Η Καρά Μουζιάμ κατάγεται από την Πάχνη εκεί γεννήθηκε μεγάλωσε και έκανε τα δικά της όνειρα. Σήμερα ζει στον Παλιό Ζυγό Ξάνθης με τα δυό της παιδιά και με τον σύζυγό της Μπαργάν Ναζμί καλλιεργούν λαχανικά. «Παλιά μου τέχνη» δηλώνει εκείνος που λόγω της Κρίσης ξαναγύρισε στην παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα. «Είναι δύσκολο επάγγελμα. Ξεκινάς νωρίς τα χαράματα και δεν ξέρεις το βράδυ τι ώρα θα τελειώσεις» δηλώνει και προσθέτει ότι η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη.

«Στη λαϊκή, τα πουλώ μόνος και καμιά φορά στο χονδρεμπόριο ό,τι περισσεύει» δηλώνει και μεταφέρει τις σκέψεις των φίλων –συναδέλφων του «πάρα πολλοί, λόγω της φορολογίας, σκέφτονται να τα παρατήσουν.» Πιο εκεί η κα Καρά Μουζιάμ ακούει με προσοχή τα λόγια του συζύγου της.

«Τουλάχιστον να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον, εμείς δεν βγάζουμε τίποτα, το Καλοκαίρι μες τη ζέστη καίγεσαι, το Χειμώνα παγώνεις και δεν σου μένει τίποτα. Το Σάββατο στη λαϊκή παίρνουμε κανένα φράγκο, την Δευτέρα, όμως, δεν σου μένει τίποτα, αυτό να πληρώσεις, το άλλο να πληρώσεις μένεις χωρίς λεφτά. Νομίζω ότι δουλεύουμε για το Κράτος.» δηλώνει η δυναμική παραγωγός. «Χείμαρρος» στην κουβέντα της ανησυχεί για το μέλλον των νέων. « Οι ηλικιωμένοι με τη σύνταξή τους τα βολεύουν κάπως, οι νέοι, όμως, αν δεν έχουν δουλειά, δεν θα έχουν να φάνε, να πληρώσουν τα έξοδά τους».

Γυρίζει το χρόνο πίσω τότε που νεαρή μαθήτρια ακόμη στο ορεινό χωριό της ήθελε να γίνει δασκάλα, «δυστυχώς λόγω των οικονομικών δεν κατάφερα να βγάλω το σχολείο» αποκαλύπτει «ποτέ δεν είναι αργά» της λέμε «δεν είναι αργά, αλλά τώρα έχουν προτεραιότητα τα παιδιά. Μακάρι να έχουν μέλλον καλύτερο τα παιδιά μας» απαντά μην κρύβοντας ότι στα 38 της χρόνια τα δικά της όνειρα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα…
Φώτο:Καρά Μουζιάμ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: