Ο Βαγγέλης Δωρόπουλος, χοροδιδάσκαλος και δάσκαλος στο επάγγελμα, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό, διοργάνωσε και παρουσίασε με τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «Η Θράκη» μια μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση η οποία είχε ως θέμα της την ιστορία της Θράκης, από την πρώιμη Οθωμανική Αυτοκρατορία έως το 1922.

«Όλο αυτό το θέμα χωριζόταν σε ενότητες: Άλωση της Κωνσταντινούπολης, Βουλγαρική Κατοχή κ.α.» εξηγεί ο κος Δωρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει πως η κάθε ενότητα περιλάμβανε αφηγήσεις, χορούς και τραγούδια που είχαν πάντα σχέση με το θέμα της υποενότητας ή της ευρύτερης ενότητας. «Η εκδήλωση εμπλουτίζονταν από οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα. Μαρτυρίες ανθρώπων που δεν υπάρχουν πια στη ζωή, αλλά και χορούς και τραγούδια.»

Ο κος Βαγγέλης Δωρόπουλος με την κα Μαριάνθη Σουργουτζίδου

Πρόκειται για μια παράσταση με 80 χορευτές. Εκτός από τους χορευτές του Συλλόγου συμμετείχε και χορευτικός Σύλλογος από την Θεσσαλονίκη, τρεις τραγουδιστές , αφηγητής. «Δεν κυριαρχεί ο χορός, είναι ισότιμο μέρος όλων των επιμέρους θεμάτων» σημειώνει ο κος Δωρόπουλος και εξηγεί πως η παράσταση διαρκεί δύο ώρες, είχε μεγάλη επιτυχία στην Ξάνθη, εγκωμιάστηκε από μερίδα του Τύπου και τώρα γίνονται προσπάθειες να πειστούν αυτοί οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και η παράσταση αυτή να ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν στην Κομοτηνή με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό.

«Μιλάμε για τους φορείς του τόπου. Έχουν γίνει επαφές σε επίπεδο Περιφερειάρχη, αντι περιφερειάρχη κ.α. γιατί απαιτείται οικονομική στήριξη για να έρθει στην Κομοτηνή. Έχει απαιτήσεις, αλλά προσφέρει ένα φοβερό θέαμα αυτογνωσίας , τέρψης, αισθητικής και είναι αντάξια των ημερών των οποίων περνάμε, της συμπλήρωσης των 100 χρόνων της Κομοτηνής και της Θράκης γενικότερα.»
Φώτο: Ο κος Βαγγέλης Δωρόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: