Παρόν ο σεξισμός στο δημόσιο λόγο

40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας λειτουργεί στη χώρα μας η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με στόχο την φιλοξενία- στήριξη των θυμάτων της Ενδοοικογενειακής Βίας. Σύμφωνα με τους εισηγητές σε σεμινάριο που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Γενική Γραμματεία Ισότητας, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ΕΣΗΕΜΘ και το Gender Public Debate, αν και η ισότητα στην Ελλάδα είναι Συνταγματικά Κατοχυρωμένη , ωστόσο, τα στερεότυπα καλά κρατούν και ο σεξισμός υφίσταται ακόμη και στο δημόσιο λόγο.

Παρόν ο σεξισμός στο δημόσιο λόγο
Στην φιλόξενη ΕΣΗΕΜΘ μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση

«Ο σεξισμός είναι  τροχοπέδη» τόνισε η Δρ. Κατερίνα Λουκίδου, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και ο ρόλος των ΜΜΕ, όπως είπε, είναι σημαντικός στο να καταρρίπτονται αυτά τα στερεότυπα. Η ζωή των γυναικών είναι ιστορικά και πολιτισμικά καθορισμένη και οι κοινωνικές ταυτότητες διαπλεκόμενες υποστήριξε η κα Μαρία Χατζηπαύλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Φανερώνεται, όπως είπε, η απουσία των γυναικών από κέντρα λήψης αποφάσεων. «Οι διενέξεις, ο πόλεμος, κατασκευάζουν μια κυρίαρχη αρρενωπότητα» είπε για να σημειώσει ότι ο πόνος και η δυστυχία είναι έμφυλα φαινόμενα. «Οι ένοπλες διενέξεις, ο πόλεμος, ο μιλιταρισμός, η ασφάλεια και η ειρήνη είναι έμφυλα φαινόμενα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι είναι ουσιαστική και με νόημα η παρουσία των γυναικών, καθώς μεταφέρουν και μια γυναικεία ατζέντα κάνοντας λόγο για την «πολιτική της συμπερίληψης». Η κα Χατζηπαύλου υποστήριξε πως η συνειδητότητα του φύλου κάνει τη διαφορά. Μάλιστα ανέφερε ως πετυχημένο παράδειγμα τη δήμαρχο της Βαρκελώνης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αποδεικνύει εμπράκτως πώς την εξουσία που έχεις την μετασχηματίζεις για το κοινό καλό.
Στο ίδιο σεμινάριο μίλησαν ακόμη η Δρ. Σοφία Καναούτη, η Τέσσα Δουλκέρη, Καθηγήτρια Επικοινωνίας ΑΠΘ η οποία παρουσίασε το φύλο μέσα από την οπτική των Μ.Μ.Ε. και πώς η γυναίκα παρουσιάζεται στα τηλεοπτικά σίριαλ και στις διαφημίσεις και η Μαριάνθη Μακρή Τσιλιπάκου, Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιογλωσσολογία του ΑΠΘ η οποία μίλησε για τις πρακτικές των έμφυλων γλωσσικών ανισοτήτων. Υπενθυμίζοντας τα λόγια της Σιμόν ντε Μουβουάρ ότι δηλαδή «Γυναίκα δεν γεννιέσαι γίνεσαι» η κα Μακρή Τσιλιπάκου αναφέρθηκε στην κοινωνική κατασκευή του φύλου σημειώνοντας πως «το φύλο δεν είναι εγγενής «ουσία» αλλά διαρκής επιτέλεση.»

Σύμφωνα με την ίδια η γλώσσα προορίζει τις γυναίκες για ρόλους υποταγής, «υπηρέτριες κι αντικείμενα υποταγής». Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στη «θεωρία του Σημαδέματος»: Σημάδεμα ως προς τη μορφή, Σημάδεμα ως προς την κατανομή και Σημάδεμα ως προς την σημασία. Η παρουσία, όπως είπε, του αρσενικού γραμματικού γένους εμποδίζει και εξαφανίζει την εκδοχή γυναίκα. «Η σημασία δεν κατοικεί στην γραμματική κατοικεί στη χρήση» ανέφερε σημειώνοντας με νόημα ότι η γενικευτική χρήση ακυρώνει την αντίθεση ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό με το ανδρικό στυλ να είναι το κυρίαρχο“.
Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφίες από το σεμινάριο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος