Μαθήματα αλληλεγγύης από τους εθελοντές αιμοδότες της Ροδόπης

Αν και η περίοδος που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι δύσκολη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ωστόσο, ένα κομμάτι του, αυτό της εθελοντικής αιμοδοσίας στη Ροδόπη δείχνει πως δεν πτοείται. Τα αποθέματα αίματος στο Νοσοκομείο Κομοτηνής είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά με τους υπεύθυνους και τους εργαζόμενους στη Νομαρχιακή Υπηρεσία να συνεχίζουν με πολύ εντατικούς ρυθμούς τις εθελοντικές αιμοδοσίες. Την προηγούμενη Κυριακή ολοκλήρωσαν την αιμοδοσία στον Ίασμο με τον Σύλλογο «Η Ελπίδα», οπότε συγκεντρώθηκαν 50 φιάλες αίμα, ενώ έχουν προγραμματίσει ήδη τις «εξορμήσεις» μέχρι τον Δεκέμβριο, με αιμοδοσίες στο Νέο Σιδηροχώρι και στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνής.

Μαθήματα αλληλεγγύης από τους εθελοντές αιμοδότες της Ροδόπης«Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να βγαίνουμε έξω από το χώρο του νοσοκομείου για τις εθελοντικές μας αιμοδοσίες γιατί και ο αιμοδότης νιώθει πιο άνετα και γενικότερα είναι ‘πηγή’ νέων εθελοντών αιμοδοτών αυτού του είδους οι ‘εξορμήσεις’», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η Παγώνα Κόφα, επισκέπτρια υγείας της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Όπως εξήγησε, δε χρειάζεται να κλείσει κανείς ραντεβού για να έρθει στην αιμοδοσία να δώσει αίμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρήση μάσκας -όπως άλλωστε για οποιαδήποτε είσοδο μέσα στο Νοσοκομείο. Με όχι πάνω από δύο αιμοδότες κάθε φορά στον χώρο για λόγους προστασίας. Μηνιαίως γύρω στις 150 με 180 φιάλες στέλνει η Αιμοδοσία του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της χώρας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά την πληθυσμιακή σύνθεση των εθελοντών αιμοδοτών; «Θέλουμε οι αιμοδότες να είναι όσο το δυνατόν πιο νέοι, αλλά η ηλιακή ομάδα 20 με 30 δύσκολα έρχεται στην αιμοδοσία, ίσως, λείπει και αυτή η ευαισθητοποίηση που πρέπει να υπάρχει από τη σχολική ηλικία. Όχι όσον αφορά μόνο στην αιμοδοσία, αλλά γενικότερα τον εθελοντισμό στην Ελλάδα», παρατηρεί και στέκεται στα Προγράμματα Αγωγής Υγείας που ξεκίνησαν εδώ και μια πενταετία από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας στα οποία συμμετέχει και η Νοσοκομειακή Υπηρεσία. Προγράμματα που αφορούν παιδιά της 5ης και της 6ης Δημοτικού, αλλά και τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. «Είναι βιωματικά σεμινάρια στα οποία συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες και μπορούν να μάθουν τα οφέλη και την σπουδαιότητα της αιμοδοσίας», εξηγεί η κ. Κόφα, προσθέτοντας πως χρόνια γίνεται η συζήτηση για την ένταξη του μαθήματος της Αγωγής Υγείας στο σχολικό πρόγραμμα.

«Να γίνονται αυτού του είδους τα μαθήματα όχι περιστασιακά, καθώς πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια και μια εμπέδωση της συνήθειας και έτσι και αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών», καταλήγει η κ. Κόφα, στέλνοντας αυτό το μήνυμα στους υπεύθυνους.

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος