Ολοκαύτωμα- Μια άγνωστη προσπάθεια διάσωσης 400 παιδιών από Εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης

76η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου σήμερα. Ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, καθώς και όλα τα άλλα θύματα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά και Σίντι, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.


Με αφορμή αυτή την επέτειο συνομιλήσαμε με τον δικηγόρο, πρώην πρόεδρο του ΔΣ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Γαρούφα, για μια άγνωστη ιστορία, την προσπάθεια του δικαστή Άγγελου Κουτσουμάρη, ο οποίος θέλοντας να διασώσει τα παιδιά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 1943, ως προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης μερίμνησε να συνεδριάζει το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης πρωί και απόγευμα κάνοντας σωρηδόν υιοθεσίες παιδιών Εβραίων από οικογένειες Χριστιανών της Θεσσαλονίκης…

Ολοκαύτωμα- Μια άγνωστη προσπάθεια διάσωσης 400 παιδιών από Εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης
Ο δικηγόρος Δημήτρης Γαρούφας

Όπως δήλωσε ο κος Γαρούφας δυστυχώς ο στόχος του δεν επετεύχθη γιατί οι Γερμανοί πληροφορήθηκαν το γεγονός και ακύρωσαν τις υιοθεσίες. «Είναι μια άγνωστη ιστορία γιατί ο δικαστής Κουτσουμάρης ήταν πολύ σεμνός», δήλωσε και σημείωσε ότι όταν οι Γερμανοί αποκάλυψαν τη δράση του ανέλαβε εκείνος την ευθύνη λέγοντας: “Μην αναζητάτε άλλους, εγώ το έκανα”, οι Γερμανοί θαύμασαν το θάρρος του και τον άφησαν να ζήσει. Ακυρώθηκαν οι υιοθεσίες και τα παιδιά δεν διασώθηκαν γι αυτό και έμεινε άγνωστη η προσπάθεια. Είναι άδικο ξένοι συγγραφείς να λένε ότι δεν βοήθησε η κοινωνία της πόλης. Επίσης άγνωστο είναι το γεγονός ότι ο ΔΣ τότε για να σωθούν οι Εβραίοι συμπολίτες είχαν κάνει έγγραφο στον διοικητή της Μακεδονίας το οποίο έφτασε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας με το οποίο ζητούσαν να μην πάρουν τους Εβραίους στη Γερμανία στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά να περιοριστούν σε ένα νησί και να τρέφονται από τις περιουσίες τους μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Απορρίφθηκε το αίτημα. Το έγγραφο βρέθηκε. Δεν το υπέγραφε μόνο το ΔΣ του Συλλόγου, αλλά και άλλοι 150 διακεκριμένοι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης! Ο Μαζάουερ στο βιβλίο του για τη Θεσσαλονίκη αγνοεί το γεγονός και αναρωτιέται γιατί ο νομικός κόσμος δεν έκανε προσπάθειες για τη διάσωσή τους. Έκανε αλλά δυστυχώς οι Ναζιστές δεν είχαν ίχνος ανθρωπισμού πάνω τους”.

Όπως είπε ο κος Γαρούφας, “Όλα αυτά είναι άγνωστα”. Ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, έκαναν τετραετή έρευνα, επιβεβαίωσαν τα γεγονότα και τίμησαν την μνήμη του δικαστού ο οποίος έφτασε στο βαθμό του Αρεοπαγίτη. “Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης τίμησε την μνήμη αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, αλλά η Ελληνική και η Διεθνής κοινή γνώμη αγνοεί ακόμη ότι ο νομικός κόσμος της Θεσσαλονίκης προσπάθησε να διασώσει τους Εβραίους της πόλης. Θα έπρεπε μια αίθουσα στον ΔΣ να μετονομαστεί σε αίθουσα Άγγελου Κουτσουμάρη και το όνομά του να δοθεί σε δρόμο της πόλης. Δεν τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία παρότι ήταν μια προσπάθεια αυτοθυσίας, να σώσει τα παιδιά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ανεξαρτήτως ότι δεν επετεύχθη ο στόχος η προσπάθεια ήταν ηρωική”.
Τέλος, όπως σημείωσε ο κος Γαρούφας, “σε μια εποχή που λείπουν τα λαμπρά πρότυπα πρέπει η προσπάθεια αυτού του δικαστή, η μνήμη τέτοιων ανθρώπων και να τιμάται και να προβάλλεται. Αυτή η αυτοθυσία. Και κυρίως πρέπει να μένει στη μνήμη των νεοτέρων ότι ο Νομικός κόσμος έκανε προσπάθειες”, επισημαίνοντας πως ο Δικηγορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης την περίοδο εκείνη ήταν το καταφύγιο για όλους τους επιστήμονες από αν.Μ.Θ. που είχαν Βουλγαρική Κατοχή.

Φωτογραφία: Δημήτρης Γαρούφας Ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος