«Έχουμε διάφορες λεκτικές υποστηρίξεις από την Ευρώπη κι αυτό είναι θετικό. Θα μου πείτε: «θα πολεμήσει η Ευρώπη στο πλευρό της Ελλάδας αν ου μη γένοιτο υπάρξει ανοιχτή σύγκρουση;» Θα σας απαντήσω πως  οπωσδήποτε όχι», δεν περιμένω κάτι τέτοιο. Αλλά θετικό είναι ότι η Ευρώπη είναι υπέρ της Ελλάδας», δηλώνει ο Κώστας Δικαίος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο ΔΠΘ.

Ο κος Κώστας Δικαίος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο ΔΠΘ

Όπως τονίζει ο κος Δικαίος «Κάποτε λέγανε: «Δεν ξέρουμε, δεν είδαμε, δεν κάναμε», τώρα λένε ότι: «η Τουρκία το έχει παρακάνει», ότι « τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, είναι χωρικά ύδατα της Ευρώπης», οπότε αυτό πρέπει να το δούμε θετικά, να δούμε το ποτήρι μας μισογεμάτο».

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» σημειώνει πως: «Η Τουρκία τον τελευταίο καιρό έχει αποφασίσει να απομακρυνθεί από την Ευρώπη.»

Παράλληλα, προσθέτει: «Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές Τουρκίες, υπάρχει και η βαθιά δημοκρατική , βαθιά ευρωπαϊκή Τουρκία που ακόμη και επί Κεμαλισμού ένιωθε άσχημα. Υπάρχει μια Κεμαλική Τουρκία που είναι φιλοευρωπαϊκή , υπάρχει μια ελαφρώς Ισλαμική Τουρκία που είναι κάπως φιλοευρωπαϊκή που έχει πλέον καπελωθεί από την ομάδα Ερντογάν που νομίζουν ότι θα ξαναγίνουν Σουλτάνοι στη θέση του Σουλτάνου.

Όσον αφορά  στο μέλλον και στο τέλος που προβλέπει σ’ αυτή την Τουρκία και στον ίδιο τον Ερντογάν; Υπενθυμίζει με νόημα  το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη, τους Αλεξανδρινούς Βασιλείς σημειώνοντας  «τι κούφια λόγια ήταν αυτές οι Βασιλείες» και προτρέποντας τους γείτονες: « Ας διαβάσουν και λίγο Καβάφη.»

Φώτο: Κώστας Δικαίος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Δ.Π.Θ. ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: