«Τα ΕΠΑ.Λ. είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να έχει η Τεχνική Εκπαίδευση με πάρα πολλά πλεονεκτήματα.» δηλώνει η κα Μαίρη Δαργινίδου διευθύντρια του 1ου ΕΚ της Κομοτηνής και σημειώνει πως τα σχολεία αυτά «δίνουν ένα απολυτήριο Γενικού Λυκείου, ένα Πτυχίο 4ου Επιπέδου το οποίο με την μαθητεία μπορεί να αναβαθμιστεί σε επιπέδου 5.»

Άνθρωπος της Τεχνικής Εκπαίδευσης, μιλά με πάθος κι αγάπη για έναν χώρο που τον γνωρίζει καλά. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κολλάς το πρώτο συντάξιμο έτος κατευθείαν μόλις τελειώνεις το σχολείο.» λέει και προσθέτει πως έχουν την δυνατότητα οι απόφοιτοι μιας πιο εύκολης πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, με βάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με αυτές των Γενικών Λυκείων και με ευκολότερα μαθήματα.
«Γίνεται δουλειά ποιοτική, έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους οι οποίοι προσφέρουν πάντα κάτι παραπάνω, φάνηκε και στην έκθεσή μας. Πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα κοιτούν να  μεταδώσουν στους μαθητές τους χρήσιμα πράγματα. Όταν αφήσουν πίσω τους το σχολείο, να έχουν όσον το δυνατόν περισσότερες γνώσεις.»

Η κα Μαίρη Δαργινίδου

Όπως τονίζει η κα Δαργινίδου σημειώνεται μια στροφή στα ΕΠΑ.Λ, παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση στον μαθητικό πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα. Στην Κομοτηνή ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο.

Τόσο η ίδια, όσο και οι συνάδελφοί τους καταγράφουν πολλές φιλότιμες προσπάθειες μαθητών και μαθητριών. Φέτος δε παρατήρησε να γράφονται ακόμη και μαθητές που τελείωσαν πανεπιστημιακές σχολές, καθώς προκειμένου να διοριστούν σε προκηρύξεις του Δημοσίου θα πρέπει να αποκτήσουν ένα πτυχίο 4ου Επιπέδου των ΕΠΑΛ. Έτσι, γράφονται και πάλι στην Β’ Τάξη, ενώ έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου. «Σημάδι των καιρών.» λέει και μιλά με ενθουσιασμό για τον νεοσύστατο Τομέα της γεωπονίας. «Να προτρέψουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν, θα λειτουργούν με μικρό  μαθητικό δυναμικό και με  μεγαλύτερες πιθανότητες εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, σε πολύ ωραίες Σχολές, όπως:Δασοπονίας, Περιβάλλοντος, Διαιτολογίας, Διατροφολογίας κ.α.» λέει ενθουσιασμένη όπως πάντα για το νέο ξεκίνημα που τους περιμένει, εκπαιδευτικοί και μαθητές συνεπείς στο ραντεβού τους, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές.
Φώτο: Μαίρη Δαργινίδου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: