Ροδόπη – Μ. Κιουτσούκης: Η τοπικότητα έχει μεγάλη σημασία για όλους μας

Πολλές πρωτοβουλίες στήριξης των τοπικών προϊόντων που παράγει η Ροδόπη έχει πάρει πολλά χρόνια τώρα ο Μανώλης Κιουτσούκης και οι συνεργάτες του. Πρωτοβουλίες στήριξης των παραγωγών, της οικοτεχνίας, της επιχειρηματικότητας, και της συνεργασίας των φορέων προς αυτή την κατεύθυνση. Διάφορες δράσεις, που εμπνεύστηκε, όπως ήταν ή ΚΟΥΠΑ (Κοινότητα Υποστήριξης Παραγωγής) και το ΟικοστηρίΖΩ, βοήθησαν στη συναναστροφή και στη συνείδηση της τοπικότητας.

Για τη σημασία της συνείδησης της τοπικότητας μίλησε ο κ. Κιουτσούκης στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες»«Βοηθάει τους παραγωγούς να πάρουν σωστές αποφάσεις για το τι πρέπει να παράγουν και τι είναι σωστό να παράγεται στην περιοχή και με αυτόν τον τρόπο να γίνεται και μια πολύ σοβαρή ευαισθητοποίηση των παραγωγών και των νοικοκυριών για την προστασία του περιβάλλοντος που βιώνουμε ανεξαρτήτως αν καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα ή όχι το περιβάλλον το βιώνουμε αναγκαστικά».

Ο κ. Κιουτσούκης παρατηρεί την κοινωνία να στρέφεται πλέον προς τοπικότερες επιλογές περισσότερο από ό,τι παλιότερα. «Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον και η επιχειρηματικότητα στρέφεται προς τοπικές επιλογές, οι επιχειρήσεις που φροντίζουν να έχουν σχέσεις με τοπικούς παραγωγούς, όπως συμβαίνει με: εστιατόρια, μικρές ομάδες εστίασης, επιχειρήσεις που πουλάνε τρόφιμα και προϊόντα οικοτεχνίας, όπως είναι το γιαούρτι, το τυρί, το τουρσί, οι σάλτσες. Έχουν έναν προσανατολισμό προς τα τοπικά προϊόντα και τη διάθεση να έχουν σχέση με τοπικούς παραγωγούς», δηλώνει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι: «Επίσης, και νέοι άνθρωποι αρχίζουν και προσανατολίζονται προς την οικοτεχνία και στην μεταποίηση τοπικών προϊόντων. Παρόλο αυτά επηρεάζεται το νοικοκυριό πάρα πολύ συχνά από το ‘βομβαρδισμό’ των διαφημίσεων και των προσφορών που υπάρχουν σε προϊόντα εκτός εποχής, εκτός τοπικής παραγωγής και αυτό επηρεάζεται συνήθως από τα εισοδήματα. Όταν αισθάνεται άνεση, ξεχνάει την ανάγκη που ώθησε και βοήθησε στον προσανατολισμό προς τον σεβασμό της τοπικής παραγωγής».

Τι απαιτείται να γίνει για να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή ακόμη πιο πολύ; «Απαιτούνται ενέργειες και πράξεις. Όχι γκρίνια», λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Κυρίως να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα, τις γεύσεις, τις συνταγές, τις δημιουργίες των διπλανών μας, αυτό επιτυγχάνεται μέσα από εκθέσεις και συναναστροφή με τους ανθρώπους που τα παράγουν».

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος