Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κοινοποίησε την δέσμη των υπηρεσιακών απαντήσεων των αρμοδίων υπηρεσιών που εκκρεμούσαν τους τελευταίους μήνες, σχετικά με την αναφορά του Βουλευτή Ροδόπης του ΚινΑλ, του κ. Ιλχάν Αχμέτ στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 που αφορούσε διαμαρτυρία των κατοίκων του οικισμού της Δύμης για την λειτουργία του λατομείου των αδρανών υλικών και η οποία είχε κατατεθεί από τον βουλευτή.

Κοινή συνισταμένη των απαντήσεων ότι οι έλεγχοι γίνονται στο λατομείο, ότι δεν διαπιστώνονται παραβάσεις και ότι έλεγχοι θα ξαναγίνουν. Ενδεικτικά αναφέρεται στο συμπέρασμα του αναπληρωτή προϊσταμένου διεύθυνσης περιβάλλοντος χωρικού σχεδιασμού ΑΜ-Θ ότι: » Συμπερασματικά οι ανωτέρω δραστηριότητες είναι αφενός όλες αδειδοτημένες περιβαλλοντικά και αφετέρου υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που υποχρεώνουν την επιχείρηση να μειώνει και να εκμηδενίζει την εκπομπή σκόνης. Τα τελευταία χρόνια δε η δραστηριότητα στα αδρανή υλικά είναι δραματικά μειωμένη, η ζήτηση έχει υποχωρήσει και τα λατομεία υπολειτουργούν» .

Από την πλευρά του ο προϊσταμένος της ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ Δ/ΝΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ & ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Β΄, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Τζίμας αναφέρει ότι «κατά πάγιο τρόπο, σε όλες τις πράξεις που εκδίδει και αφορούν εξορυκτικές δραστηριότητες ορυκτών πρώτων υλών, προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και μέτρα για την ορθολογική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, την ασφάλεια εργαζομένων, περιοίκων και έργων και την περιβαλλοντική προστασία. Οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί ελέγχου προβαίνουν σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους των δραστηριοτήτων αυτών, προκειμένου να τηρούνται οι ως άνω προβλέψεις του Υπουργείου μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ενισχύσει τους ελέγχους του, προκειμένου να αρθούν τα ζητήματα που τίθενται στη συγκεκριμένη Αναφορά των κατοίκων της Π.Ε. Ροδόπης».

Ιλχάν Αχμέτ:»Είμαστε στην αφετηρία και όχι στο τέλος της διαδρομής»

Σε δήλωση του ο βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, τέλος, επισημαίνει τα εξής:
«Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται μακριά από τα άγχη, τις αγωνίες και την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Δύμης και των υπολοίπων οικισμών του γιακά στην Π.Ε. Ροδόπης.
Συνεπώς, οι απαντήσεις που δίνουν στην αναφορά των κατοίκων που κατέθεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος σηματοδοτούν την αφετηρία του αγώνα για την οριστική επίλυση του προβλήματος και όχι το τέλος των προσπαθειών.
Η λειτουργία παραγωγικών μονάδων στην Ροδόπη είναι ασφαλώς ζητούμενο, χωρίς όμως η λειτουργία τους αυτή να επιφέρει βαρύ κόστος για την υγεία, την οικονομία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Μοιράσου το άρθρο: