«Στη δουλειά πηγαίνουμε κανονικά. Δεν μας έπιασε αυτή η παλιό αρρώστια. Καθαρός αέρας, βοηθάει και το Ιώδιο. Είμαστε εντάξει. Ο Κορονοϊός μένει μακριά από εμάς.» δηλώνει ο Βαγγέλης Ζαχαρίου, από τους έμπειρους και δραστήριους αλιείς του Πόρτο Λάγους.

Ξεψάριζε τα δίχτυα του. «Καλά πήγατε…» παρατηρήσαμε για να τον ακούσουμε να λέει «Τα ψάρια λιγόστεψαν, για να βγάλεις μεροκάματο πρέπει να ξενυχτίσεις. Να βγάλεις όλη την νύχτα στην πλάτη για να μπορέσεις να κάνεις μεροκάματο.» Και από αυτή την θαλασσινή ιστορία δεν απουσιάζει η παρουσία των δελφινιών. « Οι ζημιές από χελώνες και δελφίνια είναι πάρα πολλές .» λέει και προσθέτει ότι « Αυτά κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δουλειά μας. Αν μπορούσαν βέβαια να μας δώσουν κάποια βοήθεια για τις ζημιές, για τα δελφίνια, θα ήταν καλύτερα. Τώρα κονδύλια βγαίνουν, αλλά που πάνε δεν ξέρω.»

 

Είκοσι καΐκια από το Πόρτο Λάγος ξανοίγονται καθημερινά στο Θρακικό Πέλαγος. Άλλοι με τα δίχτυα κι άλλοι με τα κουτιά, τα νταούλια βγάζουν το μεροκάματό τους. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη θάλασσα. « Δεν έχουμε ούτε χωράφια, ούτε τίποτα. Μόνο τη θάλασσα, την Βιστωνίδα και το λιμάνι, όποτε έχει δουλειά, το σωματείο. Το χωριό μας είναι Ψαροχώρι.!»

Δίπλα του και ο γιος του ο Παναγιώτης Ζαχαρίου , στα 15 του χρόνια και μαθητής της 1ης Λυκείου στο 3ο ΓΕΛ Ξάνθης γνωρίζει ήδη πολλά . « Όποτε μπορώ έρχομαι και βοηθάω, ιδιαίτερα όλο αυτό το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία και υπήρχε περισσότερος χρόνος .» λέει και καταθέτει την δική του εκτίμηση: «Τελευταία πάει πολύ καλά. Ανάλογα, άλλες φορές έχει ψάρια κι άλλες δεν έχει. Αξίζει να δουλέψεις εδώ.»
Παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολλά γύρω από τον επάγγελμα του αλιέα και μάλιστα από πρώτο χέρι. Όπως σημειώνει δεν είναι ένα επάγγελμα που θα ήθελε να το κάνει γιατί είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο . «Κρύο το χειμώνα, ζέστη το καλοκαίρι. Δεν είσαι κάπου να έχεις ένα σταθερό μισθό, μπορείς να πάρεις πολλά, αλλά μπορείς να πάρεις και τίποτα. Αυτό είναι το κακό.»

Μιλά με σοφία μεγάλου όση ώρα τα χέρια του βγάζουν από τα δίχτυα: Σαφρίδια, Κεφάλια, Λαβράκια , Γοφάρια κ.α. «Όλα τα ψάρια τα έχει τώρα, καλύτερα όμως να ζεστάνει λίγο ακόμη ο καιρός για να «φανούν» περισσότερο.» σημειώνει έτοιμος να πουλήσει κιόλας στον πρώτο περαστικό – πελάτη που θα φανεί στο λιμάνι.
Φώτο: Βαγγέλης και Παναγιώτης Ζαχαρίου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-βίντεο: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: