Για δεύτερη φορά μέσα σε διάρκεια τεσσάρων μηνών ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει στο θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών για τις ζημιές από ασθένειες που υπέστησαν οι παραγωγοί στην Ροδόπη από τον θρίπα στα καπνά καθώς και από άλλες συναφείς ασθένειες στο βαμβάκι και τα σιτηρά κατά το έτος 2018.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή: «Και σε ό,τι αφορά τα σιτηρά και το βαμβάκι της Ροδόπης υπήρξε ξεκάθαρος ότι δεν θα ενταχθούν σε Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις διότι όπως υποστήριξε «συνεδρίασε η κεντρική συντονιστική επιτροπή του ΕΛΓΑ και απεφάνθη ότι η μείωση της παραγωγής στις βαμβακοκαλλιέργειες δεν ήταν αποτέλεσμα μίας δυσμενούς καιρικής συνθήκης αλλά συνδυασμός πολλών και δεν υπήρξε επιστημονική τεκμηρίωση από την οποία να αποδεικνύεται η άμεση αιτιώδης σχέση μεταξύ δυσμενούς κλιματικού φαινομένου και ζημίας. Άρα οι ζημίες στις βαμβακοκαλλιέργειες είναι μη επιλέξιμες», ενώ για τα χειμερινά σιτηρά ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι «η ίδια συντονιστική επιτροπή απεφάνθη ότι δεν επισημειώθηκαν στοιχεία αποδόσεων τιμών ώστε να μπορέσει να κριθεί η σημασία του οικονομικού αποτελέσματος, δεν προκύπτει ουσιώδες οικονομικό αποτέλεσμα και για τον λόγο αυτό απορρίπτει την ένταξή τους στο πρόγραμμα».»

Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται: «Για τα καπνά, όμως, όπου υπάρχει προφανέστατα λόγος να ενταχθούν στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, εκεί ο κ. Βορίδης δεν μπόρεσε να αναπέμψει νέες δικαιολογίες για την εξαίρεσή τους και δεσμεύτηκε λέγοντας τα εξής: « Η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε μυκητολογικές προσβολές και ιώσεις και είναι ζημίες από φυτονόσους που προκαλούνται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν αποδεδειγμένα να αντιμετωπιστούν διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση. Όμως εκτιμά η επιτροπή ότι θα μπορούσαν να ελεγχθούν με την εφαρμογή κατάλληλων προληπτικών καλλιεργητικών τεχνικών. Επειδή εδώ θεωρώ ότι η επιτροπή αφήνει ένα «παράθυρο» η θέση μου ως προς αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που απαιτεί ο νόμος, προκειμένου να διακριβώσει κατά πόσον θα μπορούσαν πράγματι να αναιρεθούν με το πόρισμα αυτής της επιστημονικής επιτροπής οι αιτιάσεις που κάνει καταρχήν η κεντρική συντονιστική επιτροπή του ΕΛΓΑ προκειμένου να μπορέσουν τα καπνά να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό».»
Σε ό,τι αφορά τα deminimis αναφέρεται ότι: «για τα οποία υπήρξε μεγάλη σύγχυση μέσα στην περίοδο των εορτών όταν διάφοροι κύκλοι στην Θράκη εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι θα μπορούσαν εκ νέου να πάρουν οι καπνοπαραγωγοί από το κομμάτι αυτό, ο κ. Βορίδης τόνισε : «Η αποζημίωση η οποία εδόθη στο τέλος του 2018, αν θυμάμαι καλά, ανήλθε -επίσης αν θυμάμαι καλά- στο ποσό του 1.800.000 ευρώ. Και το λέω αυτό εισαγωγικώς διότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί οποιοδήποτε συμπληρωματικό de minimis σε αυτό. Εφόσον εδόθη –διότι εδόθη σε όλους, εδόθη στα καπνά τότε-, δεν γίνεται να υπάρξει κάτι συμπληρωματικό. Εδώ υπάρχει μια παρανόηση κι αυτή έχει καλλιεργηθεί από λαϊκίστικες δυνάμεις πάρα πολλά χρόνια ότι η χρήση του «de minimis» είναι για να καλυφθεί όλο το εισόδημα το οποίο απώλεσε από κάποια αιτία ο παραγωγός. Δεν είναι έτσι. Είναι στήριξη του εισοδήματος σε μια δύσκολη στιγμή που για οποιονδήποτε λόγο -όχι μόνο λόγω καταστροφής η οποία έχει γίνει από κάποια ζημιά, αλλά μπορεί να είναι και από μια ανωμαλία η οποία δημιουργήθηκε στην αγορά- έχασε το εισόδημά του. Δεν του δίνουμε όμως πλήρη αποζημίωση. Δεν θα του δώσουμε το εισόδημά του. Του δίνουμε κάτι. Δεν πρέπει, λοιπόν, να καλλιεργείται και στους παραγωγούς η προσδοκία ότι με τη διαδικασία του «de minimis» παίρνουν το εισόδημά τους πίσω».»
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο Ιλχάν Αχμέτ με τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του και την άσκηση έντονης κοινοβουλευτικής πίεσης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κερδίζει μία ακόμη δέσμευση για οριστική απάντηση και σε βραχύ χρόνο για την ένταξη των καπνών της Ροδόπης στα ΠΣΕΑ για το 2018.
Πιέζει για την έκφραση της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης καθώς οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δηλώνουν έτοιμες μόλις τους δοθεί πολιτική εντολή να προβούν στην συγκεκριμένη πράξη ένταξης.
Αποκαλύπτει παράλληλα, ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Προς τούτο κατατέθηκε και παρουσιάζεται σήμερα και το έγγραφο με το οποίο η Π.Ε. Ροδόπης δίνει απόλυτο δίκαιο στους πληγέντες καπνοπαραγωγούς που συνηγορεί στην ικανοποίηση του αιτήματός τους για ένταξη στις ΚΟΕ. Τεχνοκρατικά και εμπεριστατωμένα έτσι ώστε να μην υπάρξει άρνηση από τις υπηρεσίες ελέγχου της Ε.Ε.
Καταγγέλλει σε όλους τους τόνους ότι η οριζόντια αποζημίωση των deminimis του 2018 δεν μπορεί να αποτελέσει δίκαιη, εύλογη και ανάλογη αποζημίωση της συντελεσθείσας ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί τότε και καμία πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτήν.
Αναδεικνύει την, τουλάχιστον λανθασμένη, τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην καταβολή νέων deminimis στην ίδια ομάδα πληγέντων παραγωγών επί ήδη δοθείσας αποζημιώσεως, πράγμα το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό και δεν συνιστά πλήρη, δίκαιη και εύλογη αποζημίωση για την καταστροφή του 2018.
Τέλος, αναδεικνύει το κοινωνικό ζήτημα για τους φτωχότερους αγρότες της ΠΑΜ-Θ και ολόκληρης της χώρας που είναι οι καλλιεργητές- καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης με μικρό και πολύ μικρό κλήρο και οι οποίοι απώλεσαν όλο το εισόδημα τους το 2018, γεγονός με μεγάλες συνέπειες και για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία αλλά και για την βιωσιμότητα του επαγγέλματος τους.
Υπάρχει και μία ακόμη σημαντική πολιτική πρωτοβουλία του Ιλχάν Αχμέτ προς αυτή την κατεύθυνση που θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνο και ανάλογα με τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για το μείζον αυτό ζήτημα.»

Επίκαιρη Ερώτηση
Αθήνα 5-2-2020
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση αδικιών για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ καπνοπαραγωγών- βαμβακοπαραγωγών- σιτοπαραγωγών στην Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από ασθένειες το 2018

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 δηλώσατε από του βήματος της Βουλής ότι υπάρχει και πολιτική βούληση αλλά και πρόθεση από την κυβέρνηση να δοθούν στους αγρότες της Ροδόπης οι αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ για τις ζημιές του έτους 2018 με πόρισμα που θα ολοκληρωνόταν έως το τέλος Οκτωβρίου 2019.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ με τους οποίους είχα έρθει σε επαφή πιστοποιούνταν ότι : α) η έκταση της καταγεγραμμένης ζημιάς ξεπερνούσε κατά πολύ το 30% που ορίζεται ως αναγκαία συνθήκη αποζημιώσεων, β) στο τέλος Αυγούστου θα συντάσσονταν έκθεση ζημιών από τα ΠΣΕΑ προς τον διοίκηση του ΕΛΓΑ για την περίοδο 2018 και αυτή θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2018 για όλες τις τυχόν ζημιές που θα καταγραφόταν και μετά την 1η Σεπτεμβρίου, γ) οι ξεροθερμικές συνθήκες στην Ροδόπη από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου του 2018, είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη της ασθένειας του θρίπα και την μετάδοσή της από τα μολυσμένα φυτά προς τα υγιή.
Με την παρέλευση σχεδόν δύο ετών έκτοτε ουδεμία αποζημίωση δόθηκε προς τους πληγέντες παραγωγούς της Ροδόπης, παρά μόνον η οριζόντια αποζημίωση των 100 ευρώ προς τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας από τα deminimis, στα τέλη του 2018.
Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα και ενώ ΕΡΩΤΑΣΘΕ:
Α) Γιατί μέχρι σήμερα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των ΚΟΕ και δεν αποζημιώθηκαν όπως το δικαιούνται οι συγκεκριμένοι πληγέντες καλλιεργητές της Π.Ε. Ροδόπης;
Β) Σκοπεύει η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των καπνοπαραγωγών, βαμβακοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών της Ροδόπης οι οποίοι ουδέποτε αποζημιώθηκαν από την ένταξη στο πρόγραμμα των ΚΟΕ και μάλιστα καλλιεργητών οι οποίοι επλήγησαν αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα από τις σχετικές εκθέσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από ασθένειες στην παραγωγή τους σε ποσοστό άνω του 55% (καπνοπαραγωγοί);
Ο ερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ

Μοιράσου το άρθρο: