Με αφορμή το αφιέρωμα, που πραγματοποιεί στα εκατό χρόνια «Ελεύθερης Θράκης» ο Ξανθιώτης συγγραφέας – φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος αναφέρεται, στον εκπαιδευτικό -συγγραφέα Αλέξανδρο Καζαντζή. «στον αγαπητό Δάσκαλο Αλέξανδρο Καζαντζή «εκ Κίρκης Αλεξανδρουπόλεως ορμώμενον», όπως έλεγαν τα παλιότερα πτυχία μας,» αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει: «Στέκομαι στην προσφώνηση «Δάσκαλος» που είναι βαρύς. Το ‘εκπαιδευτικός’ και το ‘καθηγητής’, τα ακούω κρύα και απόμακρα.»

Μάλιστα ο ακούραστος Ξανθιώτης υπενθυμίζει ποίημα του Κωστή Παλαμά για τον δάσκαλο, που χτίζει της κοινωνίας το παλάτι. «Κι ο άλλος αγαπημένος μου δάσκαλος ο Νίκος Καζαντζάκης λέγει, «Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος, που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες».»

Ο κ. Μουσόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Ο Αλέξανδρος X. Καζαντζής γεννήθηκε το 1945 στην Κίρκη
Αλεξανδρουπόλεως. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής. Είναι πτυχιούχος τις Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρουπόλεως. Είναι πτυχιούχος Νομικής και υποψήφιος Διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο. Έχει πτυχίο επιμόρφωσης στα παιδαγωγικά και παρακολούθησε πολλά επιστημονικά σεμινάρια και συνέδρια. Γνωρίζει Αγγλικά, Βουλγαρικά και Τουρκικά. Υπηρέτησε ως διδάσκαλος σε δημοτικά σχολεία των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Την περίοδο 1990-94 διετέλεσε προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης.
Με πρωτοβουλία του το 1991 ιδρύθηκε η Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής και επί δεκαεπταετία ως πρόεδρος τις οργάνωσε πάρα πολλά συνέδρια Πανελλήνια και Διαβαλκανικά, τη λειτουργία Σχολών Γονέων σε πανθρακικό επίπεδο και τις διαλέξεις και εκδηλώσεις με σκοπό την πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Τις με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το Θρακικό Μουσείο Παιδείας και το Επιστημονικό Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας με πολιτιστικούς φορείς και τιμήθηκε για την προσφορά του.
Κλήθηκε και έδωσε διαλέξεις σε διάφορους επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς και τιμήθηκε για την προσφορά του.
Έχει τιμηθεί από πολλούς φορεία για τις δραστηριότητες και την προσφορά του στο Θρακικό χώρο, είναι μέλος διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων. Άρθρα, εισηγήσεις, πρόλογοι και χαιρετισμοί του δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο τύπο και τις 18 εκδόσεις τις Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής τις οποίες και επιμελήθηκε.
Έγραψε το ιστορικό-λαογραφικό βιβλίο με τίτλο: «Κίρκη Έβρου, η μάγισσα. ή η μαγεία τις φύσης». Είναι παντρεμένος με την Ελένη Μικεδάκη υπάλληλο του Δ.Π.Θ. και έχει δύο παιδιά τον Χρήστο Δικηγόρο και την Κορίνα Διπλωματούχο Αρχιτέκτονα Μηχανικό του Ε.Μ.Π. .»

Το 2015 η Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, που ιδρύθηκε το 1991 με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Καζαντζή, τίμησε τον ιδρυτή της για την προσφορά του. Ο ίδιος ανάμεσα στα άλλα σημείωσε:

«Αυτή τη στιγμή δύο συναισθήματα κυριαρχούν μέσα μου , το ένα είναι τις συγκίνησης και το άλλο τις χαράς.
Συγκίνηση γιατί πριν από περίπου είκοσι πέντε χρόνια ιδρύθηκε η Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής που ήταν ένα όραμά μου , που ρίζωσε και έδωσε καρπούς , αγαπήθηκε από τις συμπολίτες τις και καταξιώθηκε πανελλήνια και στο χώρο τις ΝΑ Ευρώπης με τα τόσα Συνέδρια Πανελλήνια και Διαβαλκανικά και τις πάμπολλες εκδηλώσεις , διαλέξεις και άλλα ενώ παράλληλα ιδρύθηκε το 1992 και το Θρακικό Μουσείο παιδείας το πρώτο στο είδος του πανελλήνια , με πολλή μεγάλη επισκεψιμότητα και σήμερα αποτελούν δύο πνευματικές εστίες που κοσμούν την πόλη μας.»

«Συγκινητική και ουσιώδης η παρακαταθήκη του, όπως τη διατυπώνει:

Διδάσκετε την παράδοση την Παιδεία και Αγωγή. Η μελέτη τις ιστορίας είναι οδηγός στη ζωή.
Η αγάπη για τον τόπο είναι αγάπη στον εαυτό τις.
Σεβασμός στη φύση. Μη παρεμβαίνετε εκβιαστικά
γιατί διαταράσσεται ολέθρια η ισορροπία τις.
Είναι ευλογία η δημιουργία στη ζωή.
Δώστε θάρρος τις νέους να τολμούν».»

 

 

 

 

 

«Χαίρομαι με την πορεία και το έργο του Αλέξανδρου Καζαντζή.Του εύχομαι συνέχεια στο πλούσιο έργο.» καταλήγει ο κος Μουσόπουλος.

Μοιράσου το άρθρο: