Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης «στο Σπαθί», όπως αποκαλούμε στην Κομοτηνή, το μεγάλο επίσημο Ηρώο της πόλης.
Εδώ και καιρό είχε μπει κουρτίνα μπροστά από το μνημείο και γινόντουσαν εργασίες εντατικές για την αποξήλωση ολόκληρου του τμήματος του μαρμάρου που κάλυπτε το μνημείο, όπου επάνω ήταν τοποθετημένη η μεγάλη ρομφαία, (σ.σ. το μνημείο κατασκευάστηκε επί χούντας), καθώς πρόκειται για ρομφαία και όχι για σπαθί.

Χθες έγινε η απομάκρυνση των παραπετασμάτων και αποκαλύφθηκε το μνημείο, με νέα αισθητική, με μάρμαρο σε ορθομαρμάρωση και με αρμούς, προκειμένου να «ευθυγραμμίζεται» και να υπακούει το μνημείο στους φυσικούς νόμους της συστολής και διαστολής.


Αυτή η …λεπτομέρεια ξέφυγε από τους κατασκευαστές και τους εμπνευστές του τότε, με αποτέλεσμα το μνημείο να έχει γίνει επικίνδυνο, καθώς γινόταν αποκόλληση μαρμάρων και πτώση ειδικά στο πίσω μέρος.
Με νέο πρόσωπο λοιπόν το μνημείο , ίσως πιο κοντά στο λαό μια και δεν είναι επικίνδυνο.

Το έργο ολοκληρώθηκε και τις εργασίες είχε αναλάβει εταιρεία που ασχολείται με την συντήρηση μνημείων στη Χώρα μας. Χάρις σε αυτό το χρονικό διάστημα διακοπής του ως επίσημο Ηρώο …ξαναμπήκε στη ζωή μας το παλιό Ηρώο, πίσω από το παρκάκι της Περιφέρειας και χαρήκαμε που το είδαμε περιποιημένο.
Εκεί είναι γραμμένα και τα ονόματα Χριστιανών και Μουσουλμάνων αγωνιστών της Ελευθερίας.

Ελπίζουμε κάποιες εκδηλώσεις μνήμης να γίνονται και εκεί…Μην το ξεχάσουμε πάλι… Δεν του αξίζει…

Μοιράσου το άρθρο: