Με κύριο αίτημα να συμπεριλαμβάνονται οι πληθυσμοί των ατόμων με αναπηρία, και ιδιαίτερα οι ευάλωτοι πληθυσμοί, στον χώρο της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Αλληλεγγύης του κάθε φορέα πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει» στη Μαρώνεια της Ροδόπης.

«Με τα δικαιώματα των αναπήρων να έχουν την σφραγίδα του ΟΗΕ είμαστε ίσοι όλοι», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η Αμαλία Μπασιά, πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Χανίων μιλώντας για το «Πανελλήνιο φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει»». «Ήταν μια ιδέα της πολυτάλαντης εκπαιδευτικού, της Ελένης Καβαζίδου, έχει γράψει βιβλία για κωφούς στην νοηματική και είναι πρόεδρος του Οργανισμού Μακεδονίας Θράκης εν Ροή. Ήταν στα Χανιά διορισμένη και συνεργαστήκαμε», ανέφερε η κ. Μπασιά ξετυλίγοντας το κουβάρι αυτής της προσπάθειας.

«Η αρχή έγινε το Σεπτέμβριο του 2013 και μέχρι σήμερα ‘αγκαλιάσαμε’ όλη την Ελλάδα. Πέρσι βρεθήκαμε στη Θάσο. Έχω ‘τρελαθεί’ από τις ομορφιές της περιοχής σας», λέει με ενθουσιασμό, προσθέτοντας πως εκείνο που προκάλεσε προβληματισμό ήταν ότι «οι κωφοί άνθρωποι ήταν οι αόρατοι ανάμεσα στους αόρατους». Όπως είπε, «τώρα σιγά-σιγά αλλάζει το καθεστώς. Προσπαθήσαμε να κάνουμε την κοινωνία να τους δει με άλλο πνεύμα».

Το φεστιβάλ της Μαρώνειας ήταν το 8ο Φεστιβάλ. «Δε σταματήσαμε να ενημερώνουμε την Ελλάδα, ούτε λόγω του κορονοϊού», ανέφερε η μάχιμη πρόεδρος, σημειώνοντας με νόημα πως «τη λύπη δεν την έχουν ανάγκη τα ΑμεΑ».

«Συγκεντρωθήκαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στη Μαρώνεια τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας λόγω της Covid-19. Η Τ.Α., οι αιρετοί, η περιφέρεια, ακόμη και ο Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα μας στηρίζει», τόνισε η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής. «Είμαστε συνάνθρωποι και αλληλέγγυοι σε όσους έχουν ανάγκη. Μπορούμε να βοηθήσουμε όλους με το παράδειγμά μας. Μένουμε σπίτι. προστατευόμαστε με τη μάσκα και προστατεύουμε και τους άλλους. Μια μάχη είναι, και θα την κερδίσουμε.»

ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: