Επιπλέον 60 φοιτητές, καθώς και ένα βρέφος, υποδέχθηκε χθες η Περιφέρεια ΑΜΘ, μέσω του Συνοριακού Σταθμού των Κήπων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φοιτητών που έχουν επιστρέψει από την Τουρκία μέχρι στιγμής σε 150.

Για την επιστροφή του νέου γκρουπ φοιτητών κινητοποιήθηκαν άμεσα και συνεργάστηκαν για ακόμη μια φορά η Περιφέρεια ΑΜΘ και όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Υπό τον συντονισμό της Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας κ. Ζωής Κοσμίδου και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ, του κ.Κωνσταντινου Χουβαρδά οι φοιτητές και το βρέφος μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία της Ροδόπης και της Ξάνθης όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ήδη οι υπεύθυνοι έχουν επισκεφθεί τους φοιτητές που βρίσκονται από την Παρασκευή σε καραντίνα σε ξενοδοχεία του Έβρου και της Ξάνθης αντίστοιχα,90 συνολικά, και συνομίλησαν μαζί τους προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ζήτημα και ότι όλα βαίνουν καλώς με τη διαμονή τους.
Θα παραμείνουν σε καραντίνα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Έτσι, βρίσκονται σε ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης και της Ροδόπης 150 φοιτητές και φοιτήτριες. Χθές, κατά την υποδοχή, η εκτελεστική γραμματέας της περιφέρειας η κα Ζωή Κοσμίδου τους εξήγησε ότι η παραμονή τους στο ξενοδοχείο είναι πολύ σημαντική για την υγεία τόσων των ίδιων όσο και όλων των κατοίκων της περιοχής και τους συνέστησε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.

10 ιατροί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας κοντά στους επαναπατρισθέντες
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Αθήνα αποτελούμενο από δέκα ιατρούς έχοντας την βοήθεια των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησαν σήμερα δειγματολοψίες για την ανίχνευση του κορονοιού, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Στην όλη διαδικασία ακολουθήθηκε συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο εξασφαλίζει ότι κανένας δεν εκτίθεται σε πιθανό φορέα του ιού. Τα αποτελέσματα θα βγουν σύντομα, σε μια-δυο ημέρες, εξαρτάται  πάντα από τον φόρτο εργασίας του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ, και όποιος είναι θετικός θα ενημερωθεί δια τηλεφώνου. Όλοι τους θα βρίσκονται σε καραντίνα για 14 ημέρες (εντός του ξενοδοχείου αν είναι θετικοί και στο σπίτι τους ή εντός ξεχοδοχείου αν δεν είναι).

«Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα,όλα θα πάνε καλά αρκεί να τηρούνται ο,τι μας έχουν πει όλες οι ομάδες υγείας.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Νικόλαος Λέκκας, Στρατιωτικός Νοσηλευτής στην Αεροπορία, μέλος κλιμακίου του ΕΟΔΥ, που βρέθηκε σήμερα στην Κομοτηνή εξηγώντας πως όποιος είναι θετικός θα ενημερωθεί δια τηλεφώνου προσθέτοντας «Να μην παρακούμε, να μην κάνουμε του κεφαλιού μας και όλα θα πάνε καλά.»

 

Μετά το τέλος της διαδικασίας της λήψης εξήντα δειγμάτων ο Ανδρέας Αντωνάκος, υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  εξήγησε  ότι η όλη διαδικασία σήμερα έγινε ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο. «Θα είναι σίγουρα καλύτερη η ψυχολογία τους αν ξέρουν ότι δεν είναι φορείς, το βέβαιο πάντως είναι ότι: είτε είναι είτε δεν είναι θα παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών » δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Αθανάσιος Ναλμπάντης υπάλληλος στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.
Όσον αφορά στα επιβεβαιωμένα κρούσματα αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες, στο Π.Γ.Ν.Α. νοσηλεύονταν συνολικά, 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία προέρχονται από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Απ’ αυτά, τα 6 νοσηλεύονται στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (Μ.Ε.Λ.), τα 4 σε Ειδική Κλινική COVID-19 και τα 5 είναι διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Π.Γ.Ν.Α. Ενώ σήμερα ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι δεν θα υπάρξει ενημέρωση.
Φώτο: στιγμιότυπα από το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι επαναπατρισθέντες ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: