Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης για ΑΟΖ και επέκταση ναυτικών μιλίων

«Ο εναέριος χώρος είναι δέκα ναυτικά μίλια και κατ’ εξαίρεση του διεθνούς δικαίου γίνεται αυτό διότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από το δικαίωμα άσκησης του κυριαρχικού της δικαιώματος- το οποίο ασκείται μονομερώς – να επεκτείνει δηλαδή την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα έξι έως τα δώδεκα μίλια. Απλά περιορίστηκε στα έξι αφήνοντας μεγάλους διόδους στο Αιγαίο για ελεύθερη πλεύση και για εμπορικούς και άλλους λόγους.» ανέφερε ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στην Κομοτηνή σε εκδήλωση – Ημερίδα με θέμα: «Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Δύση» που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Κομοτηνής του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημών (ΕΟΠΕ) και υπογράμμισε ότι τα 10 μίλια είναι ο εναέριος χώρος ο οποίος κατοχυρώνει και σ’ αυτό, όπως είπε, είχε συμφωνήσει και η Τουρκία. Αρκετά χρόνια αργότερα η Τουρκία προέβαλε την ένσταση αμφισβήτησης των δέκα μιλίων κι άρχισε τις παραβάσεις και παραβιάσεις προκειμένου να κατοχυρώσει δικαιώματα σε χώρο που δεν είναι η ίδια.

«Αύριο αν πει η Ελλάδα επεκτείνω στα δέκα ή στα δώδεκα μίλια αυτομάτως ο εναέριος χώρος της φεύγει και πέρα από τα δέκα, αλλά δεν το κάνει γιατί θέλει ηρεμία και συνεργασία» ανέφερε ο βουλευτής της Ροδόπης τονίζοντας πως αυτές οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις ουσιαστικά γίνονται γιατί επιδιώκει η Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή και μέσα από την έρευνα και τη διάσωση που γίνεται πολλές φορές και απαντάει η ελληνική πλευρά για να τιμήσει τις συμφωνίες που έχουν γίνει, το Δίκαιο που ισχύει και την αποφασιστικότητα της να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης για ΑΟΖ και επέκταση ναυτικών μιλίων
« Η επέκταση τον 12 μιλίων είναι ένα δικαίωμα ζωντανό το οποίο κάθε κράτος το ασκεί την ώρα που νομίζει ότι πρέπει να το ασκήσει.» τόνισε ο πρώην Υπουργός

« Η επέκταση τον 12 μιλίων είναι ένα δικαίωμα ζωντανό το οποίο κάθε κράτος το ασκεί την ώρα που νομίζει ότι πρέπει να το ασκήσει.» τόνισε ο πρώην Υπουργός επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι δεν το άσκησε η Ελλάδα δεν σημαίνει ότι παραιτήθηκε από αυτό, μπορεί ανά πάσα στιγμή να το ασκήσει και τα έξι μίλια να γίνουν δέκα ή δώδεκα. «Δεν το κάνει και για άλλους λόγους. Ο λόγος για τον οποίο δεν το κάνει δεν είναι μόνο η Τουρκία, από το Αιγαίο διέρχεται ο κάθε εμπορικός και στρατιωτικός στόλος που βγαίνει από την Μαύρη Θάλασσα και θέλει να κρατήσει μια ισορροπία για άλλους λόγους. Αν κρίνει κάποια στιγμή ότι αυτή η ισορροπία πρέπει να μεταβληθεί είτε για λογαριασμό της, είτε για λογαριασμό της Δύσης, μπορεί να το κάνει. Δεν μπορεί να την εμποδίσει κανείς.»

Αναφερόμενος ο Θρακιώτης πολιτικός στην ΑΟΖ τόνισε πως «είναι επίσης ένα δικαίωμα» και εξήγησε: «Όσον αφορά στην ανακήρυξή του είναι μονομερές στην άσκηση του, δηλαδή μπορεί ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα να πάει και να καταθέσει συντεταγμένες της ΑΟΖ με την Αλβανία, την Τουρκία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Λιβύη κ.α. Από εκεί και μετά η λύση είναι μέση γραμμή ως σημείο αφετηρίας μέτρησης των 200 αυτών μιλίων, είναι η ακτή και των νησιών που με βάση το δίκαιο της θάλασσας είναι κατοικημένα και κατοικημένα νησιά νοούνται όχι αυτά που έχουν κατοίκους, αλλά αυτά στα οποία σημειώνεται εμπορική δραστηριότητα, ένας φάρος, ένα κοπάδι ζώων, ένας ελαιώνας.» Και τα Ίμια, όπως ανέφερε είναι κατοικημένο νησί μ αυτή την έννοια του διεθνούς δικαίου και εκεί για πρώτη φορά καταγράφτηκε αμφισβήτηση εδάφους από την Τουρκία, όχι απλά αέρα ή θάλασσας. «Ακριβώς», όπως είπε ο κος Στυλιανίδης, « για να δημιουργήσει την ένταση και να πάμε σε μια «διμεροποίηση» του ζητήματος και να παραχθεί ένα ad hoc δίκαιο κατά πως βολεύει και την άλλη πλευρά. Αυτή είναι και η βασική μας διαφωνία, εμείς δεν θέλουμε ένα ad hoc Δίκαιο θέλουμε την εφαρμογή του Δικαίου, όπως εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες και αν υπάρξει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές μπορεί να βρεθεί λύση.»

Σύμφωνα με τον κο Στυλιανίδη η Τουρκία επειδή έχει μια τεράστια ακτογραμμή, ένα μεγάλο πληθυσμό και μια τεράστια αγορά, θέλει να έχει πρόσβαση κυρίως στα ενεργειακά κοιτάσματα κι αυτό άλλωστε προσπαθεί να τα υπερασπιστεί και με τη Ρωσία να παράξει πυρηνική ενέργεια. «Από την άλλη και η Ελλάδα από την Στρατηγική που έχει ακολουθήσει, τα 200 χρόνια που είναι ανεξάρτητο κράτος, ακολουθώντας με συνέπεια τις συμμαχίες και το δίκαιο κατοχύρωσε κάποια δικαιώματα, δεν πρόκειται να τα απεμπολήσει. Με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα θα τα διεκδικήσει κι εφόσον χρειαστεί, άρα δεν παραβιάζει η Ελλάδα το δίκαιο, η Ελλάδα επιφυλάσσεται κάθε φορά να εφαρμόζει το δίκαιο τη στιγμή που η ίδια θα αποφασίσει να το εφαρμόσει γιατί αυτό είναι δικαίωμα της και αυτό το δικαίωμα δεν το απεμπόλησε κανείς ούτε μπορεί να το απεμπολήσει .»
Φώτο: Ευριπίδης Στυλιανίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος