Πρωτόκολλο για τα Αντιβιοτικά προτείνουν οι Φαρμακοποιοί-Θετικός φάνηκε με την πρώτη ο πρωθυπουργός

Μια εξόχως σημαντική παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Αλέξανδρος Τσαπέκος στην σύσκεψη με τους φορείς της Ροδόπης, όπου το παρών έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τοποθέτηση αφορούσε το θέμα των Αντιβιοτικών που εδώ και 30 χρόνια είναι τα ίδια, δεν υπάρχουν καινούργια, καθώς οι έρευνες είναι δαπανηρές. Επίσης, η αλόγιστη χρήση τους από γιατρούς, φαρμακοποιούς και πολίτες, έχει ως αποτέλεσμα την ανθεκτικότητα των μικροβίων.
«Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χάνουν την ζωή τους από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και τα ανθεκτικά μικρόβια. Το θέμα είναι τεράστιο και αφορά την Δημόσια Υγεία. Τα αντιβιοτικά είναι μέσα στα 10 μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τσαπέκος.
Για την λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος οι Φαρμακοποιοί της Χώρας έχουν καταθέσει έξι προτάσεις στον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Συγκεκριμένα προτείνουν την λειτουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, που θα τηρείται από τους Γιατρούς. Θα υπάρχει δηλαδή μία συγκεκριμένη διαδικασία η οποία θα τηρείται απαρέγκλιτα για την συνταγογράφηση και χορήγηση αντιβιοτικών. Θα ελέγχει ο γιατρός λόγου χάρη, τι ενέργειες προηγήθηκαν για την κατάσταση του ασθενούς. Έγινε καλλιέργεια για τον εντοπισμό του μικροβίου; Ή, δόθηκε ένα οποιοδήποτε αντιβιοτικό και όχι αυτό που είναι ευαίσθητο το μικρόβιο; Το ένα οποιοδήποτε αντιβιοτικό και όχι το κατάλληλο, που μπορεί να είναι και πιο δυνατό και ευρέως φάσματος, οδηγεί στην ανθεκτικότητα των μικροβίων και αυτή στον θάνατο ανθρώπων στην εντατική μονάδα των νοσοκομείων, όταν δυστυχώς βγαίνει ο γιατρός και ανακοινώνει στους οικείους ενός ασθενούς πως δεν τον «πιάνει» κανένα σχήμα αντιβιοτικών που του χορηγούνται…
Επίσης μπορεί να εφαρμοσθεί και η καθυστερούμενη συνταγή η συνταγή με ετερόκλητη εκτέλεση δηλαδή, ξεκινά την αγωγή ο ασθενής μετά από δυο –τρεις μέρες
« Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε την μείωση των αντιβιοτικών. Δεν είναι δύσκολο αυτό να τεθεί σε λειτουργία και μπορεί να γίνει άμεσα, ακόμα και σε ένα μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τις ιώσεις δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά, όπως για τον κορονοϊό. Ωστόσο, αν υπάρξουν επιπλοκές, ΕΚΕΙ και ΜΟΜΟ για αυτήν την περίπτωση θα χρειασθούν αντιβιοτικά. Γι’ αυτό και δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά για πλάκα…», υπογράμμισε ο κ. Τσαπέκος.
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν έχουμε νέα αντιβιοτικά, απάντησε πως είναι εξαιρετικά δαπανηρές οι έρευνες…Ωστόσο, τα τελευταίο χρονικό διάστημα εταιρείες ξεκίνησαν έρευνες για νέα αντιβιοτικά.
Τέλος όταν άκουσε την πρόταση για το θέμα των Αντιβιοτικών, από τον κ. Τσαπέκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σημείωσε ως θέμα και φάνηκε ιδιαίτερα θετικός να δρομολογηθούν και μάλιστα άμεσα, οι ενέργειες από το υπουργείο Υγείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος