«Οι πανελλαδικές εξετάσεις βαίνουν καλώς. Τα θέματα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Μόνο ένα θέμα προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα με τα ζητήματα βιολογίας των Εσπερινών Λυκείων όπου δύο από αυτά που μπήκαν δεν είχαν διδαχθεί με αποτέλεσμα να αποσυρθούν. Τα θέματα μέχρι τώρα είναι στοχευμένα, εντός ύλης, οι καλά διαβασμένοι μπορούσαν να ανταποκριθούν.» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κος Μιχάλης Βασιλειάδης κάνοντας ένα σύντομο σχόλιο για την μέχρι τώρα πορεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Βασιλειάδης στέκεται στα ωρολόγια προγράμματα που ανακοίνωσε με ΦΕΚ το Υπουργείο Παιδείας σημειώνοντας πως είναι «προσαρμοσμένα στον «κόφτη» των δημοσιονομικών περικοπών.»

Σύμφωνα με τον κο Βασιλειάδη «στοχευμένα έκοψε μια ώρα η Υπουργός, «χτύπησε» τους ΠΕ80 και τους ΠΕ78. Ενώ είχαμε στη Ροδόπη τρεις οργανικές θέσεις να δώσουμε στους ΠΕ80 και μια στους ΠΕ78 με την αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων αμέσως αυτές οι ώρες σβήνονται και ήδη σε κάποια σχολεία την επόμενη χρονιά θα βγουν υπεράριθμοι. Ήδη υπάρχουν αναπληρωτές σε αυτές τις ειδικότητες που «σβήνονται».»

Για τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης όλα αυτά τα ωρολόγια προγράμματα δεν έχουν κανένα παιδευτικό, διδακτικό χαρακτήρα. «Δεν ήταν ένα αποτέλεσμα ατέρμονου και παραγωγικού διαλόγου για να βγει αυτό το αποτέλεσμα.» δηλώνει και προσθέτει πως: «Με τις μειώσεις των ωρών διδασκαλίας, σ’ αυτές τις ειδικότητες που έχω δει, το Υπουργείο Παιδείας υπηρετεί την ανάγκη διαχείρισης εκπαιδευτικών πόρων στην περίοδο της κρίσης. Δηλαδή, δεν θα πάρουν αναπληρωτές. Την ίδια ώρα μ’ αυτή την αλλάγή ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα , χιλιάδες οργανικές θέσεις θα χαθούν. Το Υπουργείο δημιουργεί καθηγητές χωρίς ωράριο, πλεονάζοντες οι οποίοι θα είναι μετανάστες σε 4-5 σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριο τους.»

Τέλος, προτείνει να προστεθούν οι ώρες κι ας επανέλθουν στο πριν το 2016 ωράριο σημειώνοντας πως: «Στο Λύκειο καταργούνται μαθήματα επιλογής – καλλιτεχνικά, το ελεύθερο και το γραμμικό σχέδιο. Δεν μπορεί ένα παιδί να διδαχθεί αυτά τα μαθήματα. Φαίνεται πως πάει να απαξιωθεί η δημόσια δωρεάν παιδεία.» Για να καταλήξει λέγοντας : «Κακώς το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε αυτό το ΦΕΚ για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Γιατί κάποιοι συνάδελφοί μας πήραν ήδη μετάθεση με το ΦΕΚ που ίσχυε. Έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους και τώρα χάνεται η γη κάτω από τα πόδια τους.»
Φώτο:Μιχάλης Βασιλειάδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: