Ρόδες, σχοινιά, κατά κύριο λόγο αλιευτικός εξοπλισμός και πλαστικά μιας χρήσης! Όλα αυτά τα αντικείμενα ανασύρθηκαν από το βυθό του λιμανιού των Αβδήρων Ξάνθης, από δύο δύτες της οργάνωση isea, που είναι το άγρυπνο μάτι των υδάτινων οικοσυστημάτων.


Στον υποβρύχιο καθαρισμό συμμετείχαν και δύο εθελοντές δύτες, ο πιο νεαρός δύτης στην Ελλάδα, ο 13χρονος Ζήσης Βαγκούση και ο πατέρας του Μιχάλης.


Ο μικρός Ζήσης δεν είχε μπουκάλες οξυγόνου όπως οι άλλοι τρεις δύτες, καθώς δεν διαθέτει ακόμα το σχετικό δίπλωμα. Οπότε βουτούσε κρατώντας την αναπνοή του, κάνοντας με εξαιρετικό ηρωϊσμό αυτό που αγαπάει να κάνει από τα 7 του χρόνια να καθαρίζει τη θάλασσα, μαζί με τον πατέρα του!Οπότε δικαίως ονειρεύεται να γίνει ο νέος Έλληνας Κουστώ.

Οι δύτες αντιμετώπισαν δυσκολίες καθώς τα νερά της θάλασσας ήταν θολά, με τον μικρό Ζήση να τραυματίζεται ελαφρά και να του παράσχουν βοήθεια ο Ερυθρός Σταυρός. Ωστόσο με πολύ προσπάθεια, κατάφεραν να ανακουφίσουν το λιμάνι από πολλά αντικείμενα, που είναι επικίνδυνα ακόμα και για τους ψαράδες του λιμανιού. Λόγου χάρη τα σχοινιά, που στην πλειονότητα οι ίδιοι ψαράδες πετάνε στη θάλασσα, αν μπλεχθεί σε προπέλα σκάφους, η αν κάποιος λουόμενοςή θαλάσσια χελώνα εγκλωβισθεί σε αυτά!


Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα με την Συντονίστρια της Οργάνωσης isea, Αναστασία Χαρίτου, να απεγκλωβίζει από παγίγα αστερίες και άλλα είδη, που είχαν εγκλωβισθεί και λόγω της μη οξυγόνωσης η λάσπη να έχει πάρει ένα μαύρο πετρελαιοειδές χρώμα και υφή. Μόλις τα απεγκλώβιζε τα επέστρεφε στη θάλασσα, «αν και μόνα τους μπορούν να κατευθυνθούν καθώς νιώθουν την δόνηση της θάλασσας», όπως χαρακτηριστικά είπε στην ΕΡΤ.

Στο λιμάνι ομάδα δεύτερη από την οργάνωση isea, βοηθούσε στην ανάσυρση των αντικειμένων, έκανε την καταγραφή και τα μετέφερε στους κάδους απορριμμάτων. Παρά το γεγονός πως τα νερά ήταν θολά, η …συγκομιδή των απορριμμάτων ήταν αυξημένη.


Οι υποβρύχιοι καθαρισμοί στα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας θα συνεχισθούν, από τις οργανώσεις που κάνουν αυτές τις δράσεις, ωστόσο και οι άνθρωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορούν να κρατούν καθαρό το σπίτι τους και να ρυπαίνουν το μεγάλο τους σπίτι που ανήκει σε όλους μας και είναι το περιβάλλον.

Μοιράσου το άρθρο: