Μια ζωή στην ωραιότερη Πόλη του κόσμου

Η κα Έρση Αμπατζή Καλφόγλου είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου με ειδικότητα τις Ιατροδικαστικές Επιστήμες και μέλος της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. «Εγώ γεννήθηκα εκεί, όπως και οι παππούδες μου και συνεχίζω να μένω εκεί με όλη μου την οικογένεια» δήλωσε η κα Αμπατζή μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την Πόλη των πόλεων και στο ερώτημα τι είδους ζητήματα αντιμετωπίζουν οι Ρωμιοί της Πόλης; Απάντησε με νόημα «Δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα, αντιμετώπισαν.»

Σύμφωνα με την κα Αμπατζή « Τώρα πια είναι τόσο λίγοι οι συμπολίτες μου και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν εξ αιτίας της μειονοτικής ιδιότητας που έχουμε. Τώρα πια ίσως δεν δημιουργούμε κάποιο πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν αντιμετωπίζουμε και προβλήματα για αυτό το λόγο.» Πάρα πολύ σημαντικό, όπως λέει, είναι η αριθμητική συρρίκνωση. «Αυτό από μόνο του δεν είναι δυνατόν να μην στεναχωρεί . Είναι πάρα πολύς λίγος ο αριθμός ανθρώπων με τους οποίους μπορεί να συναναστραφεί κανείς, να συναναστραφούν τα παιδιά μας, να έχουν παρέες, να μπορούν να ζουν άνετα μέσα στην δική μας κοινωνία. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε εξ αιτίας του ότι έχουμε επιλέξει να μένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Θα μπορούσαμε να το έχουμε αλλάξει φεύγοντας όπως έχουν κάνει πάρα πολλοί. Εμείς όμως επιλέξαμε να είμαστε εκεί. Βεβαίως κάθε σοβαρή και σημαντική απόφαση έχει και τις επιπτώσεις και τα προβλήματα.»

Την ρωτήσαμε για τυχόν πιέσεις που ασκούνται τώρα; Για να την ακούσουμε να απαντά «Δεν έχουμε πιέσεις. Ίσως έχουν γίνει κάποια βήματα θετικά ως προς την μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως να μπορέσουμε να συζητήσουμε αυτή την ειδική περίπτωση μέσα στην γενική κατάσταση. Ορισμένα δικαιώματα τα οποία δεν είχαμε μας έχουν δοθεί. Εγώ είμαι πρόεδρος ενός σχολικού ιδρύματος, εκεί πήγα δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο κι, όμως, πριν πολλά χρόνια το σχολείο αυτό θεωρήθηκε ότι δεν μας ανήκει. Το Κεντρικό Παρθεναγωγείο κτιριακά θεωρήθηκε ότι δεν μας ανήκει. Εδώ και επτά χρόνια μας επιστράφηκε το δικαίωμα ιδιοκτησίας, ιστορικά είναι πολύ σημαντικό, έχουν αποφοιτήσει από εκεί χιλιάδες κόσμου και τώρα συνεχίζει να είναι και πάλι δικό μας. Παρόμοια πράγματα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια για την Ομογένεια.»

Μια ζωή στην ωραιότερη Πόλη του κόσμου
Η κα Έρση Αμπατζή Καλφόγλου είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου με ειδικότητα τις Ιατροδικαστικές Επιστήμες και μέλος της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Όπως σημειώνει η κα Αμπατζή η αλήθεια είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων έχει έρθει και ζει στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία χρόνια. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό» είπε και έσπευσε να σημειώσει « πρέπει όμως να σας πω ότι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των ανθρώπων καταφέρνει να θεωρηθεί Ρωμιός της πόλης. Είναι πάρα πολύ δύσκολο γι αυτούς ίσως και για μας να τους κάνουμε να νιώσουν αυτό που νιώθουμε κι εμείς για τον τόπο αυτό και τον χώρο μέσα στον οποίο ζούμε. Ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα θα ισχύει . Τώρα όμως είναι ουσιαστικά δύσκολο και ελπίζουμε κάποια στιγμή να γίνει κι αυτό.»

Μιλώντας για τον τρόπο που εκείνη έζησε την αριθμητική συρρίκνωση της Πόλης σημείωσε πως «Όταν πήγα και ξεκίνησα στο δημοτικό είχε έναν αριθμό μαθητών ο οποίος κάθε χρόνο μειωνόταν και μειωνόταν και ξανά μειωνόταν, κάθε χρόνο. Τότε, δεν καταλαβαίναμε, εμείς σαν παιδιά, ότι μπορεί κάποια στιγμή να τελειώσει. Όλο αυτό το βιώσαμε σαν κάτι φυσιολογικό το να φεύγει ο κόσμος και να πηγαίνει «κάτω», έτσι εκφράζαμε τον ελλαδικό χώρο, με την λέξη «κάτω», νομίζαμε ότι είναι φυσιολογικό και ξαφνικά κάποια στιγμή είδαμε ότι είμαστε σχεδόν 2.000 εν τω μεταξύ πέρασαν χρόνια και μεγάλωσα και ήμουν σε θέση να τα βλέπω και να τα καταλαβαίνω και όχι μόνο να τα βιώνουμε.»

Για εκείνη η Κωνσταντινούπολη είναι «Η ωραιότερη πόλη του κόσμου» όπως χαρακτηριστικά λέει προσθέτοντας πως «Όταν νιώθουμε την συμπαράσταση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας. Χωρίς όμως να θέλω να σας πω ότι το απαιτούμε αυτό. Η απαίτηση μας αποδυναμώνει. Αλλά μας ενδυναμώνει η συμπαράσταση. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Ελλάδα πρέπει να τα βγάζουμε πέρα. Μας αρέσει να λένε για μας ότι κρατάμε Θερμοπύλες , αλλά να τις κρατάμε όχι μόνο να θεωρούμε ότι τις κρατάμε. Είναι πολύ σημαντική η στήριξη της Ελλάδας, αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτή.»
Φώτο: Έρση Αμπατζή Καλφόγλου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος