Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιάσμου για το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για την ίδρυση, ή μη, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ιάσμου-ΔΕΥΑΔΙ-.
Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος πρότεινε ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, μετά την μη συναίνεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για μία ψήφο μόνο, στο να ιδρυθεί η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στον Ίασμο, στο πρόσφατο συμβούλιο.
Οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ιάσμου προβάλλουν πως θα αυξηθούν κατά πολύ τα Δημοτικά τέλη, πως το κόστος του Βιολογικού καθαρισμού του Ιάσμου θα επιβαρύνει και άλλους οικισμούς που δεν έχουν Βιολογικό. Γενικά, πως το μοντέλο των Δημοτικών Επιχειρήσεων είναι αποτυχημένο, καθώς δεν υπάρχουν πόροι και προσωπικό και πως η πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων είναι χρεωκοπημένες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, δεσμεύθηκε προσωπικά και θεσμικά πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη και το πάγιο, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Δεν θα μετακυλισθεί το κόστος του Βιολογικού του Ιάσμου σε άλλους οικισμούς, αλλά θα αφορά αποκλειστικά την έδρα του Δήμου, τον Ίασμο δηλαδή.
Θα είναι πιο ευέλικτα τα πράγματα για να μπορούν να εισπράττονται οι οφειλές για την ύδρευση, οι οποίες αγγίζουν το 1 εκ ευρώ και συγκεκριμένα 200.000 ευρώ από υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες δεν πληρώνουν το Δήμο για το νερό(σ.σ. και για το ρεύμα όπως έχουμε μάθει από πληροφορίες, τις οποίες δεν διασταυρώσαμε).
Θα μπουν υδρόμετρα σε όλους τους οικισμούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οικισμοί- γύρω από το Σώστη- που έχουν να γίνουν μετρήσεις από το 2017. Ο καθένας θα πληρώνει το νερό που καταναλώνει και έτσι θα αποφεύγεται και η σπατάλη του νερού.
Επι πλέον πρόσθεσε ο Δήμαρχος πως θα γίνουν και αναζητήσεις κι άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, από την ΕΕ-όπως κάνει και η ΔΕΥΑΚ-για την υλοποίηση έργων.
Στο θέμα του προσωπικού ο κ. Οντέρ μιλώντας για το σχεδιασμό του, ανέφερε πως 6-7 υπάλληλοι θα αποσπασθούν από το Δήμο για τη στελέχωση της ΔΕΥΑΔΙ. Τρεις θέσεις για το Βιολογικό του Ιάσμου και θα προκηρυχθούν 5 θέσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου, η μισθοδοσία των οποίων θα καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη.
Επι πλέον ο κ. Οντέρ τόνισε πως αν δεν προχωρήσει ο Δήμος Ιάσμου σε αυτό το μεγάλο βήμα, που είναι προς όφελος του Δήμου και των δημοτών, θα αναγκασθεί να πληρώνει 40.000 ευρώ ως Διοικητικό κόστος στην ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ποσό που ήδη το χρωστάει.

Η πρόταση του κ.Οντέρ είναι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 8 Μάρτη(Κυριακή)…αρκεί να περάσει από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς απαιτείται τα 2/3 του σώματος των Δημοτικών Συμβούλων, να υπερψηφίσουν την πρόταση του Δημάρχου.
Αν αποφασισθεί θα είναι ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που θα διενεργήσει δημοψήφισμα!

ΥΓ: Στο Δήμο Ιάσμου εκεί θα πρέπει να σκεφθούν πως αυτό που πρέπει να προταχθεί είναι το όφελος και το συμφέρον του Δήμου Ιάσμου και όχι οι… λεονταρισμοί ένθεν κακείθεν…Όσο νωρίτερα το καταλάβουν πως αποφασίζουν για τους δημότες και πως και η πλειοψηφία και η μειοψηφία, θα πρέπει να παραμερίσουν τα όποια εγωϊστικά, μικροκομματικά, πίκρες και… οτιδήποτε άλλο και να χαράξουν από κοινού το δρόμο της ευοίωνης προοπτικής του Δήμου Ιάσμου, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Δεν ΠΡΕΠΕΙ η περιοχή να χάσει άλλο χρόνο…Φτάνει…Ας μπούμε στο αύριο…Αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να ξεκινήσει από το Δήμαρχο Οντέρ Μουμίν και η αντιπολίτευση να συναινεί σε ότι θετικό μέτρο προτάσσεται…Να γίνει ένας δήμος πρότυπο αρμονικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων και σε ότι αφορά τα Τοπικά ζητήματα και τις συνεργασίες που πρέπει να κτισθούν με γνώμονα το καλό του Δήμου. Μήπως αυτό να είναι και η βιτρίνα μας;

https://drive.google.com/open?id=1ACeQ2siLgcgRzr9Qx5PWEDUBAGx7KGG8

Μοιράσου το άρθρο: