Κραυγή αγωνίας από Σπαραγγοπαραγωγούς: Λόγω κορονοϊού δεν υπάρχουν εργάτες στα συσκευαστήρια

Σε απόγνωση είναι οι Σπαραγγοπαραγωγοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς χαλάνε τα σπαράγγια που έχουν συγκομισθεί στα ψυγεία τα τελευταία 24ωρα, μια και λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και του φόβου για τον κορονοϊό, δεν υπάρχουν εργάτες να τα δουλέψουν στα συσκευαστήρια, για την άμεση συσκευασία και αποστολή στις χώρες εξαγωγής.

Αυτή τη στιγμή μεγάλες είναι οι ποσότητες που βρίσκονται στα ψυγεία των συσκευαστηρίων, αφού τα συσκευαστήρια δουλεύουν με λιγότερο από το 50% των εργατών που απαιτείται.
Πέρα από αυτό το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε, οι Σπαραγγοπαραγωγοί, επι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός πως έχουν κλείσει πολλές από τις αγορές στις οποίες απευθύνονταν (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία) στις εκεί μονάδες εστίασης κ.α. λόγω και πάλι του κορονοϊού.

Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί πετούν το 40% της παραγωγής τους. Μόλις το 60% κατευθύνεται σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας και αυτό πια δεν θα μπορεί να γίνεται λόγω της έλλειψης προσωπικού στα συσκευαστήρια.
Οι «πληγές» των Σπαραγγοπαραγωγών, δεν σταματούν εκεί.
Έχει προκύψει τεράστιο πρόβλημα με την μετακίνηση των εργατών συγκομιδής. Το κόστος μεταφοράς τους έχει εκτοξευτεί, αφού θα πρέπει να μετακινούνται ανα δύο, λόγω των μέτρων μείωσης διασποράς του κορονοϊού.

Η χρονιά για τους σπαραγγοπαραγωγούς είναι καταστροφική και πολλοί σκέφτονται να εκριζώσουν τις καλλιέργειές τους, αφού θα είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στο πολύ υψηλό κόστος που απαιτείται για να φροντίσουν τις φυτείες τους για την νέα χρονιά.

Ήδη και από την περασμένη χρονιά μετράνε μείον στο εισόδημά τους, καθώς είχαν προβλήματα με τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και με το χαλάζι, συν το γεγονός πως σε παραγωγούς ο ΕΛΓΑ έκρινε σε κάποιους 0 ζημιές από το χαλάζι και τους άφησε χωρίς αποζημιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη έχει 11.000 στρέμματα με σπαράγγια και μάλιστα κορυφαίας και υψηλής ποιότητας, τα οποία και προωθεί σε αγορές του εξωτερικού, όταν σε ολόκληρη την Ελλάδα τα συνολικά στρέμματα είναι 14.000.

Οι Έλληνες Σπαραγγοπαραγωγοί ζητούν από την Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και την ΕΕ, οικονομική στήριξη, καθώς πέρα από την παραγωγή, ανοίγουν εποχιακά και πολλές θέσεις εργασίας, προσφέροντας δουλειά σε πολλούς συμπολίτες μας. Επίσης έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις από τα συσκευαστήρια που θα πρέπει να στηριχθούν από την πολιτεία.

ΥΓ: Κάτι που επίσης θα πρέπει να υπογραμμισθεί είναι πως οι Έλληνες καταναλωτές δεν προτιμούν το σπαράγγι, σε αντίθεση με τους αρχαίους Έλληνες!
Αυτό βέβαια είναι περίεργο, καθώς τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλαπλά. Δεν είναι τυχαίο πως οι Γερμανοί θεωρούν το σπαράγγι κορυφαία και ποιοτική τροφή και προτιμούν το Ελληνικό σπαράγγι και μάλιστα το μαγειρεύουν σε πολλές εκδοχές.
Μια από τις κορυφαίες ιδιότητες του σπαραγγιού είναι πως «αυτοκαθαρίζεται» από τα όποια χημικά φάρμακα, απαιτεί ακόμα και η συμβατική καλλιέργεια και θεωρείται σχεδόν… βιολογικό.

Το οφέλη του ανοιξιάτικου διατροφικού θησαυρού: Σπαράγγι

Τα νόστιμα σπαράγγια είναι τα κατεξοχήν ανοιξιάτικα λαχανικά καθώς κάνουν την εμφάνιση τους τις πρώτες μέρες της Άνοιξης. Εκτός από τη γεύση που μας προσφέρουν, κάνουν και καλό στον οργανισμό μας, ενώ δεν μας προσθέτουν καθόλου θερμίδες!

Ένα φλιτζάνι σπαράγγια μας δίνει μόνο 27 θερμίδες, 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου λίπος.
Η ίδια ποσότητα μας βοηθάει να καλύψουμε το 20% των αναγκών μας σε βιταμίνη Α, το 17% σε φολικό οξύ και το 13% σε βιταμίνη C.

– Τα μικρά αυτά λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η γλουταθειόνη, δηλαδή ουσίες που μάχονται κατά των ελεύθερων ριζών που δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό μας.
– Η κατανάλωση των σπαραγγιών κάνει καλό στον εγκέφαλό μας καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φολικό οξύ το οποίο σε συνεργασία με τη βιταμίνη Β12, φαίνεται ότι προστατεύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επίσης, το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τον οργανισμό στις περιόδους ταχείας ανάπτυξης όπως είναι η εγκυμοσύνη και η εφηβεία.
– Τα σπαράγγια περιέχουν το ασπαραγινικό οξύ, το οποίο όχι μόνο αυξάνει τη διούρηση αλλά βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας αλάτων από το σώμα.
– Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Ένα φλιτζάνι σπαραγγιών μας εφοδιάζει με το 70% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών καθώς συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.
– Τέλος, τα σπαράγγια βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας γιατί είναι πλούσια σε νερό και σε φυτικές ίνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος