Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός: Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη Θράκη

«Δεν είναι μόνιμο σχήμα. Είναι ένας διάλογος που έχουμε ξεκινήσει, μια κοινή δράση που αναπτύσσουμε κι εγώ ελπίζω να διαμορφωθεί σε ένα μεγάλο μέτωπο όλων των αριστερών, των προοδευτικών, των πατριωτικών,αντιμνημονιακών δυνάμεων» μας απάντησε ο κος Παναγιώτης Λαφαζάνης πρώην υπουργός για την κοινή τους παρουσία πρόσφατα στη Θράκη με το Ε.ΠΑ.Μ. και το Α.Κ.Κ.ΕΛ.

Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός: Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη Θράκη
Συνάντηση με φίλους και κτηνοτρόφους στην Κομοτηνή

Αυτές οι δυνάμεις δεν εκφράζονται στο σημερινό κοινοβούλιο; Ρωτήσαμε τον πρώην υπουργό στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να σημειώσει: «Βεβαίως δεν εκφράζονται, δεν υπάρχει αντιπολίτευση, ουσιαστική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιπολίτευση στη ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν την ίδια, παραπλήσια τουλάχιστον, πολιτική. Το ΚΚΕ είναι το μόνο που έχει μια διαφορετική στρατηγική, αλλά αυτό κάνει το εξής, παραπέμπει την επίλυση των άμεσων καυτών προβλημάτων, που έχει η χώρα μας στο απώτερο μέλλον. Όταν και εφόσον θα γίνει Σοσιαλισμός στη χώρα, αλλά έτσι δεν γίνεται ούτε Σοσιαλισμός.»
Σύμφωνα με τον κο Λαφαζάνη αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι μια άμεση ανατροπή. «Μια μεγάλη ανατροπή, ανατροπή για να κατακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία. Μια ανατροπή εθνικοαπελευθερωτική και μια ανατροπή κοινωνικού χαρακτήρα και παραγωγικής ανασυγκρότησης στη χώρα. Αυτά είναι που πρέπει να γίνουν άμεσα και αυτά ενώνουν και μπορούν να ενώσουν σήμερα μια μεγάλη μερίδα, μια μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού για να αλλάξει πορεία η χώρα και βεβαίως στον ορίζοντα στην προοπτική ασφαλώς με τη θέληση πάντοτε του Ελληνικού λαού μπορεί να προκύψει και ένας καινούργιος Σοσιαλισμός, «Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα», όπως τον ονομάζω. Αλλά ο άμεσος στόχος σήμερα είναι η εθνική ανεξαρτησία, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κοινωνική δικαιοσύνη , ανάπτυξη. Αυτά είναι τα καίρια και τα σημαντικά.»

Αναφερόμενος στη στάση της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία και στις επιδιώξείς της, ο πρώην Υπουργός σημειώνει πως «Η πολιτική που ακολουθούσαμε ως τώρα απέναντι στην Τουρκία απέτυχε πλήρως, παταγωδώς. Δυστυχώς έχουμε συνεχείς οπισθοχωρήσεις και ήττες εξ αιτίας αυτής της πολιτικής. Δεν πάω τόσο μακριά με το διωγμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, αναφέρομαι στο Κυπριακό , στο 40% της κατοχής της Κύπρου, τη νέα πρόσφατη ήττα που υποστήκαμε στα Ίμια , τις διεκδικήσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που θέλει το μισό Αιγαίο και δεσπόζοντα ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο» και τονίζει πως απαιτείται αλλαγή πολιτικής «Εδώ λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε πορεία αν θέλουμε να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα, και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, να προασπίσουμε την ασφάλειά μας και να μην γίνουμε μια χώρα δορυφορική της Τουρκίας και εθνικά ακρωτηριασμένη.»
Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξήγησε ο κος Λαφαζάνης αυτό σημαίνει πρώτον να σταματήσει η φοβία απέναντι στην Τουρκία και η χώρα να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. «Αυτό σημαίνει μια ηγεσία η οποία θα πιστεύει στην Ελλάδα και στις δυνατότητές της, ότι μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της. Όχι επεκτατικά πράγματα, αλλά τα νόμιμα δικαιώματά της. Να γίνει αυτή η αλλαγή γιατί σήμερα δεν έχουμε μια τέτοια ηγεσία. Και δεύτερον να αλλάξουμε αμυντική και εξωτερική πολιτική. Δεν είναι δυνατόν εμείς να έχουμε συμμάχους τη Γερμανία και τη Γερμανική Ευρώπη από τη μια και τις ΗΠΑ από την άλλη οι οποίοι σύμμαχοι είναι ο Δούρειος Ίππος στη χώρα μας ενάντια στα συμφέροντά μας και σε όφελος στην πραγματικότητα της Τουρκίας . Άλλωστε, το έχουμε δει το έργο αυτό. Στην Κύπρο το πράσινο φως για την Τούρκικη εισβολή το έδωσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ σήκωσε ως Πόντιος Πιλάτος τα χέρια ψηλά. Δεν πρέπει να υποστούμε την ίδια ήττα, τη συντριβή με τους συμμάχους αυτούς, να τους έχουμε δώσει γη και ύδωρ, να έχουμε προσκυνήσει κυριολεκτικά στα πόδια τους, να έχουμε προσφέρει τα πάντα στην Ελλάδα για τα δικά τους συμφέροντα και τις στρατηγικές επιδιώξεις και αυτοί στην κρίσιμη στιγμή να σταθούν ξανά στο πλάι της Τουρκίας. Δεν πρέπει να επαναληφθεί, άλλωστε βλέπετε τι γίνεται στη Συρία. Η Τουρκία είναι εισβολέας και ζητάνε και οι ΗΠΑ και η ΕΕ να αποσυρθεί η Συρία από τα εδάφη της σε όφελος του Τούρκου εισβολέα και σε όφελος των Τζιχαντιστών που υποστηρίζει ο Τούρκος εισβολέας. Είναι ασύλληπτο, δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους του ανθρώπου, δεν πρέπει να υποστούμε μια τέτοια μοίρα σαν της Κύπρου και της Συρίας εμείς, γι αυτό χρειάζεται μια νέα αμυντική πολιτική και νέα εξωτερική πολιτική. Αυτό πρώτα από όλα σημαίνει άνοιγμα στη Ρωσία.»

Μιλώντας για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία σημειώνει πως: «Εμείς πουλήσαμε τη Ρωσία. Ως Υπουργός έκανα συμφωνία με τη Ρωσία για ένα πολύ μεγάλο αγωγό με τεράστιο όφελος για την Ελλάδα: οικονομικό, ενεργειακό, γεωστρατηγικό. Αν προχωρούσε αυτή η συμφωνία, σήμερα θα ήταν άλλος ο πολιτικός χάρτης και η πολιτική γεωγραφία της περιοχής. Διότι τότε ο Ερντογάν δεν ήθελε τον αγωγό αυτόν. Κι όμως όταν έφυγα εγώ από Υπουργός αυτή η συμφωνία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος απέναντι στη Ρωσία, φανήκαμε εντελώς αναξιόπιστοι, αναξιόπιστοι. Και στη συνέχεια εμείς έχουμε βάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Φτάσαμε σε σημείο από το 2012 να έχουμε διακόψει διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία. Γιατί; Η Συρία ποτέ δεν μας έβλαψε. Και συνεχίζουμε να μην έχουμε διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία όταν η τύχη του Αιγαίου παίζεται στη Συρία, εκεί είναι η μητέρα των μαχών που δίνει ο Ερντογάν. Αν ηττηθεί στη Συρία ο Ερντογάν, θα υποστεί όχι απλώς μια στρατιωτική ήττα αλλά πολιτική πανωλεθρία, θα εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας και θα έχουν κοπεί τα φτερά των επεκτατικών φιλοδοξιών της Τουρκίας. Κι, όμως, εμείς έχουμε απομονωμένο τον Άσαντ και υποστηρίξαμε δυστυχώς την απόφαση της ΕΕ που καλεί τη Συρία να αποσυρθεί από την επαρχία Ιντλιπ. Εμείς υποστηρίζουμε ακόμη τον Σάραατζ μια κυβέρνηση ανδρεικέλων στην Λιβύη ως νόμιμη κυβέρνηση, ποιος τρελός το κάνει αυτό; Έχουμε χάσει τα μυαλά μας εντελώς; Δηλαδή υποστηρίζουμε αυτούς που έχουν κάνει το Τουρκολιβυκό σύμφωνο; Και καταπατούν με τον πιο περιφρονητικό τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μετά κάνουμε συζητήσεις για ΜΟΕ, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κάνουν το Τουρκολυβικό σύμφωνο κι εμείς υποστηρίζουμε αυτόν που το συνυπέγραψε. Ο Σάαρατζ πήγε στην Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, αυτός είναι υπάλληλος του Ερντογάν. Αυτά τα εγκλήματα κάνουμε στην εξωτερική μας πολιτική τα οποία υπονομεύουν ευθέως την ύπαρξή μας. Αυτά ζητάω να αλλάξουν.»

«Η Θράκη αν συνεχίσει αυτή την πορεία, δεν έχει κανένα μέλλον »
Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός: Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη ΘράκηΕρωτηθείς για τη Θράκη ο κος Λαφαζάνης υποστήριξε ότι: «Η Θράκη δυστυχώς υποβαθμίζεται παραγωγικά και οικονομικά συνεχώς. Είναι από τις πιο φτωχές αν όχι η φτωχότερη, μόνο με την Ήπειρο ίσως συγκρίνεται, Περιφέρεια της Ελλάδας και στον πάτο της σχετικής βαθμολογίας των Περιφερειών στην Ευρώπη. Η Θράκη, αν συνεχίσει αυτή την πορεία δεν έχει κανένα μέλλον. Και στην Θράκη πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα, ειδική μέριμνα και στα πλαίσια βεβαίως ενός γενικότερου προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας . Και το πρώτο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να σταθεί στα πόδια της μαζί με την Εθνική Ανεξαρτησία, γιατί αν δεν έχουμε Εθνική Ανεξαρτησία όλα τα άλλα δεν μπορούν να γίνουν, είναι να διαμορφώσει κρατική διοίκηση η οποία να μην είναι αυτή η οποία βάζει τρικλοποδιές κι εμπόδια στην ανάπτυξη. Διότι τώρα, η διοίκηση αυτή , η ράθυμη και γραφειοκρατική αυτή διοίκηση είναι άκρως ανασταλτικός παράγοντας για κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία.» Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό η Ελλάδα «χρειάζεται μια νέα δημόσια διοίκηση ,αυτό είναι το όραμα για την Ελλάδα, η οποία θα είναι μπροστά από την ιδιωτική οικονομία, θα είναι μπροστά τα κρίσιμα μέτωπα, θα ανοίγει δρόμους για ανάπτυξη, για επενδύσεις, για νέες τεχνολογίες, για πρωτοτυπία, για ευρηματικότητα, παραγωγικό και καινοτόμο πνεύμα. Σε όλα αυτά πρέπει να πρωτοπορεί η διοίκηση, δυστυχώς όμως η δημόσια διοίκηση είναι «τάφος» για την προοπτική και την προσπάθεια της πατρίδας μας. Όποιος θέλει να αναπτύξει μια πρωτοβουλία στην Ελλάδα πέφτει πάνω σε ένα τοίχος της δημόσιας διοίκησης, όπου πρέπει να αντιμετωπίσει γραφειοκρατία, ένα πνεύμα νωχέλειας κι αδιαφορίας μέχρι και το λάδωμα. Καταλαβαίνετε πόσο είναι δύσκολο χωρίς διοίκηση, ισχυρή διοίκηση, πρωτοπόρα διοίκηση να ανοίξει ένας καινούργιος δρόμος, αυτό σημαίνει και περιφέρειες ισχυρές να έχουν ευρύ πνεύμα , τολμηρό πνεύμα να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα αναπτυξιακή σε κάθε τόπο για να μπορέσουν να ξαναστήσουν την Ελλάδα εκεί που πρέπει να είναι.»

Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη δική του συμμετοχή στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Για όλα αυτά αγωνίστηκα στην πρώτη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.» λέει υποστηρίζοντας πως ο ίδιος πρότεινε εναλλακτική λύση. «Ήμουν ο μόνος στην Κυβέρνηση αυτή που είχε εναλλακτική πρόταση για έναν άλλον δρόμο ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό, που θα απέτρεπε τα μνημόνια και θα άνοιγε λεωφόρους για την πατρίδα μας. Δύσκολος δρόμος στην αρχή αλλά ελπιδοφόρος κι αισιόδοξος στην προοπτική του. Ένα σκέλος, η στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία και η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και το άλλο σκέλος η έξοδος από την Ευρωζώνη και το εθνικό μας νόμισμα. Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει εθνικό νόμισμα. Αυτοί που έζησαν με τη δραχμή, παρόλο που δεν είχαμε τις καταλληλότερες κυβερνήσεις και με τη δραχμή, μπορούν να σκεφτούν και να συγκρίνουν. Και να δουν και το Brexit που μας έλεγαν αν γίνει Brexit, θα έχουμε λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς.»

«Δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη κ. Πρόεδρε» παρατηρούμε εννοώντας άλλη η δυναμική και οι δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλες αυτές της χώρας μας για να συμφωνήσει μαζί μας αλλά με μια διαφορετική οπτική… «Όχι δεν είναι συγκρίσιμα. Αν το είχε μια φορά ανάγκη η Βρετανία το brexit, εμείς το έχουμε δέκα. Η Βρετανία τουλάχιστον έχει μια ισχυρή παραγωγή που μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό. Εμείς, αν θέλουμε να σηκώσουμε το κεφάλι μας, πάνω από το νερό και να αναπνεύσουμε πρέπει να δημιουργήσουμε μια παραγωγική βάση. Το να δημιουργήσεις αυτή την παραγωγική βάση σημαίνει πρώτα από όλα να έχεις εθνική νομισματική πολιτική δηλαδή να μπορείς να χρηματοδοτήσεις την οικονομία σου. Ο παλιός Ρότσιλντ για να δώσει το νόημα της αξίας του νομίσματος έλεγε: «Πάρτε τις κυβερνήσεις, πάρτε και τους Νόμους και δώστε μου το νόμισμα για να κάνω εγώ κουμάντο.»
Φωτογραφία: Παναγιώτης Λαφαζάνης συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος