Ήταν παραμονές Χριστουγέννων το 1979 όταν μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούσαν το τραγούδι και το διακονούσαν κυρίως στις παρέες και στα σπίτια τους ανέβαιναν τα σκαλιά του δημαρχείου Κομοτηνής, όπου τους υποδέχτηκε ο τότε δήμαρχος Ανδρέας Στογιαννίδης και με πολύ χαρά ίδρυσαν  τη Δημοτική Χορωδία, το τότε Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής.

«Ο συγκεκριμένος αείμνηστος δήμαρχος καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, εκτός και των άλλων Σωματείων, βοήθησε πάρα πολύ τη χορωδία και με τη βοήθεια και των δημοτικών συμβούλων η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου μπόρεσε να κάνει αρκετές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Και μάλιστα διοργανώθηκε τότε ένα μεγάλο φεστιβάλ χορωδιών στην Κομοτηνή. Τραγούδησαν τότε και στην Καβάλα με την καθοδήγηση του αείμνηστου Αντώνη Κοντογεωργίου, αρχιμουσικού τότε και μαέστρου.» δηλώνει σήμερα η κα Μαρία Γερμανλή, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής «Ο ΕΥΜΟΛΠΟΣ» γυρίζοντας το χρόνο πίσω και σημειώνει ότι και η Κομοτηνή έχει παράδοση στο χορωδιακό τραγούδι. «Το οφείλουμε», λέει χαρακτηριστικά, «σ’ αυτούς τους ανθρώπους που θα τιμήσουμε το Σάββατο. Το οφείλουμε εμείς που συνεχίζουμε, αλλά και η δημοτική αρχή.»

Η κα Μαρία Γερμανλή, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής «Ο ΕΥΜΟΛΠΟΣ»

Έτσι, το προσεχές Σάββατο «Ο Εύμολπος» σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης,στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Δημοτικής Χορωδίας Κομοτηνής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Πολιτιστικό Κύτταρο» (πρώην ΡΕΞ) στις 19.30 και οι φίλοι του χορωδιακού τραγουδιού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την πορεία της χορωδίας και να απολαύσουν τραγούδια που αγάπησαν, ερμηνευμένα από τον «ΕΥΜΟΛΠΟ».

«Και «Ο Εύμολπος» ιδρύθηκε παραμονές Χριστουγέννων το 2012 «μπορεί να είναι σημαδιακό αυτό» λέει η κα Γερμανλή και σημειώνει με χιούμορ «είμαστε μια ωραία παρέα και έχουμε αρκετούς φαν, οπότε ας έρθουν, άνδρες και γυναίκες, να μας γνωρίσουν.»
Δηλώνει κι εκείνη εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι μετά την ίδρυση και παρουσία του «Ευμόλπου» στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, πριν επτά χρόνια, «ξεπήδησαν» και άλλα χορωδιακά σύνολα κυρίως στην Κομοτηνή, αλλά και στις γύρω κωμοπόλεις. «Είναι ένας εθελοντισμός στον πολιτισμό, ας έρθουν όλοι, είτε στη δική μας χορωδία, είτε στις άλλες» προτρέπει η κα Γερμανλή και σημειώνει ότι αισθάνεται κανείς πολύ όμορφα κοντά σε σπουδαίους μουσικούς, όπως ο  Σάκης Βαργεμτζίδης. «Είναι ένας πολυτάλαντος μουσικός μα κυρίως άνθρωπος και είναι πάντα δίπλα μας» δηλώνει χαρακτηριστικά και προτρέπει «ας συμμετάσχουν και οι νεότεροι στις χορωδίες, ας βρουν λίγο ελεύθερο χρόνο από το χρόνο τους, να πάρουν μέρος νιώθοντας μια ανάταση ψυχής, το συνιστώ.»

«Ο Εύμολπος» στα επτά του χρόνια έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από πενήντα εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα Μέγαρα Μουσικής. Παράλληλα, έχει επιδείξει και μια εξωστρέφεια ξεχωριστή με εμφανίσεις στην Κωνσταντινούπολη, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και το τελευταίο καλοκαίρι στη Σικελία. «Με πολύ μεγάλη συγκίνηση διαβάζαμε ελληνικές επιγραφές στους δρόμους της Σικελίας» δηλώνει με καμάρι η δραστήρια πρόεδρος και προσθέτει ότι αυτές οι κινήσεις εξωστρέφειας θα συνεχιστούν και στο μέλλον «πάντα», όπως λέει, «με τον οβολό των μελών του Συλλόγου και με την στήριξη της δημοτικής αρχής.»
Φώτο: Η κα Μαρία Γερμανλή στη στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: