Χάρτη… Γαστρονομίας θα αποκτήσει η Ελλάδα και αυτό είναι το πρώτο μέλημα της Ομάδας Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού που συστήθηκε στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Ένα πάγιο αίτημα ανθρώπων που αγαπούν αυτό τον τομέα και θέλουν να τον συνδυάσουν αναπτυξιακά!

Αξίζει στην Ελλάδα με τις χιλιάδες γεύσεις και αρώματα, προίκα από το ευλογημένο κλίμα της, ένα χάρτης Γαστρονομίας…πλάϊ στον Γεωφυσικό και Πολιτικό Χάρτη…
Αυτός ο χάρτης θα ενημερώνει τον εν δυνάμει επισκέπτη και τουρίστα, τι μπορεί να γευθεί στους 52 διαφορετικούς νομούς της Ελλάδας, που κάλλιστα ο καθένας θα μπορούσε να είναι ένας γαστρονομικός προορισμός από μόνος του!
Συγκεκριμένα θα ενημερώνεται για την πρωτογενή παραγωγή ανά περιοχή, τα τοπικά προϊόντα, τις πεντανόστιμες παραδοσιακές συνταγές, τα τυχόν προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Ο Χάρτης αυτός δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, καθώς θα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες ο κάθε ενδιαφερόμενος, που μπορεί να γευθεί Ελληνικά προϊόντα και σε κάθε άλλο μέρος της Ευρώπης!
Παράλληλα με τον Χάρτη Γαστρονομίας θα τρέξει και η δράση του Ειδικού σήματος ποιότητας, ανά περιφέρεια, ή ανά νομό, αυτό θα προκύψει από τις επαφές με τους αρμοδίους σε κάθε περιοχή!
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ακρόπολις, Κωνσταντίνο Μουζάκη, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, στόχος είναι να καθιερωθεί η αναλλοίωτη Ελληνική Κουζίνα στο γαστρονομικό στερέωμα, που αντλεί τη νοστημιά της στη δύναμή της που είναι η ευλογημένη Ελληνική Γη, χωρίς άλλα πρόσθετα. Μια κουζίνα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες και που βάζει χρυσή σφραγίδα το Ελληνικό ελαιόλαδο που απογειώνει κάθε φαγητό. Τα αρωματικά χόρτα που δίνουν το ξεχωριστό τους άρωμα, στα τυριά, στο κρέας, στο ελαιόλαδο. Η Ελλάδα κατέχει το 50% της βιοποικιλότητας σε αυτοφυή Αρωματικά φυτά σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν μπορεί αυτό να μην επηρεάζει την αλυσίδα ολόκληρη των τροφίμων!
Στόχος επίσης είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων, σε μια σύνδεση του Πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό, η οποία θα έχει πια απτά χαρακτηριστικά:
Οι Ξενοδόχοι, οι άνθρωποι της εστίασης και τα σημεία αγοράας, θα πρέπει να εμπιστευθούν και να ενσωματώσουν στο μενού τους τα Ελληνικά τοπικά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο και οι Έλληνες Αγρότες και Παραγωγοί θα στραφούν στην παραγωγή τροφίμων ή και μεταποιημένων τροφίμων-γυναικείοι συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝΣΕΠ-καθώς θα απορροφάται το προϊόν τους τοπικά. Δεν αποκλείεται να προκύψουν και συνεργατικά σχήματα Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, προκειμένου να ανταποκριθούν στην ζήτηση των προϊόντων η οποία θα πρέπει να είναι συνεχής και στα σωστά πρότυπα της ποιότητας!!!
Μήπως κάπως έτσι πάρει μπροστά και η μηχανή της οικονομίας, με θέσεις εργασίας, με προϊόντα που θα παράγονται και θα καταναλώνονται και γιατί όχι και να εξάγονται;;;
Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο, φαντασία, βούληση από τους ανθρώπους και στήριξη της Πολιτείας.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Μουζάκη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ

https://drive.google.com/open?id=1GFD0j713n0jyYyTm4rHfFZmaZHWcTmXh

Μοιράσου το άρθρο: