Εντυπωσιασμένη από την ανακαινισμένη Τσανάκλειο και ιδιαιτέρως θερμή στις αναφορές της για την Θράκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχίζει την περιοδεία της στη Θράκη με επίσκεψή της στην Κομοτηνή.

Χθες από την Ξάνθη δήλωσε πως είναι: «Εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη Θράκη» σήμερα από την Κομοτηνή επανέλαβε τους ιδιαίτερους δεσμούς της και την αγάπη της για την περιοχή. «Η Κομοτηνή είναι μια πόλη με ξεχωριστή κουλτούρα αποτελεί ιστορικά έναν τόπο συνάντησης πολιτισμών και θρησκειών. Έναν τόπο που οι ανθρώπινες σχέσεις και η αίσθηση της κοινής μοίρας οικοδομούν ένα κοινό μέλλον.» είπε για να σημειώσει ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Θράκης, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αποτελούν το δικό σας μοναδικό πλούτο.»

«Στις δύσκολες εποχές που περνάμε οι εθνικές επέτειοι μας μα εμψυχώνουν και μας διδάσκουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ότι τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν άνθρωπο και σε κανέναν λαό αν δεν αγωνιστεί για τα δικά του ιδανικά για την δική του εθνική και κοινωνική αυτοπεποίθηση.» ανέφερε η κα Πρόεδρος κάνοντας ειδική μνεία στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Θράκη. «Παρά τις δυσκολίες», όπως είπε, «στην Θράκη υπήρξαν και σημαντικά επιτεύγματα: Πρώτον, δημιουργήθηκε και εφαρμόζεται ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών μοναδικό στην Ευρώπη. Δεύτερον, έγιναν σημαντικά βήματα στον τομέα της ανάπτυξης. Οι πόλεις της Κομοτηνής αναπτύχθηκαν, η καλλιεργίσιμη γη αυξήθηκε, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο. Κατασκευάστηκαν αρκετές υποδομές, ενώ αρκετές επιχειρήσεις βρήκαν ένα πρόσφορο έδαφος για να δραστηριοποιηθούν.»

Νωρίτερα στο πάρκο της Περιφέρειας κατέθεσε στεφάνι αφιερωμένο στα 100 χρόνια Ελεύθερης Κομοτηνής. Ενώ ακολούθησε μετά την ομιλία της συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής,κ. Παντελεήμονα. Αυτή την ώρα μετά τον περίπατό της στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα συναντηθεί με τις Πρυτανικές αρχές και τους Κοσμήτορες των Σχολών. Να σημειωθεί ότι η ΠτΔ κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Κομοτηνής από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντος του Σπάρτακου.

Το κείμενο της ανακήρυξης του Δ.Σ. έχει ως εξής:
«Ανακηρύσσει την Αυτής Εξοχότητα, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Επίτιμη Δημότη του Δήμου Κομοτηνής, ως έκφραση αναγνώρισης της προσφοράς της στην επιστήμη, την πνευματική ζωή και τον δημόσιο βίο της χώρας, καθώς και ως ένδειξη τιμής στο πρόσωπό της, καθότι ούσα η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα συμμετοχής της σύγχρονης γυναίκας στην πολιτική ζωή του τόπου. Aλλά και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της Δημοτικής Αρχής και του Λαού του Δήμου μας προς Αυτήν, γιατί με την πραγματοποιούμενη επίσκεψή της στην πόλη της Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης αποδίδει ιδιαίτερη τιμή προς την ιερή ανάμνηση των γεγονότων της 14ης Μαΐου του 1920 και εκφράζει τη μεγάλη εκτίμηση κι αγάπη της προς τον Λαό και την περιοχή μας, της ιδίας προσωπικά, καθώς και ολόκληρης της Ελληνικής Πολιτείας, την οποία εκπροσωπεί».
ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία-βίντεο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: