«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και θάνατο»

«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από την τεράστια καταστροφή και το θάνατο…Τι δεν καταλαβαίνουν κάποιοι;»

«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»
«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»
«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»
Με το ερώτημα αυτό σχεδόν να πλανάται σε κάθε μία από τις 4 εισηγήσεις-καταπέλτες για το Χρυσό , των Γιώργου Τριανταφυλλίδη, Ιωάννη Τέντε, Δάνο Σεργκελίδη (καθηγητές πανεπιστημίων σε ΑΠΘ και ΔΠΘ) και Τόλη Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Διανομαρχιακής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης Χρυσού.
«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»
Η εκδήλωση έλαβε χώρα σήμερα –Κυριακή 13 Οκτωβρίου), στο πολιτιστικό κύτταρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, από τις 11 το πρωΐ έως τις 14:00 το μεσημέρι.
«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»

«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»
Το παρόν τους έδωσαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης. Οι Δήμαρχοι Μαρωνείας –Σαππών Ντίνος Χαριτόπουλος, σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου. Ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Ιωάννης Γκαράνης. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας και πρώην πρόεδρος ΤΕΕ, Νίκος Παπαθανασίου(σ.σ. ο οποίος ήταν και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συβμουλίου για το Χρυσό)
Μάλιστα ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαππών Ντίνος Χαριτόπουλος ανέφερε πως ετοιμάζουν μεγάλη κίνηση οι Δήμοι της περιοχής με ψήφισμα που θα μεταφέρουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο και θα συναντήσουν, τον Πρωθυπουργό, όπως και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.
«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»
«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»

Αρκετός ήταν ο κόσμος που συγκεντρώθηκε(σ.σ. όχι βέβαια όσος ήταν στα καφέ λόγω της ηλιόλουστης μέρας, ούτε βέβαια όσοι βγήκαν το βράδυ της Παρασκευής στην Λευκή Νύκτα), οι οποίοι όπως τους ζήτησε ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως πομποί και σε αυτούς που δεν …ήλθαν και ειδικά στους νέους ανθρώπους, που έχουν άγνοια και αδιαφορούν; Ο κ. Τριανταφυλλίδης στηλίτευσε την απουσία των νέων σε αυτό το θέμα Ζωής και Θανάτου στο θέμα της εξόρυξης Χρυσού…
«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»
«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»

«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»

Πιο αναλυτικά:

Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Ο Επίκουρος(Συνταξιούχος) Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ήταν πολύ σκληρός στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ:
«Να πάνε στο διάολο, ΟΛΟΙ…Τους κάλεσα (σ.σ. εννοούσε μέσα από την συνέντευξή μου στην ΕΡΤ Κομοτηνής να έλθουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας και της κυβέρνησης να αντιπαρατεθούν μαζί μου και μαζί μας. Ο καθένας με τα επιχειρήματά του. Τι κρύβονται οι αρμόδιοι της κυβέρνησης πίσω από τις μελέτες των εταιρειών; Να έλθουν ΟΛΟΙ και να μιλήσουμε…»
Ο κ. Τριανταφυλλίδης στην εισήγησή του έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν στα όσα συνέβησαν και πως ξεκίνησε η ομάδα εργασίας στο ΤΕΕ Θράκης για το θέμα «αποδόμησης» του Χρυσού, με αποκορύφωμα την μεγάλη εκείνη Διημερίδα στο Ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη, από την οποία έχουν περάσει 20 χρόνια σχεδόν!
Σε εκείνη την ημερίδα (σ.σ. την οποία είχε μεταδώσει απευθείας η ΕΡΑ Κομοτηνής ΤΟΤΕ) είχαν προσκληθεί μεγίστης σημασίας επιστημονικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό! Μεταξύ των οποίων οι αείμνηστοι, Γερμανός καθηγητής Κόρτε και ο Δικαστικός Μιχάλης Δεκλερής, ο οποίος είχε πει πως «Όσο είμαι εγώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ΔΕΝ περνάει τίποτα, με αυτά που άκουσα». Ο δε καθηγητής Κόρτε αμφισβήτησε πως το αφυγραμένο τέλμα-μετά από τόσο Κυάνιο-, θα είναι Αδρανές. Αντίθετα θα είναι κι αυτό δηλητήριο!
«Τι θέλουν να κάνουν η κυβέρνηση στη Θράκη; Να την καταστρέψουν; Ας το πουν καθαρά! Προσέξτε θέλουν να μετατρέψουν τη Θράκη σε απόβλητο του Κυανίου και Νεκροταφείο Βουνών. Γιατί αυτά που θα αφήσουν θα είναι νεκρά βουνά, χωρίς μεταλλικά ιόντα που προσδίδουν στο έδαφος την ποιότητα του Νερού..Νερό; ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΕΡΟ . Θα χρειάζονται 4.000 τόνοι νερού ημερησίως!!! «Πόσο νερό θα τους χαλαλίσουμε; Υπ’ όψιν πως θα χρειασθούν επιπλέον 30% Κυάνιο και πως και με την ανακύκλωση του νερού που λένε πως θα κάνουνε, πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το νερό; Το οποίο θα είναι τοξικό και δεν μας λένε τι θα το κάνουνε…» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τέντες Καθηγητής Βιοχημείας στο ΔΠΘ.
Ιωάννης Τέντες

Ο κ. Τέντες όπως και οι άλλοι εισηγητές υπογράμμισαν πως ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ από την πλευρά των Χρυσοθήρων. Επανέλαβε τα λόγια του καθηγητή Κόρτε που ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης για το τελικό αφυγραμένο τέλμα που θα είναι κυανιούχο, άρα δηλητήριο! «Τα εδάφη μας χαρακτηρίζονται από γεωλογική αστάθεια. Κοντά είναι και το ρήγμα της Ανατολίας…Η μεμβράνη στις λίμνες τελμάτων -μήκους 13, 5 χλμ και ύψους όσο τρεις πολυκατοικίες- την οποία θα βάλουν οι Χρυσοθήρες, θα είναι –άκουσον άκουσον-, πάχους… 2 χιλιοστών!!! Από τι να σε προστατέψει αυτό το στρώμα και για πόσα χρόνια άραγε;», αναρωτήθηκε με πικρία ο κ. Τέντες.
Επι πλέον ο κ. Τέντες στάθηκε και σε ένα ακόμη βασικό. Τη σκόνη από τις ανατινάξεις. «Όλη αυτή η σκόνη, με τη βοήθεια του αέρα, από θα επικαθήσει πάνω στα δέντρα, τα φυτά τις καλλιέργειες, τα λουλούδια. Για ποια προϊόντα θα μιλάμε και μάλιστα βιολογικά;
Αξίζει να σημειωθεί πως το δάσος της Μαύρης Πεύκης οι Χρυσοθήρες το χαρακτηρίζουν ως μια έκταση μη παραγωγική, την οποία και ΦΥΣΙΚΑ θα την αποξηλώσουν για τα σχέδιά τους…
Ο κ. Τέντες αναφερόμενος στη Μαύρη Πεύκη η οποία είναι ένα Φυτολογικό Παράδοξο, καθώς κανονικά απαντάται σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο. Ωστόσο αυτή στο μέρος που είναι στα 500 μέτρα από τη θάλασσα, κάνει πολύ καλά το ρόλο της: Καθαρίζει και προστατεύει από διάβρωση τα εδάφη!!!

«Ο Χρυσός λάμπει τελικά από …καταστροφή και  θάνατο»

Δάνος Σεργελίδης
Από την πλευρά του ο Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δάνος Σερκελίδης ανέφερε μια πολύ σημαντική παράμετρο αυτήν της κλιματικής κρίσης που περνάμε, για τη σταθερότητα και στεγανότητα των τελμάτων.
Και ο κ. Σεργελίδης ήταν ξεκάθαρος. «Δεν υπάρχουν έσοδα για το κράτος. Άντε στο μεταλλείο Σαππών που είναι Δημόσιο θα λάβει τα χρήματα από την επινοικίαση. Τα άλλα φεύγουν στις οφ σορ χωρίς κανένα έσοδα για το κράτος. Οι εταιρείες κερδοσκοπούν, τα κράτη δεν έχουν έσοδα, οι κάτοικοι φορτώνονται ένα βαριά μολυσμένο περιβάλλον νεκρό έρημο. ΕΠι πλέον τις βαριές αρρώστιες κυρίως οι μεταλλωρύχοι, απειλούνται με ακαριαίο θάνατο ή με αργό θάνατο… Αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι απειλούνται με βαριές ασθένειες…»
Ο κ. Σεργκελίδης στεκόμενος στην Ζάμπια ανέφερε πως αν και είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες σε μεταλλεύματα, βρίσκεται στον 164 δείκτη της ανάπτυξης, επειδή λυμαίνονται τον πλούτο της οι εταιρείες…
«Σε τελική ανάλυση τι να τα κάνεις τα χρήματα, αν δεν έχεις πια τους πόρους και το περιβάλλον και την Υγεία σου; Μοιάζει με κάποιον που για να βγάλει πιο πολλά χρήματα, πουλάει κομμάτι κομμάτι το σπίτι του. Και στο τέλος μένει άστεγος…
Και για αυτούς που θέλουν τα χρυσά κοσμήματα, είχε πει ο καθηγητής Κόρτε να παίρνει στο σπίτι του για… τακτοποίηση και τα απόβλητα που παρήχθησαν», ανέφερε ο κ. Σεργκελίδης.

Τόλης Παπαγεωργίου
Τέλος τις εργασίες της Ημερίδας έκλεισε ο Τόλης Παπαγεωργίου -Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων-από τον μαρτυρικό τόπο της Χαλκιδικής.
Ο κ. Παπαγεωργίου έδωσε την απάντηση που ήθελε ο κ. Τέντες, ως προς το θέμα για το νερό της ανακύκλωσης, που θα πάει…
«Μας ανέφεραν έναν νέο όρο αυτόν της Επανα-εις- πίεσης στο έδαφος…με το ζόρι… με άσχημες συνέπειες για το περιβάλλον»
Επανέλαβε κι αυτός πως το Δημόσιο όφελος προκύπτει από την Μεταλλουργεία και όχι από τα συμπυκνώματα Χρυσού, που ε΄δω πάει να γίνει. Εδώ είναι που λέει η κυβέρνηση πως θα αλλάξουν την σύμβαση …Πάντως τα μεταλλευτικά τέλη είναι της τάξης του 1 κ 1,5%. Πόσο παραπάνω μπορείτε να το πάτε νομίζετε κύριοι της κυβέρνησης;» Αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγεωργίου…
Το οικονομικό ερείπιο πια που λέγεται Ελ Ντοράντο ψάχνει απεγνωσμένα λύση, είτε αγοραστή, είτε για να συνεργασθεί. Η ΕΛ Ντοράντο προβάλλει την «επένδυση» της Θράκης, ως πιο εύκολη και άμεσα υλοποιήσιμη, καθώς όπως υποστηρίζει η εταιρεία στην παγκόσμια αγορά, η τοπική κοινωνία το επιθυμεί…Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει πως θα δώσει ώθηση και στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, καθώς η ΕΛ Ντοράντο θέλει να την ενοποίηση -Χαλκιδικής-Θράκης- στο έργο του Χρυσού.
«Πρέπει να μείνουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Χρειάζεται ΑΓΩΝΑΣ και ΚΟΥΡΑΓΙΟ…Το αδιέξοδο που υπάρχει για το θέμα των συμβάσεων και των αδειοδοτήσεων, μπορεί να γίνει ο λόγος εξόδου των Χρυσοθήρων», σημείωσε καταλήγοντας και καταχειροκροτούμενος ο κ.Παπαγεωργίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος