Η έλλειψη νερού οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή για τους καπνοκαλλιεργητές της Ορεινής Ροδόπης. Ειδικά στην Οργάνη με την απόδοση να ξεκινά από τα 80 κιλά το στρέμμα και να φτάνει στα 110 το πολύ. «Για να ποτίσουμε νερό δεν υπάρχει, καλά – καλά και για να πιούμε δεν υπάρχει» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο κος Ισμαήλ Σαρ Χουσεϊν και σημείωσε πώς μικρά φράγματα και κάποιες γεωτρήσεις θα έλυναν το πρόβλημα. «Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές, αλλά δεν έγινε κάτι.» σημείωσε το παράπονό του.

Ο κος Ισμαήλ Σαρ Χουσεϊν από την Οργάνη της Ροδόπης

Η μετανάστευση της νεολαίας στην Ολλανδία και την Γερμανία είναι ανοιχτή πληγή για την Οργάνη και τους οικισμούς της. Περισσότερο από το 20% του πληθυσμού έχει μεταναστεύσει. «Φεύγουν με τις οικογένειες αναζητώντας καλύτερη τύχη. Αν η απογραφή του 2011 έδινε 3500 κατοίκους στην Οργάνη τώρα έχουν μείνει 2800. Στα θερμοκήπια της Ολλανδίας και στα εργοστάσια της Γερμανίας βρίσκουν αυτό που δεν έχουν στην περιοχή μας, δουλειά.» τονίζει και προτρέπει τους υπευθύνους να αντιμετωπίσουν το θέμα της έλλειψης του νερού. «Να βρουν τρόπο να συγκρατείται το βρόχινο νερό του Χειμώνα, καθώς και των ποταμών που διασχίζουν την περιοχή. Με μικρές παρεμβάσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται. Το νερό θα φέρει ανάπτυξη και στην αγροτική καλλιέργεια και στην ίδια τη Φύση.» τόνισε ο ορεσίβιος κάτοικος.

Όσον αφορά στην Κτηνοτροφία και εκεί τα πράγματα δεν είναι ανθηρά. Μόνο το 10% του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία, καθώς έχουν πάρει πολλές απογοητεύσεις από τη συνεργασία με τους εμπόρους. Πολλές φορές έχουν δώσει την παραγωγή τους και έχουν μείνει απλήρωτοι. «Μειώνεται ο πληθυσμός. Είναι απελπισμένοι, δεν υπάρχει βοήθεια και από το κράτος. Έχουν απομείνει 3-4 κτηνοτρόφοι σε κάθε χωριό.» σημειώνει ο κος Ισμαήλ Σαρ Χουσεϊν.

Τέλος, μόνο το 15% των κατοίκων της περιοχής έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του. Τα πρόστιμα που επιβάλει το Δασαρχείο για κάθε δασική έκταση (αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι είναι δασική) που καταπατάται είναι τσουχτερά και από μόνα τους αποτρεπτικά. «Θα πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι δασικές εκτάσεις και ποιες όχι.» ανέφερε σημειώνοντας πως τώρα είναι διπλά τα έξοδα που καλούνται να κάνουν «Δεν έχω κάνει τη δήλωση ούτε εγώ γιατί χρειάζεται 10.000 ευρώ τουλάχιστον πού θα τα βρω;» αναρωτιέται σημειώνοντας ότι αφορά μια μεγάλη έκταση από Καλυντήριο και πάνω, τόσο σε Οργάνη, όσο και σε Κέχρο.
Φώτο: Ισμαήλ Σαρ Χουσεϊν ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: