Αγία Σοφία - Κωνσταντινούπολη (Πηγή: ΑΠΕ)

Πρόταση ψηφίσματος στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατέθεσαν για την «Λαϊκή Συσπείρωση» οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Τρέλλης Χρήστος, Συμεωνίδης Θεόδωρος και Στεφανίδης Γιάννης, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη απόφαση – πρόκληση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί», σημειώνοντας πως «αποτελεί στοιχείο της εντεινόμενης προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης».

Σύμφωνα με τους περιφερειακούς συμβούλους, «η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν ενεργοποιείται καθόλου τυχαία στις 24 Ιούλη, μέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, την οποία κι αμφισβητεί. Εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικότερων αμφισβητήσεων της σε Αιγαίο, Έβρο, κυπριακή ΑΟΖ, προώθησης του απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού συμφώνου, καθώς και των επεμβάσεων της σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ. Η απόφαση αυτή μεταξύ άλλων τροφοδοτεί εθνικισμούς ανάμεσα στους λαούς, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή γίνεται πεδίο ανταγωνισμών».

Συνεχίζοντας τονίζουν: «Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «στρατηγικού εταίρου» εκ μέρους της Ε.Ε., τη στιγμή που καθημερινά διεξάγει δεκάδες παραβιάσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, αναδεικνύει το παζάρι μεγάλων συμφερόντων που διεξάγεται. Η ευρωΝΑΤΟική πολιτική περί διαλόγου και διαπραγματεύσεων δίνει ώθηση στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «χαϊδεύουν» την Τουρκία με δήθεν «κυρώσεις» και «καταδικαστικές αποφάσεις» ρουτίνας, επιδιώκοντας να την προσεταιριστούν ώστε να την αποσπάσουν από την επιρροή της Ρωσίας».

«Η στήριξη- τονίζουν- της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, αφού η Ελλάδα εμπλέκεται πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας έκφρασε την αντίθεση του στην απόφαση της Τούρκικης Κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί».

Καλούν το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει, «την προκλητική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από μουσείο σε τζαμί.
Την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926 που καθορίζουν τα σύνορα, την εξαγγελία γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις διεξαγόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».

Μοιράσου το άρθρο: