεκίνησε η πώληση από τα 3,60 και έφτασε στα 4,20 και 4,30. Και μάλιστα τα 4,20 και 4,30 ήταν ο αφρός, τα αρνιά μεταξύ 7 και 15 κιλών, τα πιο εμπορεύσιμα.»

Κομοτηνή:Το Πάσχα έδωσε ρευστότητα στους κτηνοτρόφους δεν κάλυψε όμως το κόστος παραγωγής
Ο κος Νίκος Δημόπουλος, φώτο αρχείο ΕΡΤ

Με αυτή την τιμή το κόστος της παραγωγής δεν καλύπτεται ούτε με επιστημονική φαντασία όπως είπε ο κος Δημόπουλος περιγράφοντας και το φετινό αδιέξοδο του κτηνοτρόφου: «Είναι τέτοιο το κόστος που με 5,50 και 6 ευρώ λέμε ότι καλύπτουμε το κόστος. Αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται το κόστος. Απλώς παίρνει ρευστότητα ο παραγωγός στα χέρια του, έχει χρήματα στα χέρια του. Το κρέας πληρώνεται σχεδόν άμεσα εκτός κι αν τύχει σε περίπτωση και χάσεις τα λεφτά σου¨, υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Καλύτερα, λέμε μεταξύ μας, να τα δώσουμε και λίγο φθηνότερα, παρά να χάσεις τα λεφτά σου.» σημείωσε επισημαίνοντας πώς ήδη από τις 25-3 εστάλη μια επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. «Την Δευτέρα με πήρε τηλέφωνο ο Υπουργός και με ρώτησε ποια είναι η άποψή μου; Βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα κι αυτό είναι καλό. Όπως καλό είναι ότι δεν έχουν ανακοινώσει μέτρα μέχρι στιγμής. Όπως έχουν ανακοινώσει κι εκείνοι πάνε στοχευμένα να δώσουν κάποια ενίσχυση σχετικά με το χάσιμο που έχει ο κτηνοτρόφος από αυτή την διαδικασία. Τον ενημέρωσα για τις τιμές. Μου είπε ότι θα βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Του είπα ότι πρέπει να βοηθήσουν στοχευμένα. Έχουμε κτηνοτρόφους οι οποίοι είχαν πουλήσει πολύ νωρίτερα, την περίοδο των Χριστουγέννων απόλαυσαν μια σχετικά καλή τιμή. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ιδιαίτερο θέμα διότι αρμέγουν. Οι τιμές στο γάλα δεν έχουν πέσει δόξα το θεό, ούτε πιστεύω ότι πρέπει να πέσουν. Πρέπει στοχευμένα αυτοί που έχουν το πρόβλημα, αυτοί να αποζημιώνονται, να ενισχύονται για να έχει και αξία η αποζημίωση και η ενίσχυση. Διότι όταν μοιράσουμε ένα ξεροκόμματο σε όλους όλοι είναι πεινασμένοι, αν όμως ενισχύουμε αυτούς που πραγματικά έχουν πρόβλημα , τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις επιπτώσεις του κορονοϊου και των μέτρων. Άρα, ζητάμε εμείς βάσει τιμολογίων και των κιλών να πληρώσει το Υπουργείο την ενίσχυση που πρέπει να πληρώσει. Θα πρέπει να υπάρχει και μια ειδική μέριμνα γι αυτούς που μένουν απούλητα.» τόνισε ο έμπειρος κτηνοτρόφος προτρέποντας την ηγεσία του Υπουργείου να δώσει κίνητρα για να κρατηθούν τα θηλυκά για αναπαραγωγή. «Σε ένα χρόνο θα παράξουν γάλα και μικρά, να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, αυτό να γίνει σε όλα τα ζώα, όχι μόνο στα αμνοερίφια. Και στα βοοειδή και στους χοίρους έτσι θα έχουμε προϊόν για μεταποίηση και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και στην μεταποίηση και θα έχουμε μια ανάπτυξη που ξεκινά από τον κτηνοτρόφο και φτάνει μέχρι το ράφι.»

Η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπως παρατήρησε ο κος Δημόπουλος, “είναι ίσως από τις χειρότερες περιπτώσεις, το πιο κακό παράδειγμα στη χώρα” για να εξηγήσει τι εννοεί: «Έχουμε μείωση πάνω από 30% στο ζωικό κεφάλαιο στα αμνοερίφια και πάνω από 6% στα βοοειδή, αυτό δείχνει την τάση του κόσμου να φύγει από το επάγγελμα διότι βλέπει όλα αυτά τα προβλήματα και εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα. Δεν έχουμε ένα συμβόλαιο στα χέρια μας που να κατοχυρώνει τον κτηνοτρόφο και να ξέρει ότι θα πάρει μια συγκεκριμένη τιμή. Το γάλα για παράδειγμα φέτος «τσίμπησε» λίγο, 5-6 λεπτά το κιλό, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που ήταν πεσμένη η τιμή του» και να καταλήξει επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά « Σε άλλες περιοχές της χώρας είναι πολύ υψηλότερες τιμές, όπως είναι στη Θεσσαλία , είναι πιο κοντά στις μεγάλες εταιρείες. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να δουν και τη χώρα και τις περιοχές ξεχωριστά. Εμείς με τη Θεσσαλία έχουμε μια διαφορά στο γάλα της τάξης του 10 και 15%.»
Φώτο: ο κος Νίκος Δημόπουλος (αρχείο ΕΡΤ ) Ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος