Μ. Εκμεκτσίογλου: Να έρχεστε για να μπορούμε κι εμείς να κρατάμε την Κωνσταντινούπολη

«Η πόλη είναι η γενέτειρα μας. Η γενέτειρα η δική μου, των παππούδων και των προπάππων μου. Είναι μια σχέση που κρατάει αιώνες. Είμαστε τυχεροί, που έχουμε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη.» δηλώνει η γνωστή chef – συγγραφέας κα Μαρία Εκμεκτσίογλου και σημειώνει «Μπορεί αριθμητικά να μείναμε λίγοι , αλλά είμαστε πάρα πολλοί.»

Μιλά για την Κωνσταντινούπολη και τα μάτια της φωτίζονται πιο πολύ: «Είναι η Πόλη των ονείρων πολλών ατόμων , αλλά και η Πόλη που ζούμε εμείς» δηλώνει και σημειώνει «Μια Πόλη με ήθη και έθιμα που κρατάνε πολλούς αιώνες. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις παραδόσεις. Ζούμε εκεί και κρατάμε , όσο μπορούμε να κρατήσουμε. Κι εγώ και τα παιδιά μου.»

Μ. Εκμεκτσίογλου: Να έρχεστε για να μπορούμε κι εμείς να κρατάμε την Κωνσταντινούπολη
Η κα Μαρία Εκμεκτσίογλου με τον γιο της.

Η κα Μαρία Εκμεκτσίογλου κάθε χρόνο προσπαθεί με τους συνεργάτες της να φέρει φίλους από την Ελλάδα. «Να στρώνουμε τα τραπέζια. Να έχουμε τις βεγγέρες, την Πρωτοχρονιά, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, αλλά και στα Γενέθλια. Θέλουμε να έρχονται από την Ελλάδα αρκετοί φίλοι για να γινόμαστε όλο και περισσότεροι, να μην λιγοστέψουμε.»

Δηλώνει εντυπωσιασμένη από την Θράκη και ιδιαίτερα από την Ξάνθη, καθώς την γνώρισε σε ένα οδοιπορικό για ένα βιβλίο που έγραψε και εκδόθηκε στην Τουρκία με τίτλο: «Στην Ελλάδα με την Μαρία». «Πήγα στην Ξάνθη, στο Πόρτο Λάγος, στην παλιά Πόλη, στο χωριό Κουτσό, επισκέφτηκα μια εκκλησία και οι κάτοικοι του χωριού μου χάρισαν μια υπέροχη εικόνα, ένα αντίγραφο, μιας ιστορικής εικόνας της εκκλησίας του χωριού. Αυτή την εικόνα την κράτησα με συγκίνηση, ήταν ένα δώρο αλλιώτικο.»

«Η Πολίτικη κουζίνα, η Ρωμαίικη κουζίνα έχει εισχωρήσει στην Ελλάδα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την εποχή της ανταλλαγής των πληθυσμών. Γιατί δεν βλέπω μεγάλες διαφορές στην κουζίνα μας. Υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές ίσως, δηλαδή κάποιος θα βάλει στα ντολμαδάκια κουκουνάρια, στα Πολίτικα ντολμαδάκια δεν θα μπουν κουκουνάρια, ουαί κι αλίμονο, όποιος βάλει κουκουνάρια στα ντολμαδάκια. Είναι οι άγραφοι Νόμοι της Πολίτικης Κουζίνας, εγώ καμιά φορά παίζω με τις συνταγές και με «κυνηγάνε» μου λένε: «άπα πα- πα δεν τα έκανες σωστά»» δηλώνει γελά και μιλά για έναν χώρο που τον γνωρίζει πολύ καλά.

«Η γεύση είναι η κληρονομιά του πολιτισμού, πέρα από τη μουσική και τα έθιμα είμαστε η πολύ μεγάλη κληρονομιά ενός πολιτισμού, μιας κουλτούρας. Αυτό το βλέπουμε, όταν καθόμαστε σε ένα τραπέζι , ακόμη και ξένοι μεταξύ μας, για να απολαύσουμε ένα φαγητό σε ένα event, βλέπεις κάποιον να τρώει στο τραπέζι σου και να βουρκώνει και να λέει: «Πώ πω με αυτό το φαγητό σου Μαρία, που με πήγες; Στο σπίτι της γιαγιάς μου.» Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο, η νοσταλγία που νομίζω ότι την έχουμε στην Κωνσταντινούπολη ακόμα και την κρατάμε.»

Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμά της: «Εμείς νιώθουμε πολύ τυχεροί που γεννηθήκαμε και ζούμε σ’ αυτή την Πόλη και θέλω πραγματικά να καλέσω τον κόσμο από την Ελλάδα να έρχεται με άνεση. Δεν υπάρχει κίνδυνος, άλλωστε κίνδυνος υπάρχει ακόμη και στον κήπο του σπιτιού μας. Να έρχεστε λοιπόν για να μπορούμε κι εμείς να «κρατάμε» την Κωνσταντινούπολη.»
Φώτο: Μαρία Εκμεκτσίογλου ρεπορτάζ –κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος