Αν η «αρχόντισσα» των Ηπειρωτών της Κομοτηνής ήταν εκεί, θα ήταν πολύ περήφανη για τους συνεχιστές των προσπαθειών της. Η Βασιλική Δίντσογλου, από ψηλά όπου βρίσκεται, σίγουρα θα καμάρωσε για τον βαφτιστικό της, πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων», κ. Γιάννη Τζαμπάζη, αλλά και για όλους και όλες που ήταν παρόντες και παρούσες στην χθεσινή τελετή αγιασμού. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί οι οποίοι απόλαυσαν την Ηπειρώτικη φιλοξενία και μοιράστηκαν τα σχέδια και τους στόχους των οικοδεσποτών σε έναν χώρο, στον 2ο όροφο της Καπναποθήκης, που είχε χρώμα Ηπείρου.

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, του κ.κ. Παντελεήμονος, αλλά και των εκπροσώπων του δήμου Κομοτηνής: του αντιδημάρχου Οικονομικών, κου Δημήτρη Πολιτειάδη, της Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής, της κας Νατάσας Λιβεριάδου, του προέδρου του Κέντρου Μέριμνας κι Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής, του κ. Νίκου Σωτηρακόπουλου, της προέδρου της διοργανωτικής επιτροπής για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, της κας Σοφίας Μενεσελίδου, του προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσάνων, κ. Γιώργου Νάκου, αλλά και δεκάδων άλλων μελών και φίλων του Συλλόγου.

«Θα δουλέψουμε όλοι περισσότερο τη φετινή χρονιά λόγω των εορτασμών για τα 100 χρόνια» είπε ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος να υπάρξει συνέχεια στην πολύ καλή δουλειά που κάνει ο Σύλλογος. « Συγχαρητήρια για το πλούσιο έργο σας με το οποίο μαθαίνουμε την ιστορία μας» είπε ο Δημήτρης Πολιτειάδης εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη υποσχόμενος μάλιστα τη συνέχιση της συνεργασίας τους.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό των Ηπειρωτών; «Ο ετήσιος χορός τον Ιανουάριο, μια βιβλιοπαρουσίαση σχετική με την Ήπειρο από την κα Σοφία Μενεσελίδου στα τέλη του Νοεμβρίου και συμμετοχή σε κάτι πολύ ιδιαίτερο με τη συμμετοχή κι άλλων συλλόγων για τα 100 χρόνια της Ενσωμάτωσης με γνωστούς μουσικούς που θα έρθουν στην περιοχή» απάντησε ο κος Τζαμπάζης.

Σε ερώτηση δε αν είναι απαραίτητος ένας μουσειακός χώρος για να φιλοξενήσει τα εκθέματα που διαθέτει ο σύλλογος, κάποια από αυτά δωρεά της Βασιλικής Δίντσογλου, απάντησε πως το αρχοντικό Σκουτέρη, ο χώρος στην Καπναποθήκη και ο χώρος στο 13ο Δημοτικό Σχολείο, είναι αρκετοί « δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι άλλο γιατί έχουμε ήδη πολλά. Ευχαριστούμε γι αυτό τη δημαρχεία, η συνεργασία μας είναι άψογη και νομίζω ότι έτσι θα συνεχιστεί». Εκείνο που τώρα αναζητούν οι Ηπειρώτες είναι η «ρίζα» του νέου δημάρχου, του κ. Γιάννη Γκαράνη, καθώς, όπως με ικανοποίηση σημειώνουν, « έχει φλέβα Ηπειρώτικη» και επισημαίνουν « Δεν θα ανακοινώσουμε κάτι πριν το βρούμε με ιστορικά στοιχεία. Μας χαροποιεί πολύ γιατί δεν σπάει η Παράδοση, μια Παράδοση που λέει ότι στα 100 χρόνια τα 40 να είναι Ηπειρώτες δήμαρχοι στο δήμο Κομοτηνής κι αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από τον αγιασμό των Ηπειρωτών ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: