Με μια σύνθεση τεσσάρων έργων του Λόρκα η κα  Νανά Νικολάου, σκηνοθέτης επισκέπτεται για μια ακόμη φορά την Κομοτηνή. Στις 5 Αυγούστου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο της πόλης παρουσιάζει Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και «μιλά» για τον έρωτα.

«Είναι τέσσερα έργα γύρω από τον έρωτα, τον έρωτα που ο μεγάλος ποιητής, ο Λόρκα τον πιάνει από διαφορετικές πλευρές: «Γέρμα», ο έρωτας με την έλλειψη του παιδιού και την ανάγκη της γυναίκας να το αποκτήσει, «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα», ο απαγορευμένος έρωτας σε μια εποχή που η δικτατορία του Φράνκο κατέκλυζε τις ψυχές των ανθρώπων και τα ήθη και τα έθιμα ήταν πάρα πολύ κλειστά κυρίως για τις γυναίκες κι απαγορευτικά. «Ματωμένος Γάμος» , ο έρωτας που φτάνει μέχρι το θάνατο προκειμένου να ζήσει. Και ανάμεσα σε αυτά «Η Θαυμαστή Μπαλωματού», που είναι το ανάλαφρο έργο ο έρωτας του γνωστού λαϊκού: «τραβάτε μας κι ας κλαίω».» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», παρουσιάζοντας επιγραμματικά τα τέσσερα έργα που το καθένα έχει την δική του αξία και την δική του ευαισθησία.
«Αυτό δίνει μια ποικιλία στην παράσταση γιατί ο κόσμος βλέπει πολύ διαφορετικά πράγματα» σημείωσε προσθέτοντας πως το κύριο επίσης χαρακτηριστικό της παράστασης είναι ότι έχει επιλέξει μουσικές μεγάλων Ελλήνων συνθετών: Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Θεοδωράκη, Λεοντή,  που είναι γραμμένες πάνω σε ποίηση και στίχους του Λόρκα. «Αυτά τα τραγούδια έρχονται να ενώσουν τα τέσσερα έργα ή να αναδείξουν την ευαισθησία της κάθε σκηνής.»
«Ξεχωριστή είναι η συμμετοχή μιας μεγάλης κυρίας του Ελληνικού Θεάτρου της Λήδας Πρωτοψάλτη» σημειώσαμε  και εκείνη συμφώνησε μαζί μας  και εξήγησε πως «πράγματι έχει προσφέρει πάρα πολλά στο ελληνικό θέατρο, έχει προσφέρει συγκλονιστικούς ρόλους». Στην παράσταση συμμετέχει με έναν ευρηματικό τρόπο. «

«Ο μεγάλος σκηνοθέτης μας, ο Μίνως Βολανάκης που έχει τιμήσει την Βόρεια Ελλάδα, έλεγε ότι ένας σκηνοθέτης δεν αρκεί να είναι καλός ως σκηνοθέτης, αλλά πρέπει να έχει την εξυπνάδα να διαλέγει καλούς συνεργάτες. Εγώ αυτό το δεύτερο έχω πετύχει τώρα.» δήλωσε η κα Νικολάου. Παράλληλα, εξήγησε πως πρόκειται για ένα θίασο επτά ηθοποιών και ενός πιανίστα.
Τέλος, η κα Νικολάου δεν παρέλειψε να κοινοποιήσει τα μηνύματα που η ίδια εισπράττει από τα σημαντικά αυτά έργα του Λόρκα. «Να μην φοβάστε  σαν κοινό να έρχεστε σε επαφή με μεγάλους συγγραφείς θεωρώντας τους κι αυτούς δύσκολους. Είναι μεγάλοι γιατί γράψανε για όλους εμάς. Είναι μεγάλοι γιατί μπορεί να τους δει από το μικρότερο παιδί μέχρι τον μεγαλύτερο άνθρωπο, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου μέχρι τον απλό καθημερινό αγρότη και να τον χαρούν, και να τον νιώσουν στην ψυχή τους και στο μυαλό τους καίρια.»

Φώτο: Στιγμιότυπα από την παράσταση «Αχ έρωτα» που σκηνοθετεί η  κα Νανά Νικολάου συνέντευξη- κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: