Πρώτη σε εργατικά ατυχήματα η ΑΜ-Θ

Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη είναι η πρώτη περιφέρεια -σε σχέση με τον πληθυσμό της- σε εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης, με αφορμή τη συνάντηση που είχαν στην Καβάλα όλοι οι πρόεδροι των Εργατικών κέντρων της ΑΜ-Θ.

Στη συζήτηση αποτυπώθηκαν τα κενά των εδώ και πολλά χρόνια υποστελεχωμένων υπηρεσιών στις Επιθεωρήσεις Εργασίας -ΣΕΠΕ.
«Λείπουν οι Τεχνικοί Επιθεωρητές, αλλά και οι Επιθεωρητές Υγείας, κυρίως, ενώ λιγότερα είναι τα κενά στους Κοινωνικούς Επιθεωρητές», τόνισε ο κ. Μπεμπεκίδης. Αυτοί είναι οι ειδικοί να κάνουν τους προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις, για το αν τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας και υγείας για τους εργαζόμενους. Ο κ. Μπεμπεκίδης υπογράμμισε πως οι Τεχνικοί Επιθεωρητές και οι Επιθεωρητές Υγείας θα πρέπει απαραίτητα να είναι σε κάθε νομό και όχι να έρχονται από διπλανούς.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, και οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της ΑΜ-Θ, θα ζητήσουν συνάντηση με τον περιφερειάρχη, ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, θα ζητήσουν συνάντηση και με την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη.

Επίσης, αποφασίστηκαν τα εξής:
• Διαρκής Επιμόρφωση και Πιστοποίηση όλων των Εργαζομένων και των Εργοδοτών σε κάθε θέση εργασίας. Παροχή των ΜΑΠ πριν την ανάληψη εργασίας. Ένταξη δράσεων στο ΕΣΠΑ
• Αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τα ωράρια εργασίας (πενθήμερο, οκτάωρο κλπ) ώστε οι εργαζόμενοι να μην πιέζονται εξαντλητικά στην εργασία τους
• Δημιουργία Σχολών Εξόρυξης Μαρμάρου
• Δημιουργία και συμμετοχή των Εργαζομένων στις θεσμοθετημένες Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Επιχειρήσεων.
Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής στα θέματα ΥΑΕ αναλύθηκαν οι Κύριες Προτάσεις Μέτρων και Πολιτικής της ΓΣΕΕ για
• Σύσταση και λειτουργία Φορέα Εκτίμησης και Ασφάλισης Επαγγελματικών Ασθενειών και Εργατικών Ατυχημάτων
• Αναβάθμιση λειτουργίας των θεσμών τριμερούς διαλόγου (Κυβέρνηση, Εργαζόμενοι, Εργοδότες): του Εστιακού Πόλου (Focal Point) και του Εθνικού Συμβουλίου για θέματα ΥΑΕ.
• Ειδικό νομικό πλαίσιο για τους τηλεργάτες
• Ένταξη του μαθήματος ΥΑΕ στο ωρολόγιο πρόγραμμα από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση
• Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων
• Η κλαδική ή και γεωγραφική σύσταση επιτροπών ΥΑΕ και η αντίστοιχη εκπροσώπηση των εργαζομένων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

Σε κάθε περίπτωση και ειδικά στην περίοδο υγειονομικής κρίσης κρίνεται απαραίτητη η συνεχής επικαιροποίηση της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου των επιχειρήσεων και η διαρκής διαβούλευση, ενημέρωση και εκπαίδευσή των εργαζομένων.

Οι επικεφαλής των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση εργασίας συναποφάσισαν το πλαίσιο των επόμενων ενεργειών, που είναι η μετάβαση στην έδρα της Επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδος και στην Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Οκτωβρίου, και η σχετική παράσταση στους προϊσταμένους των υπηρεσιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος