Χρόνια πολλά τώρα η δημοτική σύμβουλος, ιδρυτικός μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού σε Πέραμα και Σάπες, η κα Μαρία Τρυφωνίδου εξακολουθεί να αγωνίζεται κατά της εξόρυξης χρυσού.

Η κα Μαρία Τρυφωνίδου

«Τα έχουμε πει πολλές φορές κάποιοι δεν τα καταλαβαίνουν. Τους έπιασε ο οίστρος των επενδύσεων. Επενδύσεις –επενδύσεις χωρίς να μετρούν ορισμένα πράγματα, ούτε τις θέσεις και τις απόψεις τις αποδεδειγμένες της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει αποφανθεί, τα έχει ζυγίσει χίλιες φορές. Σ’ αυτό το στάδιο βρισκόμαστε και ότι μπορούμε να κάνουμε κάνουμε. Νομίζω ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που μας προτείνουν ή σκέφτονται αυτοί δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο της περιοχής μας. Μπορούσαν αναπτυξιακά θέματα να τα δούμε από άλλες οπτικές και να ζούμε όλοι καλά και καλύτερα.» τόνισε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής υποστήριξε πως μπορούν να γίνουν πολλά. «Ολιγωρήσαμε σε ορισμένα θέματα. Δείτε τα δύο πόδια της Χαλκιδικής, στο ένα δεν έχουμε εξορυκτικές δραστηριότητες κάθε χρόνο το καλοκαίρι απασχολεί 75.000 εργαζόμενους και στο άλλο πόδι όσοι απασχολούνται μ’ αυτές δεν είναι πάνω από 1100. Θα μπορούσαμε να δούμε τις παραλίες, τα βουνά, τις πεδιάδες. Υπάρχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων που κάνει ασύγκριτη την περιοχή μας.» Η κα Τρυφωνίδου παραδέχεται πως φέρει ευθύνη η τοπική κοινωνία, αλλά και η κεντρική πολιτική σκηνή έχει σε ισχύ μεταλλευτικό κώδικα απαρχαιωμένο και δεν τον αλλάζει. «Έτσι θα δίναμε μια τελειωτική απάντηση σ’ αυτό το θέμα. Εκεί βρίσκουν πάτημα και ανοίγουν οι ορέξεις αυτών. Θέλω να πιστεύω ότι η τοπική κοινωνία είναι σε εγρήγορση, οι τοπικές κοινωνίες σε τοπικό επίπεδο έχουν αποφανθεί και από εκεί και πέρα μένει να είμαστε πιο ανήσυχοι σ’ αυτό το θέμα. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς εμάς, αυτό είναι βέβαιο. Οι εταιρείες βρήκαν διόδους και χρηματοδοτούν υπόσχονται βλακωδώς ότι θα λύσουν το θέμα της ανεργίας και ότι θα δώσουν θέσεις εργασίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Επενδύουν και ξοδεύουν λεφτά για λόγους διαφήμισης σε συλλόγους marketing . Είμαστε σε καλό σημείο, είναι η Τοπική Κοινωνία οργανωμένη και δεν θα τα βγάλουν εύκολα μαζί μας.»
Φώτο: Μαρία Τρυφωνίδου ρεπορτάζ κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: