Το καινοτόμο πρόγραμμα της Κομοτηναίας Παιδαγωγού, Μαρίας Στρούμπα, “kookoonari”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος START – Create Cultural Change, στοχεύει σε ένα μέλλον με περισσότερους ενεργούς πολίτες, ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ (σ.σ. ένα από τα όνειρα που έγιναν πραγματικότητα) της Παιδαγωγού, Μαρίας Στρούμπα, το οποίο ξεκίνησε από τις αρχές Ιανουαρίου και απευθυνόταν αρχικά σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής.

Ο στόχος ήταν να τους βάλει σε ένα άλλο δρόμο σκέψης πριν την αγορά κάποιου αντικειμένου. Τι μπορώ να αγοράσω στην θέση του προκειμένου να μην αφήσω απορρίμματα στο περιβάλλον; Τι μπορώ να κάνω για να επαναχρησιμοποιηθεί;
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ λειτούργησε στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής και ο στόχος που μπήκε και αφορά ΟΛΟΥΣ μαθητές, Γονείς και Εκπαιδευτικούς, είναι να καταστεί το πρώτο Νηπιαγωγείο στην Ελλάδα με μηδενικά απορρίμματα-zero waste-.
Υλοποιήθηκαν εργαστήρια που απέδειξαν πως υπάρχουν πολλές οικολογικές εναλλακτικές λύσεις, αφού προηγήθηκε θεωρία για το τι είναι το μηδενικό απόρριμμα.
Προτάθηκαν ιδέες και υλοποιήθηκαν, όπως κατασκευή πάνινης τσάντας, φυσικής πλαστελίνης, φυσικών καλλυντικών και αγορά χύμα προϊόντων σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία.
Σύμφωνα με την κ. Στρούμπα στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο σπόρος του κουκουναριού μπήκε, δηλαδή ο προβληματισμός και οι δεύτερες σκέψεις για το περιβάλλον, πριν προβεί κανείς/ καμία σε πράξη και κάνει μια αγορά.
Η δράση ολοκληρώνεται αύριο, ωστόσο η δυναμική ομάδα θα αιτηθεί για την συνέχιση του project και στην τρίτη φάση του προγράμματος START, ευελπιστώντας πως θα πετύχει και πως θα συνεχισθεί και σε άλλα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Η δράση βέβαια μπορεί να επεκταθεί και να αφορά και άλλους επαγγελματικούς χώρους, συλλόγους κ.α.
Ετοιμάζεται ένα ντοκυμαντέρ με όλους όσοι ήθελαν να εκτεθούν στην κάμερα και να μιλήσουν για την εμπειρία τους, όπως και ένας οδηγός με όλες τις συνταγές (για τα εναλλακτικά προϊόντα) και οδηγίες σε ηλεκτρονική μορφή, ο οποίος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα τους kookoonari.org .
Τώρα γιατί το όνομα kookoonari;
«Απλά γιατί το κουκουνάρι στη Γη επιστρέφει ως χώμα, συμμετέχοντας στον Φυσικό κύκλο της Ζωής. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι». Όχι λοιπόν πλαστικά και απορρίμματα που κάνουν το περιβάλλον να μην παίρνει ανάσα.

η συνέντευξη της κ. Στρούμπα στην ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: