Νίκος Κουλούσης,καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ:Τα έντομα είναι σύμμαχοί μας

«Αν πάρουμε για παράδειγμα κράτη του Δυτικού κόσμου στα οποία η γεωργία και η επιστήμη της γεωργίας είναι πάρα πολύ εξελιγμένες θα δούμε ότι μεταξύ αυτών που παράγουν τη βασική ιδιαίτερη έρευνα στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα και μεταξύ των παραγωγών υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος, αυτός ο συνδετικός κρίκος είναι οι γεωπόνοι, οι ερευνητές που είτε χρηματοδοτούνται από το κράτος ή ανήκουν στα Πανεπιστήμια ή ανήκουν στα Ινστιτούτα. Η  δουλειά τους δεν είναι να παράγουν ερευνητικά αποτελέσματα, αλλά να είναι ταυτόχρονα σε επαφή και με τους ερευνητές και με τους αγρότες και να λειτουργούν ως ένα είδος μηχανισμού» δηλώνει ο κος  Νικόλαος Κουλούσης καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας στο ΑΠΘ και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής  σημειώνει πως αυτός ο ιδιαίτερος μηχανισμός έχει ως στόχο να διαδίδει αυτή τη γνώση και να «μεταφράζεται» στη γλώσσα του παραγωγού ώστε «να πιάνει τόπο». Αντιθέτως στην Ελλάδα, αυτοί που κάνουν την έρευνα μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα αυτό το ρόλο κι αυτό: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο και αναποτελεσματικό.»

Νίκος Κουλούσης,καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ:Τα έντομα είναι σύμμαχοί μας
ο κος Νικόλαος Κουλούσης καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας στο ΑΠΘ

Ανάγκη να ενημερωθούν οι ίδιοι οι αγρότες

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούση είναι πολλά αυτά τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες σήμερα. Ένα βασικό από όλα αυτά είναι, όπως εξηγεί ο κος Καθηγητής, ότι θα πρέπει να αντλήσουν στοιχεία για το πώς θα καλλιεργήσουν τα φυτά τους, όχι από ανθρώπους που εμπορεύονται τα φυτοπροστατευτικά υλικά και που και με το δίκιο τους αποσκοπούν στο κέρδος. Αλλά, θα πρέπει να προσπαθούν με ένα αντικειμενικό τρόπο να προσεγγίσουν και να αντλήσουν την πληροφορία, να μορφωθούν οι ίδιοι, να παρακολουθήσουν στην τηλεόραση γεωργικά προγράμματα, να βρουν τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν τις πληροφορίες. «Οι νεότεροι αγρότες είναι πολύ διαφορετικοί εδώ στην Ελλάδα από τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους. Έχουν αρχίσει να κάνουν όλα αυτά τα πράγματα, που λέω, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν αυτό που θα τους πει κάποιος που θα θελήσει να τους πουλήσει κάτι. Έχουν αρχίσει να σκέφτονται μόνοι τους κι αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα» δηλώνει ο κος Κουλούσης.

Νίκος Κουλούσης,καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ:Τα έντομα είναι σύμμαχοί μας
Φωτογραφία από τη συλλογή του Αθανάσιου Κουτρούμπα

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο χώρο όσον αφορά στη συνείδηση, στη γνώση και στη σωστή εφαρμογή των φυτοφαρμάκων, των εντομοκτόνων και όλων αυτών των βλαπτικών για το περιβάλλον ουσιών. «Δεν είναι ότι δεν έχουμε Νομοθεσία, δεν είναι ότι δεν ακούμε και δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, αρά σίγουρα δεν το κάνουμε απόλυτα κι έχουμε πολλά ακόμη βήματα μέχρι να πούμε ότι έχουμε προσεγγίσει πρότυπα κάπως υψηλότερα» δηλώνει και προσθέτει: «Πραγματικά δίνουμε σημασία στην κάθε λεπτομέρεια και προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον εφαρμοστή και τη φύση κι οποιονδήποτε εμπλέκεται.»

Τα έντομα σύμμαχοί μας

Τα έντομα, σύμφωνα με τον κο Κουλούση είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας στη ζωή. «Πάνω σε αυτόν τον πλανήτη είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας» λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει «Αναμφισβήτητα ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό των εντόμων μας ανταγωνίζεται για την τροφή μας, τα σπαρτά μας, τα προϊόντα μας, για ο,τιδήποτε. Αυτό το μικρό ποσοστό εμείς θα πρέπει όχι να το καταστρέψουμε, να το σκοτώσουμε, να το καταπολεμήσουμε, αλλά να το διαχειριστούμε. Θα πρέπει να καταφέρουμε με διάφορους τρόπους φιλικούς στο περιβάλλον να το κρατήσουμε σε ένα συγκεκριμένο όριο, που κι αυτό να  είναι «ευτυχισμένο» και εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτός είναι ο σκοπός της σύγχρονης αυτοπροστασίας. Τα πολύ λίγα έντομα που μας ανταγωνίζονται αυτά κάπως θα τα περιορίσουμε, τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε να αναπτυχθούν και να τα εκτιμούμε όσο γίνεται περισσότερο.»

Πολλοί οργανισμοί και  πολλά έντομα χρησιμοποιούνται ως βιοδείκτες

Πολλοί οργανισμοί και έντομα χρησιμοποιούνται ως βιοδείκτες δηλαδή παρακολουθώντας την πορεία τους φέτος και σε πέντε χρόνια και πριν από πέντε χρόνια οι ερευνητές οδηγούνται σε ορισμένα γρήγορα συμπεράσματα για κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, για το αν φθίνουν ή αν καλυτερεύουν ή ο,τι και με ποια ταχύτητα γίνεται μια αλλαγή.

«Είναι πολύ βασικές κατηγορίες οργανισμών από τις οποίες εξάγουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα» δηλώνει ο κος Κουλούσης και σημειώνει ότι υπάρχουν εδώ στον πλανήτη πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν, πολύ πριν φύγουν κι επανέλθουν οι δεινόσαυροι. Πολύ πριν εμφανιστούμε εμείς και θα εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως δείχνουν τα πράγματα. «Είναι προσαρμοσμένα στον πλανήτη μας,  αντανακλούν με μεγάλη ακρίβεια κι ευαισθησία οποιαδήποτε αλλαγή γίνει πάνω σ’ αυτόν» δηλώνει και σημειώνει « Οπότε, είναι πάρα πολύ σημαντικά για να παρακολουθούμε την υγεία στον πλανήτη, πάρα πολύ σημαντικά. Τα έντομα σύμμαχοί μας, γιατί τα άλλα δεν βρίσκονται σε φυσιολογικούς πληθυσμούς, τα άλλα τα έχουμε στην καλύτερη περίπτωση περιορίσει, όπως είπαμε, αν δεν τους έχουμε κάνει τίποτα χειρότερο, άρα δεν είναι ακριβώς σε αρμονία με τον πλανήτη. Όλα τα άλλα είναι τα πολλά, το 99,9% όλων των άλλων εντόμων, τα λίγα με τα οποία αλληλεπιδρούμε δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε για βιο-δείκτες, όλα τα άλλα μπορούμε.»
Φώτο: Νίκος Κουλούσης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος