Πόρτο Λάγος: Στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν 100 τόνοι καβούρια λόγω του covid 19

Στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν 80 τόνοι Αθερίνα, 100 τόνοι καβούρια και 200 τόνοι κεφάλια, όλα παραγωγή του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδος και Βιστωνικού Κόλπου «Ο Άγιος Νικόλαος» λόγω του covid 19 και των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Πόρτο Λάγος: Στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν 100 τόνοι καβούρια λόγω του covid 19
Ο κος Γιώργος Χαδούλας

Ο Συνεταιρισμός κανονικά αυτή την περίοδο θα στηριζόταν στην παραγωγή και διάθεση αλιευμάτων μέσω του συσκευαστηρίου που διαθέτει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε, όμως, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο κος Γιώργος Γκίλης στην ΕΡΤ Κομοτηνής, λόγω των έκτακτων συνθηκών η διακίνηση των προϊόντων είναι μηδενική καθώς οι μεταφορικές εταιρείες που εκτελούσαν αυτή την εργασία δεν λειτουργούν.

«Όσον αφορά στις εξαγωγές θα θέλαμε η Περιφέρεια να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου, όταν καταστεί δυνατό, η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία να μπορέσει να ασκήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικά το έργο της» δήλωσε ο κος Γκίλης. Παράλληλα σημείωσε πως λόγω της μειωμένης ζήτησης σε πανελλαδικό επίπεδο των αλιευμάτων ζήτησαν από την Περιφέρεια να προωθήσει δράσεις διάθεσης των αλιευμάτων απευθείας στους καταναλωτές σε αγορές «χωρίς μεσάζοντες» με απλοποιημένες διαδικασίες, τηρώντας φυσικά τα μέτρα προστασίας και οικονομικού ελέγχου.

Πόρτο Λάγος: Στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν 100 τόνοι καβούρια λόγω του covid 19
Ο κος Γιώργος Γκίλης

Όλο αυτό το διάστημα των περιοριστικών μέτρων μεγάλο πρόβλημα επίσης ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσαν τα σαράντα μέλη του Συνεταιρισμού να εργαστούν στις εγκαταστάσεις και να προβούν στις απαραίτητες εργασίες στο χώρο. «Υπήρχαν ψάρια στους τάφρους διαχείμασης που αυτή την εποχή τα πουλούσαμε για να έχουμε χρήματα στο Ταμείο, κάτι που ήταν δύσκολο να συμβεί όλες αυτές τις 40 μέρες γιατί δεν επιτρεπόταν η μεταφορά των ψαριών, απαγορευόταν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό και η αγορά ήταν πάρα πολύ πεσμένη. Έτσι, θεωρήσαμε καλό να αφήσουμε τα ψάρια στους τάφρους διαχείμασης για αργότερα για να δούμε πώς θα ανοίξει η αγορά.» δήλωσε ο κος Γκίλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού το μόνο που τους απασχολεί τώρα είναι το «μετά» , τι θα γίνει μετά; Καθώς τα ψάρια της Βιστωνίδας κατά 80% περίπου εξάγονται σε Ισπανία, Ιταλία και Αλβανία περιοχές που επλήγησαν από τον κορονοϊό. «Δεν ξέρουμε πώς θα ανοίξει η αγορά και ποιες θα είναι οι τιμές των ψαριών κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.» δηλώνει ο κος Γκίλης και προσθέτει « Ήδη έχει αρχίσει η αλιεία του “Ιταλού Κάβουρα”, δεν ξέρουμε τις τιμές ούτε πότε θα ανοίξει η αγορά της Κίνας, εκεί εξάγεται ο “μπλε κάβουρας”, όπως και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Αργότερα, ακολουθούν τα κεφάλια, μετά η αθερίνα. Όλα αυτά τα ψάρια πηγαίνουν στο εξωτερικό, δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι τιμές και πως θα κυμανθεί η αγορά» λέει ξανά μην μπορώντας να συμμεριστεί τη χαρά του συνεργάτη του, του κ. Γιώργου Χαδούλα κάθε φορά που σηκώνει την απόχη με τον “μπλε κάβουρα”, τον «Ιταλό» να σπαρταράει ολοζώντανος.
Φώτο: Αλιευτικός Συνεταιρισμός, ο κος Γιώργος Γκίλης και ο κος Γιώργος Χαδούλας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος