« Πρέπει η νέα Κυβέρνηση να δει με ένα μάτι διαφοροποίησης από την υπόλοιπη χώρα την περιοχή μας. Λόγω των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων θα πρέπει να δοθεί μια άλλη ματιά στην περιοχή εξαιτίας των εξελίξεων που έχουμε τον τελευταίο καιρό. Η έκφραση ότι «Η Θράκη δεν είναι ούτε Κόρινθος ούτε Λαμία» λέει κάποια πράγματα και ο νοών νοεί το» δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριού Ροδόπης, κ. Νίκος Αγγελίδης και προσθέτει «Πρέπει εκείνη την παλιά προσοχή της η πολιτεία, η οποία είχε ξεχαστεί για πολλά χρόνια σε δικαιολογία της κρίσης της χώρας από την οποία σιγά –σιγά βγαίνουμε, θα πρέπει να την επαναφέρει. Δηλαδή , όταν κοιτάμε την περιοχή πια, να την βλέπουμε με έναν νέο σχεδιασμό λόγω των εξελίξεων.»

Ο κος Νίκος Αγγελίδης

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων ένα καινούργιο πλάνο, καθώς η περιοχή αντί να αποτελεί, λόγω των πάρα πολλών πλεονεκτημάτων, την αιχμή του δόρατος διείσδυσης στις νέες αγορές , συνθλίβεται ανάμεσα στη Βουλγαρία και στην Τουρκία με πολλά προβλήματα. «Διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον από Βόρεια και διαφορετική Νομισματική πραγματικότητα από την Ανατολή. Πλέον, όχι μόνο δεν έχουμε αυτόν τον σχεδιασμό για να αποτελέσουμε εμείς αυτό το άρμα της Ανάπτυξης και της γύρω περιοχής , αλλά αντίθετα ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο οικονομίες επιχειρηματικά έχουμε μια σύνθλιψη της περιοχής και αυτό είναι αλήθεια και αποτυπώνεται στην οικονομία γενικότερα.»
Όπως τονίζει ο έμπειρος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου πρέπει ο κόσμος της περιοχής να είναι ευχαριστημένος οικονομικά για να μην έχουμε επιρροές από αλλού. «Γνωστό είναι τι ακριβώς πρέπει να συμβεί, διαπιστώνεις το πρόβλημα, μετράς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, προτείνεις λύσεις και αυτό είναι στην ευχέρεια της πολιτείας να μετατρέψει αυτό το πρόβλημα σε λύση» αναφέρει ο κος Αγγελίδης. Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα που πρέπει να γίνουν σημειώνει πως οι υποδομές είναι το πρώτο βήμα, το άμεσα υγροποιήσιμο. «Από τη στιγμή που δεν έχουμε συμμετοχή στο τουριστικό κομμάτι, που είναι το άρμα της οικονομίας, οι υποδομές είναι το νούμερο ένα. Πρέπει να χτιστεί μια ανάπτυξη και μια πολιτική γύρω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Είναι ένας τομέας των υποδομών. Και με το δίπολο που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη αυτό αφορά κι εμάς. Όταν λέμε Υποδομές μιλάμε για: Τα λιμάνια, το τελείωμα της Σιδηροδρομικής Γραμμής, την υλοποίηση του δρόμου της παραλιακής ζώνης» εξηγεί και μιλά για την άρση των προβλημάτων και εκείνων των συνθηκών που δεν αφήνουν να προχωρήσει η ανάπτυξη. «Με την υλοποίηση των υποδομών που απαιτούνται θα μπορέσουμε όλο αυτό το τουριστικό κύμα , το επιχειρηματικό, ενεργειακό, μεταποιητικό, κατασκευαστικό με τις Βιομηχανικές Περιοχές να το μετατρέψουν σε μια άλλη δυναμική» σημειώνει ο κος Αγγελίδης τονίζοντας ότι το Δημοκρίτειο πρέπει κι αυτό να συνδεθεί. «Πρέπει να αντιστραφεί το κλίμα γιατί τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια ζημιά».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης δεν παραλείπει να επισημάνει πως όλα θα πρέπει να αποφασίζονται και να υλοποιούνται πάντα με σεβασμό στην ποιότητα των κατοίκων και στο περιβάλλον. «Είμαστε σε όλες τις επιχειρήσεις ανοικτοί, εκτός από μία, αυτή της εξόρυξης χρυσού. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος γιατί πολλά ακούγονται. Αυτή είναι η θέση μας.»τονίζει. Παράλληλα σπεύδει να σημειώσει πως η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πρέπει να συνοδεύεται με αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. «Δεν εννοούμε να συνθλίβονται οι πολίτες κάτω από δεσμά, αλλά να διασφαλίζεται η θέση εργασίας και να είναι ελκυστική, όχι να λιώνεις από το πρωϊ μέχρι το βράδυ στον ήλιο για 480 ευρώ. Πρέπει να βρούμε επιχειρήσεις που να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, να είναι νέες επιχειρήσεις με σαφείς εξαγωγικούς προσανατολισμούς , οι οποίες να μπορούν να πουλούν σε όλο τον κόσμο» τονίζει ο κος Αγγελίδης προσθέτοντας πως η επιχειρηματική κουλτούρα υπάρχει, τα στελέχη έχουν φύγει. «Όμως εκεί που πήγαν οι νέοι της περιοχής δεν τα βρίσκουν όλα ρόδινα, η πατρίδα είναι πατρίδα. Θα γυρίσουν αμέσως όταν δημιουργήσουμε εκείνες τις θέσεις εργασίας που μπορεί να μην έχουν το αντίτιμο του εξωτερικού, όμως, θα είναι μια θέση εργασίας στην πατρίδα, ελκυστικότερη ακόμη και με μειωμένες αποδοχές. Εμείς όμως εδώ κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κλείνουν οι επιχειρήσεις. Το λαθρεμπόριο και το παρ εμπόριο οργιάζει στη Θράκη. Μας πήραν χαμπάρι , δεν περίμεναν να βρουν τέτοιο μπάχαλο στην περιοχή, κάνουν ό,τι θέλουν διαλύοντας τις ντόπιες επιχειρήσεις .» υποστηρίζει ο κος Αγγελίδης προσθέτοντας πως είναι μια ευκαιρία στην σύσκεψη με τα άλλα επιμελητήρια και την παρουσία μελών της Κυβέρνησης η περιοχή να δώσει το στίγμα της. Καταλήγοντας με την πίστη ότι θα υπάρχει ανταπόκριση. « Στόχος η επιχείρηση στην περιοχή να δώσει μια καλά αμειβόμενη θέση εργασίας, αυτή είναι η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο ό,τι άλλο δεν άφορά τη Θράκη.»
Φώτο: Νίκος Αγγελίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: