Ροδόπη: Απουσιάζει ένα ικανοποιητικό σύστημα διαχείρισης των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Ροδόπη: Απουσιάζει ένα ικανοποιητικό σύστημα διαχείρισης των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων
Ο κος Νίκος Κολάτσος

Απουσιάζει ένα ικανοποιητικό σύστημα διαχείρισης των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων τονίζει με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Νίκος Κολάτσος, στέλεχος της Διεύθυνσης Γεωργίας στην ΠΕ Ροδόπης σημειώνοντας πως εφόσον οι αγρότες αναγκαστικά χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα πολλές φορές εκείνο το οποίο πρέπει να μεριμνούν είναι οι κενές συσκευασίες οι οποίες προκύπτουν να διατίθενται με τον ασφαλέστερο τρόπο για το περιβάλλον προβληματισμένος  και ο ίδιος από την εικόνα των πολλών πεταμένων άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον.

Ροδόπη: Απουσιάζει ένα ικανοποιητικό σύστημα διαχείρισης των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων
Άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων πεταμένες στο Παλάδιο της Ροδόπης

«Όταν προετοιμάζουν το ψεκαστικό τους διάλυμα είναι επιβεβελημένο να ξεπλύνουν τρεις φορές τη συσκευασία του φαρμάκου» σημειώνει κι εξηγεί «Να το γεμίζουν με νερό κατά το 1/3, να το κουνάνε για είκοσι δευτερόλεπτα και να το αδειάζουν μέσα στο ψεκαστικό τους διάλυμα στο βυτίο τους. Αξιοποιούν έτσι καλύτερα το φάρμακο τους. Θα πρέπει στη συνέχεια να αφήνεται  το άδειο κουτί σε ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί γι αυτόν ακριβώς το λόγο σε πολλά σημεία της Ροδόπης.»

Όπως δηλώνει ο κος Κολάτσος το διαχειρίζονται οι δήμοι ως πρόβλημα χωρίς να είναι δική τους αρμοδιότητα. «Υπάρχει όντως ένα θέμα» παραδέχεται και εξηγεί πως κάποιοι Δήμοι έχουν αναθέσει σε ανάδοχο να τα συγκεντρώσει,  ανάδοχος αδειοδοτημένος για να διαχειρίζεται επικίνδυνα απόβλητα. “Περνά περιοδικά και συγκεντρώνει αυτές τις κενές συσκευασίες από τις θέσεις όπου έχουν τοποθετηθεί». Ωστόσο , επισημαίνει και πάλι πως είναι πολύ σημαντικό οι αγρότες να προβαίνουν σ’ αυτή την διαδικασία, αλλιώς δημιουργείται τοπική μόλυνση εκεί που αφήνουν αυτά τα απορρίμματα.
Αυτό που επισημαίνει και ο ίδιος ασχολούμενος όλα αυτά τα χρόνια με ζητήματα του Πρωτογενή Τομέα είναι ότι εκλείπει ένα σύστημα διαχείρισης αυτού του είδους των αποβλήτων ικανοποιητικό. Μάλιστα σημειώνει πως υπάρχει ένα κενό της Νομοθεσίας και οι δήμοι αναγκάζονται να το καλύψουν όπως όπως…«Οι ανάδοχοι που παίρνουν αυτά τα απόβλητα είναι αδειοδοτημένοι να διαχειρίζονται επικίνδυνα απόβλητα, αλλά δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου. Ο δήμος έχει αρμοδιότητα μόνο για να συγκομίζει αστικού τύπου απορρίμματα κι όχι επικίνδυνα απόβλητα.»
Φώτο: Νίκος Κολάτσος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος