Λιζέττα Λιούρτα, ψυχολόγος: Να συμμορφωθούμε και να αυτοοργανωθούμε για την καλύτερη προστασία από τον κορονοϊό

«Ένα βασικό θέμα είναι το ποιός ορίζει αυτή την απομόνωση. Εισπράττουμε πολύ διαφορετικά όταν κάποιος μας ορίζει ότι εμείς πρέπει να μείνουμε μέσα και πολύ διαφορετικά όταν το κίνητρο είναι προσωπικό, όταν εμείς επιλέγουμε να μείνουμε μέσα συνειδητοποιώντας τη σημασία που έχει το να μείνουμε μέσα, τότε πιο εύκολα το κάνουμε.» δήλωσε η κα Λιζέττα Λιούρτα, ψυχολόγος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Παράλληλα, σημείωσε: « Θεωρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μέτρων που έχουν ληφθεί είναι γιατί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν κατάφερε να κατανοήσει ενδεχομένως κάποια πράγματα, δηλαδή τη σημαντικότητα να περιοριστεί σε κάποιες δραστηριότητες , οπότε αναγκάζεται η πολιτεία να επιβάλει κάποια πράγματα.»

Λιζέττα Λιούρτα, ψυχολόγος: Να συμμορφωθούμε και να αυτοοργανωθούμε  για την καλύτερη προστασία από τον  κορονοϊό
Η κα Λιζέττα Λιούρτα στα αριστερά της φωτογραφίας

Ρωτήσαμε την κα Λιούρτα για όλες εκείνες τις επιλογές που έχει κανείς μένοντας στο σπίτι και αφού πρώτα μας απάντησε ότι το FB δεν είναι η μοναδική διαφυγή και ούτε η καταλληλότερη σχολίασε: «Στα social media υπάρχει μια πληθώρα πληροφόρησης η οποία δεν είναι φιλτραρισμένη , είναι σημαντικό να βρούμε κάποιο αξιόπιστο μέσο μέσα από το οποίο θα πληροφορούμαστε, να το κάνουμε μια- δυο φορές την ημέρα για να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης. Η πολύ ενημέρωση βλάπτει, να μην είμαστε εμμονικά πάνω από ένα smart phone ή ένα tablet και ανά τρία λεπτά να βλέπουμε και πόσο αυξήθηκαν τα νούμερα και πόσους νεκρούς έχουμε. Αυτό δεν βοηθάει, αυτό μας αγχώνει ακόμη περισσότερο. Είναι σημαντικό, μια φορά την ημέρα, δύο φορές την ημέρα, ας βάλουμε ένα χρόνο στο πρόγραμμά μας, θα μπούμε και θα πληροφορηθούμε τι συμβαίνει.»

Κάνοντας μάλιστα τις προτάσεις της σημειώνει «Διαβάζουμε, βοηθάει το νους μας να πηγαίνει και σε άλλα. Καταπολεμάει τη μοναξιά πάρα πολύ, συνδεόμαστε με τους ήρωες των βιβλίων, κάνουμε ένα πολύ καλό ταξίδι, παίζουμε επιτραπέζιο παιχνίδι, φτιάχνουμε κουλουράκια, κάνουμε δηλαδή πράγματα με τα χέρια μας. Μπορούμε να ασχοληθούμε με τα λουλούδια στο μπαλκόνι μας ή με διάφορα άλλα έργα στο σπίτι μας, πράγματα τα οποία είναι χειρωνακτικά. Κρατάμε το μυαλό μας απασχολημένο και ξεκούραστο με κέντημα, πλέξιμο, χειροτεχνίες. Ακόμη και το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι μπορεί να μας βοηθήσει.»

Μάλιστα η Κομοτηναία ψυχολόγος τονίζει ότι είναι σημαντική η κατανόηση, να κατανοήσουμε τι γίνεται με τον κορονοϊό και πώς μεταδίδεται. Έτσι, θα αποφεύγεται ο συνωστισμός. «Όταν για παράδειγμα τρέχουν 500 άτομα στα super market δεν βοηθάμε την κατάσταση. Πρέπει να καταλάβουμε γιατί γίνεται, ό,τι γίνεται. Αφού το κατανοήσουμε, θα πρέπει να περάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων που συστήνονται και να έχουμε κατά νου ότι είναι μέτρα πρόληψης και στην πρόληψη έχουμε έναν βαθμό ελέγχου στα πράγματα» δηλώνει καταλήγοντας με την σημείωση: «Κάποια πράγματα περνούν από το χέρι μας και κάποια δεν περνούν. Να συμμορφωθούμε και να αυτο-οργανωθούμε γύρω από κάποιες συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με την πρόληψη από τον Κορονοϊό.»
Φώτο: Η κα Λιζέττα Λιούρτα, ψυχολόγος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος