Π. Παναγιώτου: Οι νέοι αγρότες να προωθούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους

“Πολύ βαμβάκι και φέτος” μ’ αυτά τα λόγια ο αγρότης Πέτρος Παναγιώτου παρουσιάζει τον βαμβακόφυτο κάμπο της Ροδόπης. Όπως λέει ο έμπειρος καλλιεργητής μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» λόγω της μη λειτουργίας της Βιομηχανίας Ζάχαρης κυριαρχεί για μια ακόμη φορά η βαμβακοκαλλιέργεια στις επιλογές των αγροτών της περιοχής.

«Αν λειτουργούσε η ΕΒΖ, θα είχαμε λιγότερα στρέμματα με βαμβάκια και αρκετά με ζαχαρότευτλα. Ήταν πλήγμα η μη λειτουργία της. Σπάρθηκαν ελάχιστα στρέμματα, οπότε λογικό ήταν να αυξηθούν τα στρέμματα της βαμβακοκαλλιέργειας» δηλώνει και σπεύδει να εξηγήσει πως οι έντονες βροχοπτώσεις στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής χρονιάς και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα το οψίμισμα της παραγωγής. «Κανονικά αυτόν τον καιρό θα είχαμε τα «καρύδια», τους «κοζάδες « και φέτος είμαστε στην ανάπτυξη ακόμη, οπότε ευχόμαστε να πάει καλά ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος να μπορέσουμε να μαζέψουμε» δηλώνει ο κος Παναγιώτου περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι βαμβακοφυτείες.

Π. Παναγιώτου: Οι νέοι αγρότες να προωθούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους
Ο κος Παναγιώτου Πέτρος

Όσον αφορά στα σιτηρά, όπως λέει ο Ροδοπίτης αγρότης «οι έμποροι πήραν χρυσάφι φέτος» κι εξηγεί ότι η ποιότητα ήταν εξαιρετική και η ποσότητα αρκετή. «Το ίδιο και οι τιμές;» τον ρωτήσαμε για να τον δούμε να χαμογελά λέγοντας «αρκετά καλές, όχι πολύ καλές». Γύρω στα 25 λεπτά το σκληρό σιτάρι, το μαλακό και το κριθάρι πιο χαμηλά. «Ίσως η ποσότητα να καλύψει το κόστος καλλιέργειας και να αφήσει και κάτι για τον αγρότη» σημειώνει με νόημα. «Ο αγρότης δεν έχει «όπλα». Του πήρανε τα «όπλα» και δεν μπορεί να «πολεμήσει». Όταν δεν έχεις ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, τότε πώς θα αντιμετωπίσεις τις ορέξεις των εμπόρων;» αναρωτιέται ο κος Παναγιώτου προσθέτοντας ότι έμεινε έρμαιο στα χέρια των αγοραστών. «Για να καταλάβετε έχουμε τόσο καιρό που αλωνίσαμε κι ακόμα ακούμε το «τιμή ανοιχτή», «τιμή ανοιχτή», ενώ είχες της ΕΑΣ, είχες το μαγαζί σου, έκοβες κι έραβες όπως εσύ ήθελες. Τώρα δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις άλλο τίποτα, παρά να δέχεσαι ό,τι οι έμποροι σου λένε.»

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών; Έχει “κολλήσει” για τους περισσότερους στην έλλειψη κεφαλαίων, καθοδήγησης, οργάνωσης. «Είμαστε σε θέση να παράξουμε, το θέμα όμως είναι πώς θα διαθέσουμε την παραγωγή μας;» αναρωτιέται και προτρέπει τους νέους να οργανωθούν. «Να οργανώσουν το δικό τους μαγαζί, το δικό τους χώρο ώστε να προωθούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους, αλλιώς «τζάμπα καίει η λάμπα» θα παράγουν και θα επωφελούνται άλλοι.»
Φώτο:Παναγιώτης Πέτρου , αγρότης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος