«Μία ανάσα» πριν το επίπεδο 3 -στο οποίο θα ενταχθεί, όπως δείχνουν τα πράγματα- βρίσκεται η Ροδόπη, και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, πνευμονολόγος, Κώστας Χαριτόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους για αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων: σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις, σχολαστικό πλύσιμο χεριών.

Όπως επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο κορονοϊός είναι ένας «αόρατος εχθρός». Έδωσε τις εξής οδηγίες:
-Πέρα από την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις επαφές τους.
-Οι πιστοί -Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι- θα πρέπει να φορούν μάσκα, καθ’ όλη τη διάρκεια της λατρείας στον χώρο τους.
-Μάσκα και αποστάσεις στη λαϊκή αγορά. Οι νέοι να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα για τον εαυτό τους, αλλά και για τους ανθρώπους του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
-Όσοι είναι θετικοί στον κορονοϊό θα πρέπει, μόλις αυτό επιβεβαιωθεί, να ενημερώνουν αμέσως τις επαφές τους, πριν ακόμα εμφανίσουν συμπτώματα, και όλοι να μείνουν στην απομόνωση για όσο χρειαστεί. Δεν πρέπει να το κρατούν κρυφό, και επ’ ουδενί να μη νιώθουν στιγματισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τους δικούς τους και τους άλλους ανθρώπους.
-Αν κάποιος βρέθηκε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον θεράποντα γιατρό τους, και να ενημερώνουν για πόση ώρα βρέθηκαν, αν η απόσταση ήταν πάνω από 1,5 μέτρο, και αν φορούσαν μάσκα. Αν φορούσαν μάσκα, αν ήταν η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο και αν ήταν λιγότερο από ένα τέταρτο, δεν υπάρχει θέμα.
-Οι μάσκες θα πρέπει να εφαρμόζονται σωστά, με τη μύτη μέσα. Να φοριούνται ακόμα και μέσα στους ανελκυστήρες και «να μην ανεβοκατεβαίνουν σαν ασανσέρ». Οι υφασμάτινες μάσκες θα πρέπει να πλένονται καθημερινά και να σιδερώνονται. Οι χειρουργικές μάσκες θα πρέπει να αλλάζονται πολύ συχνά.

Τέλος, ο κ. Χαριτόπουλος επισήμανε πως καλό θα ήταν οι μαθητές να ήταν 15 ανά τάξη, αλλά αφού αυτό δε μπορεί να γίνει, «μένουμε στην εφαρμογή της μάσκας».
Η συνέντευξη του κ. Χαριτόπουλου στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Μοιράσου το άρθρο: