«Η μεγάλη ζήτηση είναι σχετική δεν είναι τίποτα σταθερό.» δηλώνει ο κος Νίκος Κωνσταντίνου. Χρόνια επαγγελματίας-καταστηματάρχης στην Κομοτηνή έκανε κι εκείνος, όπως και οι συνάδελφοί του, τις προετοιμασίες για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Κοντά στο «βασιλικό», την Ξάνθη, ίσως, να ποτιστεί και η «γλάστρα», η Κομοτηνή, δηλαδή η αγορά της…

« Εξαρτάται από το αν ο κόσμος μπορεί να ξοδέψει χρήματα για να πάρει κάτι, εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες» σημειώνει ο έμπειρος καταστηματάρχης και προσθέτει πως το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά και γι αυτό ζορίζεται πάρα πολύ σε όλες τις αγορές. «Εκείνο που προτρέπω σαν παλιός επαγγελματίας είναι ότι για το μόνο που δεν πρέπει να λυπάται ο άνθρωπος είναι η διατροφή του. Η καλή διατροφή είναι το 80% της ζωής μας.» λέει ξανά και παραδέχεται πως σίγουρα βοηθούν οι μεγάλες εκδηλώσεις ακόμη και σε γειτονικές πόλεις, όπως είναι το καρναβάλι στην Ξάνθη.

«Οι παλιοί έλεγαν και η σκόνη των παπουτσιών να πέσει κέρδος είναι. Εξαρτάται πάντα πώς θα κινηθούν οι επισκέπτες. Τα καταστήματα της Ξάνθης θα δουλέψουν πάρα πολύ, στην Κομοτηνή ό,τι περισσέψει.»
Μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοικτά πρωί κι απόγευμα. Στέκεται για λίγο προβληματισμένος και καταθέτει την εμπειρία του για την απογευματινή λειτουργία «Κι όταν ανοίγουμε τα απογεύματα δεν κινείται ο κόσμος. Ο Κομοτηναίος έμαθε να βγαίνει το πρωί, να πίνει τον καφέ του, να κάνει τις δουλειές του και τις άλλες ώρες να μένει στο σπίτι. Προκειμένου να πληρώνεις μόνο τα έξοδα λειτουργίας δεν ανοίγεις καθόλου το απόγευμα και ησυχάζεις.»
Όπως λέει ο κος Κωνσταντίνου στην Κομοτηνή έχουμε τον «Παράδεισο» για να σημειώσει με ειλικρίνεια «δεν ξέρουμε να τον εκμεταλλευτούμε. Για τις ορκωμοσίες έρχονται γονείς, συγγενείς και φίλοι. Αν δεν υπήρχε το Πανεπιστήμιο, η Κομοτηνή δυστυχώς θα ήταν «καμμένη» πόλη.» Τέλος, καταθέτει τον προβληματισμό του για τις συνήθειες και την νοοτροπία των ανθρώπων. «Υπάρχει άσχημη νοοτροπία στους ανθρώπους. Καρμηριάζουν για το τίποτα και πάνε μετά και πληρώνουν 1.700 ευρώ για να πάρουν ένα κινητό τηλέφωνο. Τέτοιος λαός, τέτοια παθαίνει.»
Φώτο: Ο κος Νίκος Κωνσταντίνου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία-video:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: