Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης: “Ενδοοικογενειακή πλέον η μετάδοση του κορονοϊού”

Την διαπίστωση πως “πλέον ο κορονοϊός έχει διεισδύσει ενδοοικογενειακά, εκεί όπου δεν εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας (σ.σ. κυρίως οι μάσκες και οι αποστάσεις) και μεταδίδεται σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας”, ανέλυσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, Κώστας Χαριτόπουλος (Πνευμονολόγος).
Επίσης, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που δεν μειώνει τις προσελεύσεις των ασθενών στα Νοσοκομεία, είναι πως τα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά από κάποιους αφήνοντας χαραμάδες να περνάει ο κορονοϊός και να μην αποτυπώνεται μετά από τόσες μέρες κάμψη στις επιβεβαιωμένες μολύνσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο, “το 2,5% των ασθενών, που νοσηλεύονται θετικοί στον κορονοϊό, το 20% από αυτούς φτάνουν στις ΜΕΘ. Ο υγειονομικός αγώνας θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να παρασχεθεί εκείνη η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, ώστε να αντιμετωπίζεται η κατάσταση-διαφορετική σε κάθε ασθενή-με στόχο να μην φτάσει στη ΜΕΘ. Στη ΜΕΘ η θνησιμότητα είναι μεγάλη. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να υπάρχουν και οι Γιατροί, που θα παρακολουθούν τους ασθενείς. Όταν οι ασθενείς είναι πάνω από 200, χωρίς να υπάρχει ο αριθμός των ειδικών Γιατρών και με όλη αυτή την καταπόνηση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού και την νόσηση Γιατρών και Νοσηλευτών, πώς να γίνει η σωστή παρακολούθηση και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή για να μην φτάσει κάποιος στη ΜΕΘ; Όταν μάλιστα στις ΜΕΘ δεν υπάρχουν Εντατικολόγοι, αλλά έχουν μετακινηθεί Οφθαλμίατροι, Χειρουργοί;” σημείωσε ο κ. Χαριτόπουλος.
Σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα των Ιδιωτών Γιατρών προς το Σύστημα Υγείας, τόνισε, πως “σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, έχει γίνει η προσφορά στις κατά τόπους ΥΠΕ, όπως και στην ΑΜ-Θ, από τους Ιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειας προς την 4η ΥΠΕ. Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμισθεί, πως οι Ιδιώτες Ιατροί είναι το πρώτο τείχος άμυνας στον κορονοϊό, καθώς παρακολουθούν περιστατικά, που είναι στο σπίτι και δίνουν τις οδηγίες τηλεφωνικά. Με αυτό τον τρόπο κρατούμε το ρεύμα ασθενών μακριά από τα νοσοκομεία, που αυτός είναι ένας άλλος στόχος για να ανασάνει το Σύστημα: Η μείωση προσέλευσης ασθενών με κορονοϊό στα Νοσοκομεία, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση”, τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος.
Κλείνοντας στάθηκε στο γεγονός, “πως στη Ροδόπη, δείχνει μια σταθεροποίηση η κατάσταση, που δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, να παραμείνουμε υγιείς, μια και υπάρχει το ΦΩΣ στο τούνελ, που είναι το εμβόλιο.
Το γενικό απαγορευτικό πάντως θα παραταθεί και μέχρι το Δεκέμβριο.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος