Κατέκλυσαν και φέτος τη γη του Πελίτι εκατοντάδες καλλιεργητές και χιλιάδες πολίτες, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας, για την 19η Γιορτή και 3 Ολυμπιακή Γιορτή των ΣΠόρων, από την 1 έως τις 4 Μάη.

Συγκεκριμένα την τελευταία μέρα(Σάββατο 4 Μάη) γίνεται η ανταλλαγή και η διανομή των σπόρων, όπου συμμετείχαν καλλιεργητές από Ελλάδα, Κύπρο και άλλες δέκα χώρες του εξωτερικού. Στήθηκαν 12 περίπτερα, όπου όλοι οι επισκέπτες παίρνοντας τα κατάλληλα κουπόνια, πέρασαν από αυτά και πήραν τους σπόρους που ήθελαν να φυτέψουν φέτος!
Από την 1η Μάη που ξεκίνησε το πρόγραμμα των Γιορτών, μια σειρά από ομιλίες και εργαστήρια υλοποιήθηκαν, πάνω στην Νομοθεσία των Σπόρων και την πρόοδο των κινημάτων για την διάσωση και διάδοση των σπόρων, τα τελευταία χρόνια!
Αντικείμενο δε της Ολυμπιακής Γιορτής των Σπόρων, ήταν οι δράσεις που αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες του πλανήτη, με αφορμή την έμπνευσή τους από τις δράσεις του Πελίτι στην Ελλάδα.
Ακούραστος και αεικίνητος ο ιδρυτής της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, με ένα ζεστό χαμόγελο υποδέχονταν όλους τους επισκέπτες!
Στα μάτια του υπάρχει η βαθιά ικανοποίηση, αλλά και ευθύνη για αυτό το δύσκολο έργο που ξεκίνησε πριν 24 χρόνια, με σκοπό να διασώσει τις τοπικές ποικιλίες που κινδύνευαν να χαθούν και έχει επηρεάσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στον πλανήτη, ως προς αυτόν τον σκοπό.

Μάλιστα από το πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, έφερε την καλή είδηση της τεράστιας στροφής των ανθρώπων εκεί προς τις παραδοσιακές ποικιλίες,9σ.σ. κάτι που δεν κυκλοφορεί ευρέως σαν είδηση στη χώρα μας) αλλά και την νίκη που καταγράφεται έναντι των γενετικώς τροποποιημένων σπόρων! Όπως επεσήμανε ο ίδιος πρόκειται για μια Νίκη των κινημάτων που έχουν αναπτυχθεί για την διάσωση και διάδοση των τοπικών ποικιλιών.

Η 19η Γιορτή των Σπόρων στο Πελίτι, άνοιξε με Μουσική από τους Μουσικούς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να τραγουδάνε μαζί, κάτι που επανέλαβαν και κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των σπόρων, στο περίπτερο των καλλιεργητών της Κύπρου «Σποροφύλακες»δίνοντας το μήνυμα της Ειρήνης και της Συνύπαρξης!
Μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής- διανομής των Σπόρων, όπως λέει το σύνθημα από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά, στήθηκε όπως κάθε χρόνο, ένα τεράστιο τραπέζι με τα δώρα της Γης που έφεραν οι καλλιεργητές: Φασόλια και Ρεβύθια που έβρασαν σε μεγάλα καζάνια με ξύλα, σαλάτα, ελιές, φρούτα, τυρί, αυγά κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τα τέλη του χρόνου θα είναι έτοιμη και η Τράπεζα των Σπόρων του Πελίτι… και μάλιστα θα είναι με πλήρη επάρκεια!
Πελίτι στα ποντιακά σημαίνει Βελανιδιά και συμβολίζει το δέντρο που ριζώνει και δυναμώνει… και αυτό το δέντρο δεν είναι άλλο από τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων, που με τη βοήθεια των ομάδων του Πελίτι σε Ελλάδα και στον κόσμο, παραμένουν και θα παραμείνουν ζωντανές!

Μοιράσου το άρθρο: