Κοντά στους πληγέντες αγρότες του δήμου Κομοτηνής βρέθηκε μετά την ισχυρή χαλαζόπτωση της Τετάρτης η νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος κα Κρίστα Κουτσογιάννη Κρόκου επισκεπτόμενη αγροκτήματα στους Αγίους Θεοδώρους και στην Νέα Αδριανή.

« Η καταστροφή είναι βιβλική , δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή μας τόση μεγάλη καταστροφή από χαλαζόπτωση» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής μην μπορώντας κι εκείνη να πιστέψει το μέγεθος της καταστροφής που αντίκριζε. Καλλιέργειες βαμβακιού, δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, ζαχαρότευτλα δεν θύμιζαν σε τίποτα την προτεραία τους κατάσταση. «Δεν έχω δει κάτι τέτοιο τόσα χρόνια, προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και γνωρίζω καλά, αλλά τέτοιου είδους ζημιά δεν έχω δει.»

Η κα Κουτσογιάννη – Κρόκου

Σύμφωνα με την κα Κουτσογιάννη – Κρόκου ο ΕΛΓΑ, που είναι Οργανισμός Αποζημιώσεων των Αγροτών ενισχύεται με χρήματα καθαρά των παραγωγών χωρίς να συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ το κράτος, δεν αρκεί για να καλύψει τέτοιου είδους καταστροφές. «Θα πρέπει επιτέλους να γίνει και στην χώρα μας αυτό που υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσα από προγράμματα λόγω των κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, δηλαδή ένα ειδικό ταμείο αλληλεγγύης το οποίο θα καλύπτει μαζί με τον ΕΛΓΑ τις ζημιές που θα προκύπτουν από τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες κι αυτό χρηματοδοτείται τόσο από τους αγρότες, όσο και από το κράτος , γιατί το κράτος μέχρι τώρα δεν έχει δώσει ποτέ αποζημιώσεις, είναι χρήματα των αγροτών και αυτό θα πρέπει να το ξέρουν όλοι ».

Όπως τονίζει η νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής είναι μια πρόταση που πρέπει να την δούμε σοβαρά. «Ως δήμος να την αγκαλιάσουμε και να την στηρίξουμε, όσο μπορούμε» δηλώνει η κα Κουτσογιάννη – Κρόκου και σημειώνει «Θα πρέπει όλοι να συνδράμουμε για να γίνει το καλύτερο δυνατό για την αποζημίωση των αγροτών μας. Γιατί η περιοχή μας είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή και πιστεύω ότι αν ο αγρότης δεν πάει καλά οικονομικά θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους οικονομικούς κλάδους του Νομού μας.»
Φώτο: Η κα Κρίστα Κουτσογιάννη – Κρόκου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: