Οινοποιείο ΜΕΛΜΑΡ, Ένα παλάτι για τα κρασιά της Σαμοθράκης!

Θυμίζει παλάτι εκ πρώτης όψεως χτισμένο με πέτρα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Θρακικού πελάγους.

Οινοποιείο ΜΕΛΜΑΡ, Ένα παλάτι για τα κρασιά της Σαμοθράκης!
Είναι ένα αριστοτεχνικά πετρόκτιστο κτίριο, που αποπνέει αρχοντιά Ένα Παλάτι σε ένα ενεργειακό μέρος, όπως έκαναν πάντα και οι Αρχαίοι ΈΛληνες για να μπουν στο χρυσό του θρόνο οι νέοι οι νέες ετικέτες κρασιού της Σαμοθράκης!
Όλο αυτό το ωραίο κτιριακό συγκρότημα είναι το απόσταγμα από Αγάπη και μεράκι του ιδιοκτήτη, Φώτη Μανούση, ο οποίος θέλει να αφήσει κάτι στο νησί της Σαμοθράκης. Είναι βέβαια και ο ιδιοκτήτης των πλοίων που μεταφέρουν τους κατοίκους και τους τουρίστες στη Σαμοθράκη, χειμώνα καλοκαίρι.
Οινοποιείο ΜΕΛΜΑΡ, Ένα παλάτι για τα κρασιά της Σαμοθράκης!
Από το 2013 ξεκίνησε η υποτυπώδης παραγωγή. Από το 2014 πιο ενεργά και από το 2015 είναι τα κρασιά στην Αγορά. Το Οινοποιείο δουλεύει κυρίως με Ελληνικές ποικιλίες, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μαυρούδι Θράκης SYRAH. Τα κρασιά στην αγορά πάνε πολύ καλά . Έχουν βραβευθεί για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και τα αρώματα. Παράγουν 40.000 φιάλες το χρόνο. Η ποσότητα αυτή διατίθεται στο εσωτερικό-Αθήνα Θεσσαλονίκη, σε πολλές μεγάλες πόλεις και σε πάρα πολλά νησιά. Στο εξωτερικό κυρίως στη Γερμανία, αρχικώς.
Οινοποιείο ΜΕΛΜΑΡ, Ένα παλάτι για τα κρασιά της Σαμοθράκης!
Στους στόχους των υπευθύνων είναι να αυξηθεί κι άλλο η ποσότητα του παραγόμενου κρασιού, κρατώντας την ποιότητα και τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά πολύ ψηλά! Άλλωστε η δυναμικότητα του Οινοποιείου είναι τριπλάσια από αυτή την ποσότητα που παράγουμε στην παρούσα φάση. Σκεφτόμαστε πως θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά.
Ο άμεσος επόμενος στόχος είναι ο Οινοτουρισμός, κάτι που λείπει από τη Σαμοθράκη και η οποία προσφέρεται για κάτι τέτοιο, πλευρές δηλαδή του Εναλλακτικού Τουρισμού! Στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου υπάρχουν και δωμάτια-ξενώνες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπους που θέλουν να βιώσουν τους δρόμους του οίνου!
Οι τουρίστες θα συμμετέχουν σε ενεργά κομμάτια της παραγωγής του οίνου, αλλά και στις εκδηλώσεις και στις δράσεις που θα τα εμπλουτίζουν, όπως foodpairings, ανακαλύπτοντας δηλαδή συναρπαστικά ζευγάρια γεύσεων, με τα κρασιά και με γεύσεις από ειδικούς και έμπειρους Αρχιμάγειρες-Chef-.
Στις εγκαταστάσεις υπάρχει και μια δομή που θα στεγάσει ένα υπερ σύγχρονο αποσταγματοποιείο, το οποίο θα παράγει πεπαλαιωμένο τσίπουρο και άλλα πιο ιδιαίτερα αποστάγματα.
Γενικά να μπει η Σαμοθράκη και στον Οινικό Χάρτη, που ήδη έχουμε αρχίσει και τον βάζουμε και γενικότερα να μπει σε εκείνο το επίπεδο για γαστρονομικό τουρισμό, που της ταιριάζει και να την αναζητούν οι τουρίστες για τα προϊόντα της!
Οι αμπελώνες σε ένα μεγάλο μέρος είναι ιδιόκτητοι, αλλά συνεργάζονται και με άλλους αμπελοκαλλιεργητές, αφυπνίζοντας τους καλλιεργητές να ξεκινήσουν από την αρχή και πάλι την αμπελοκαλλιέργεια… Δύσκολο προς στιγμήν, όχι ακατόρθωτο όμως.
Η Σαμοθράκη άλλωστε ήταν μια περιοχή από την αρχαιότητα ακόμα που καλλιεργούνταν αμπέλια για κρασί, μέχρι και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν πριν 50 χρόνια!
Από τον Οινολόγο Γιώργο Γραμματίκα και τους συνεργάτες του γίνεται προσπάθεια, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους, γίνεται αναζήτηση σε ποιο μέρος θα πρέπει να φυτευθεί για να αποδώσει καλύτερα! Γίνεται αναζήτηση επίσης των τοπικών ποικιλιών. Στους στόχους είναι και η παραγωγή βιολογικού οίνου!
Η γεύση του οίνου της Σαμοθράκης ξεχωρίζει από την ζύμωση του κρασιού που γίνεται και από τα ηφαιστειογενή εδάφη της Σαμοθράκης που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στον ουρανίσκο!

Ακολουθεί το ηχητικό του κ. Γραμματίκα της συνέντευξης του στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

https://drive.google.com/open?id=1gudXzaRHvg7fDyrHgo2l6bgBDqXAOk0e

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος